A hűség napjáról is megemlékeztek


December 17-én a Szegedi tanulói a templomban rövid megemlékezést hallhattak a 100 évvel ezelőtti soproni népszavazásról

1921. december 14-én Sopron város polgárainak megengedték, hogy az Ausztriának ítélt város népszavazáson döntsön, melyik országhoz akar tartozni. A lakosság döntő többsége a Magyarország melletti maradást választotta. Ez azért is nagyszerű, mert Sopron lakosainak csupán kevesebb, mint a fele volt magyar anyanyelvű.

A templomban a megemlékezésen elhangzott érdekességként az is, hogy a népszavazás napján olyan hideg volt, hogy az utcai óra nem működött, mert az óramutatók összefagytak.

A másik kevésbé ismert érdekesség, hogy szavazás közben a szavazókörzetek egyikében a falépcső leszakadt, hatalmas porfelhő keletkezett, volt aki leesett a lépcsőről, de semmi baj nem történt, rendbe tették a szavazó helyiséget és a szavazás folytatódott.

Miután a soproniak megtudták, hogy a népszavazás eredményeként Sopron Magyarországé maradt, hálaadó istentiszteletet tartottak.

A megemlékezést a diákok nagy figyelemmel, fegyelmezetten hallgatták végig.

Jó lenne, ha december 14-én valamennyi békési, sőt magyarországi település iskolájában, főleg középiskolákban megemlékeznének a hűség napja keretében a soproni népszavazásról. Célszerű lenne, ha a középiskolás tanárok osztálykirándulás keretében ide is elhoznák a fiatalokat, a hűség városába a hazafias érzés erősítése céljából.

 

Bíró György


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!