Vadbalesetek megelőzése érdekében


Rendőrségi felhívás:

A vadelütés következménye súlyos is lehet, ugyanis nem csak az állat sérülhet, hanem a jármű vezetője és utasai is. A vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a leginkább ajánlható módszer a figyelem, a fokozott óvatosság, és a csökkentett haladási sebesség.

A balesetek elkerülése érdekében, szürkülettől, illetve az erdős környezetű utakon egyéb időben is, mérsékeljük a sebességet. Amennyiben egy állat szalad át az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, így mindenképp lassítsunk, és ha kell, adjunk hangjelzést. A vadak viselkedése kiszámíthatatlan, megugrásukra, gyors vágtázásukra, hirtelen irányváltásukra bármikor számítani kell.

A kormány hirtelen félrerántása nem megoldás, hiszen az a balesetveszély fokozódásával jár, úgymint pályaelhagyás, felborulás, menetirány szerinti bal oldalra áttérés, vagy frontális ütközés a szemből érkezővel.

A motorkerékpárral közlekedők pedig jóval védtelenebbek a gépkocsivezetőkhöz képest. Ezért a motorosok részéről a vadveszélyes útszakaszokon még inkább indokolt a lassabb és óvatosabb közlekedés.

Baleset esetén a vadhoz nem szabad hozzányúlni, lehúzni az útról, mert ha még életben van, akkor akár az agancsával, a harapásával, vagy éppen a rúgásával is okozhat sérülést. Ilyenkor hívni kell a nap 24 órájában ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számot és meg kell várni a rendőri intézkedést. Az elpusztult vadállatot nem szabad a helyszínről elszállítani, az a helyi vadásztársaság tulajdonának számít, elvitele lopásnak minősül.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


vadbaleset elütés