Egymással is verseng a Juhász házaspár a szárazkolbászoknál


Megjelent: 2021 Október 11. ( Hétfő ) 13:07
Módosítva: 2021 Október 14. ( Csütörtök ) 12:04
A békéscsabai Juhász György 61 éves, felesége Borbála egy évvel fiatalabb. A férj 2017-ben nyerte meg a Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenyét, feleségét 2019-ben koronázták kolbászkirálynővé. A családi töltéseken az asszony is fűszerez, és a győztes darabot ezekből, a szokásosnál kicsit csípősebb, kulárés kolbászokból tette félre a megmérettetésre.

A házaspár a szokásokhoz hűen külön, a maga által fűszerezett szálakkal nevez az idei Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenyére, így egymással is versengenek. A zsűrizést október 30-án, szombaton 11 órakor tartják a rendezvényen, a CsabaParkban, a Mokry Sámuel nagysátorban, és értékes nyeremények találnak majd gazdára. A versenydarabokat október 26–28. között a Csabai Rendezvénypajtában (Békéscsaba, Gyulai út 65/1. szám alatt) várják. Aki nyer, az egy évig a fesztivál kolbászkirálya vagy -királynője lesz.  

– Mint minden alkalommal, 2019-ben is az érdekelt a legtöbbeket, hogy mi a titka a győztes szárazkolbásznak. A férjemmel együtt úgy tartjuk, a legfontosabb, hogy a nagysúlyú sertés legnemesebb húsrészei is belekerüljenek a termékbe – ecsetelte Vargáné Juhász Borbála, aki Györgyhöz hasonlóan tagja a Csabai Kolbászklubnak. – Olyan kamrában tároljuk a füstről lejött kolbászokat, melynek megfelelő a páratartalma, a szellőzése. Hozzátette, a kolbászokat nem szabad magukra hagyni, törődni kell velük mindennap.

Amikor egyébként a férje versenykolbásza nyert, ő kacsabegybe töltött kolbásszal nevezett, hogy a régi hagyományt is felelevenítse, életben tartsa. Amikor Borbála nyert, párja mangalica sertés húsából készített kolbásszal indult.

Juhász György elmondta, náluk a kondorosi, kétsopronyi és a békéscsabai családi gyökerek egyaránt fontosak a kolbászkészítésnél is.

– Belenőttünk a disznótorokba, a hagyományt őrizzük, továbbadjuk – hangsúlyozta a férj. – A fiunk kistermelőként a portéka értékesítésével is foglalkozik. A lányunk, Anita is besegít a női munkákba egy-egy disznóvágáson.

Juhászéknál a hús és a szalonna aránya jellemzően 75–25 százalék, természetesen a hús javára. Az alapanyagot 6-7-es rostélyon darálják. Asztali sót, kiváló minőségű házi paprikát, fokhagymát használnak, minél pépesebb a fokhagyma, annál jobb. A köménymagot egészben rakják bele a húsba.

– Nagyon fontos, hogy tiszta legyen a bél, amibe töltünk – vette át a szót az feleség. – Ha csak lehetséges, előző nap vágunk, és a kolbásznak való húst kiterítjük, ott hagyjuk éjszakára, így a felesleges víz kijön belőle. A férjemmel együtt a szülői házból hoztuk magunkkal a kolbászkészítés hagyományát. Akkoriban a disznótorok az egyik legnagyobb családi eseménynek számítottak, összejöttek a rokonok, barátok és szomszédok. Mindig adtunk kóstolót egymásnak, hogy friss termékeket fogyasszunk, illetve megkóstoljuk, ki, miként készíti a disznótorost. 

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!