info@bekesmatrix.hu +36 (20) 9 351 683 bekesmatrix

Közel hatszázezer órát szolgáltak a polgárőrök


Forrás: Virág István
Helyszin: Békés
Megjelent: 2021 Július 10. ( Szombat ) 19:03
Módosítva: 2021 Július 11. ( Vasárnap ) 06:18
Több mint 585 ezer óra szolgálatot látott el a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének (BMPSZ) hetvenöt egyesülete tavaly – erről Gyarmati Sándor a BMPSZ elnök – számolt be a szervezet szombaton délelőtt tartotta közgyűlését Békésen. Átlagosan egy-egy megyei polgárőr 218 órát teljesített.

A közgyűlés kezdetén néma felállással adóztak az elmúlt egy évben elhunyt polgárőrök emléke előtt. Ezt követően dr. Varga Koritár Attila, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság közelmúltban kinevezett vezetője köszöntötte a megjelenteket, illetve mutatkozott be a jelenlévőknek, hiszen ilyen formában első ízben találkozott a BMPSZ tagjaival.

Dr. Varga Koritár Attila kiemelte, a polgárőrök az elmúlt másfél évben, a koronavírus-járvány ideje alatt is lelkiismeretesen végezték munkájukat.

– A pandémia következményeivel nap, mint nap meg kellett és meg kell küzdenünk – tette hozzá. – Ahogy a rendőrök, úgy a polgárőrök sem vonulhattak karanténba, ott álltak az első sorban, részt vettek a járvány elleni védekezésben, az oltakozás biztosításában, és kiválóan vizsgáztak ebben a nehéz időszakban is. Hangsúlyozta, az embereknek szükségük van polgárőrség segítségére, ahogy a rendőrség is számít rájuk.

Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége elnöke elmondta, a megyében átlagosan egy-egy polgárőr 218 óra szolgálatot teljesített tavaly, ezzel a BMPSZ a második legmagasabb eredményt érte el az országban. Kitért arra, hogy a pandémia Békés megyében is szűkítette a lehetőségeket, a 65 év felettiek közül jó néhányan egy időre távol maradtak a szolgálattól, de voltak, akik a veszélyek ellenére is vállalták a járőrözést. Mindehhez a megyei szövetség a szükséges maszkokat, védőfelszerelést, kézfertőtlenítőt rendelkezésre bocsátotta.

– Sajnos a polgárőrök között is volt, aki a Covid következtében hunyt el – tette hozzá.

Mint kifejtette, a megyei szövetséghez hetvenöt polgárőr egyesület tartozik.

– A létszámunk stagnál. A fiatalítás nagyon nehéz, átlagosan 2-3 húsz év alatti polgárőr tevékenykedik egy-egy egyesületben – folytatta a gondolatot. – Természetesen szeretnénk, ha még több fiatal jönne, ezt fontos szempontnak tartjuk a szervezetnél – húzta alá.

Hozzátette, a BMPSZ gazdasági helyzete stabil, az egyesületek magasabb támogatásban részesültek. Hangsúlyozta, soha ilyen egységes nem volt a megyei szövetség.

Szabó Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség szakmai elnökhelyettese megerősítette, a tavalyi évet a polgárőrségnél is a pandémiás helyzet határozta meg.

– A körülményekre a megyében is jól reagáltak, figyelemmel kísérték a járványügyi szabályok betartását, folytatták a közterületi járőrszolgálatot és karitatív szerepet is vállaltak. Segítettek az időseknek gyógyszer kiváltásában, közreműködtek az étel kihordásában, segítették az önkormányzatot a védekezésben. Az OPSZ ehhez több százezer szájmaszkot és több tízezer liter fertőtlenítőszert biztosított. Szólt arról, hogy Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott bejelentette, a kormány 2022-ben az ideinél 200 millió forinttal több támogatást nyújt a polgárőrségnek.

Haskó György ezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese a polgárőrséggel való hatékony együttműködést és a szervezet emberek tájékoztatásában betöltött fontos szerepét emelte ki.

 

A közgyűlés elfogadta a tavalyi évre vonatkozó elnöki, gazdasági és felügyelő bizottsági beszámolókat és az idei évre vonatkozó költségvetést.

Az elhunyt, +Pintér Sándor (Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület elnöke) helyett Árgyelán Istvánné (Kétegyházi Petőfi Polgárőr Egyesület elnöke) lett megválasztva BMPSZ elnökségi tagnak és OPSZ küldöttnek.

 

Az eseményen számos elismerés is gazdára talált.

Posztumusz a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát ítélte oda az OPSZ Balog Mihálynak, a Polgárőrség Vagyonvédelmi Közhasznú Egyesület Tarhos volt elnökének, amit lánya, Balog Bea vett át.

A Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát kapta Haraszti Mihály (Telekgerendási Polgárőr Egyesület), és Tokaji Mihály (Békési Polgárőrség Közhasznú Szervezet). A Polgárőr érdemkereszt Ezüst fokozatát Kulcsár István (Végegyházi Vagyonvédelmi Polgárőr Egyesület) vehette át. A Polgárőr érdemkereszt Bronz fokozatát Asztalos Krisztina (Battonyai Polgárőr Egyesület) és Eszlári Imre (Polgárőrség Sarkadkeresztúr) érdemelte ki.

 A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság nyolc, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kettő, a BMPSZ három, a békési önkormányzat egy polgárőrt részesített elismerésben.

 

(Forrás: Papp Gábor beol.hu)

 

Tételek: 1 - 20 / 91 (5 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!