Az első kolbászkirály sem hiányozhat a fesztiválról


Generációkon ível át a kolbászkészítés tudománya Petényi György családjában, és kamrájából messzire is jut a csabaiból.

A 70. életévében járó nyugdíjas nyomdász elmondta, gyerekkorában még fatüzelésű perzselőt használtak, előtte az összevágott fát a sparhelten jól kiszárították. Még kézi húsdarálóval dolgoztak, 10-es rostán daráltak. Később már jött a nagyobb, elektromos daráló, a rostély pedig lement 6-osra.

– Amikor bérházba költöztünk, hízót már nem tarthattunk, de kolbászt folyamatosan készítettünk, és készítünk most is – ecsetelte. – 1997-ben szájról szájra terjedt, hogy kolbászfesztivált rendeznek Békéscsabán, és szárazkolbászokkal lehet nevezni a versenyre. Több mint 80-an adtunk be vastagkolbászt, és a zsűri döntése alapján az én portékámat hirdették ki győztesnek. A Csabahús Kft. több éven át ennek a terméknek a receptje alapján állított elő és forgalmazott Petényi-kolbászt, a címkéjét én alkottam meg.

Petényi György – aki egyik alapítója a Csabai Kolbászklubnak – elmondta, már két unokája, akik öt- és hétévesek, is szeretik gyúrni, majd enni a kolbászt. A távolabb élő rokonokhoz is jut a portékából Szegedtől Zalaegerszegig, Olaszországtól Svédországig. A fesztivál első kolbászkirálya kiemelte, büszke az utódokra, és természetesen most sem hagyja ki a rendezvényt.  

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!