Irányi Dániel országgyűlési képviselőről nevezték el a Városháza dísztermét - Irányi 200


Megjelent: 2022 Február 25. ( Péntek ) 13:30
Módosítva: 2022 Március 21. ( Hétfő ) 14:26
Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 333/2022.(II.24.) sz. határozatával döntött arról Serfecz Dávid, a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke javaslatára, hogy születésének kétszázadik évfordulóján Irányi Dánielről nevezze el a városháza dísztermét.

Miért róla kapta a nevét a Városháza díszterme? – tette fel a kérdést köszöntőjében Serfecz Dávid elnök. - Azért, hogy ne felejtsük el nevét. Számára a képviselet hivatás volt, amely során mindig Békés közösségét szolgálta.

A névfelvétel alkalmából Mucsi András történelemtanár, önkormányzati képviselő mondta el gondolatait és kérte a megjelenteket az együttgondolkodásra. Ismertette, hogy Irányi (született Halbschuh) Dániel Békés egykori országgyűlési képviselője 200 évvel ezelőtt 1822. február 24-én született a felvidéki Toporcon. Sorsa tipikus XIX. századi sors. Irányi Dániel a szepesi szász magyarrá lett, a magyar nemzeti ügyet szolgálta. Gondolatmenetében többször következetes embernek, következetes politikusnak nevezte Irányit, aki 20 éven keresztül szolgálta Békést országgyűlési képviselőként. Az Irányi Dániel Terem tábláját Kálmán Tibor polgármester és Tárnok Lászlóné jegyző leplezte le.

A programot színesítette Pörneki Anikó előadóművész, valamint a Szokoly Sándor Alapfokú Művészeti Iskola növendékei Bagoly László igazgató közreműködésével. Irányi mellszobránál Békés Város Önkormányzata és a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület képviselői helyezték el koszorúikat.

 

Irányi Dániel emlékét őrzi Békés....

-        1903-ban utcát neveztek el róla. A képviselő-testület 326/1903. sz. határozatával döntött arról, hogy az Úri utcát ezentúl Irányi Dániel utcának hívják, ezzel kívánta megörökíteni emlékét az utókor számára.

-        1945-ben a Városháza falán márványból készült emléktáblát állítanak tiszteletére.

-        1986-ban a Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet (a Gál Ferenc Egyetem, Technikum Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium jogelődje) ifjúsági szervezete felveszi Irányi Dániel nevét.

-        1987-től – minden évben – a fent említett intézet és a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület a Szegedi Kis István református Gimnáziummal karöltve, közösen születésének évfordulója alkalmából megemlékezést szervez.

-        1998. március 15-én a Városvédő és Szépítő Egyesület kezdeményezésére a város mellszobrot állított tiszteletére a városháza homlokzati fülkéjében. A mellszobor Veres Kálmán békési szobrászművész bronz alkotása, avatására 1998. március 15-én került sor az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulója kapcsán

-        2006-ban megjelent Borbély János békési származású kutató, népművelő munkája: A „népképviselő Irányi Dániel és az agrármunkások (Békési Téka 36. szám) címmel.

-        2022. február 24-én a képviselő-testület 333/2022.(II.24.) sz. határozatával arról dönt, hogy a Városháza első emeleti termét Irányi Dánielről nevezi el.

 

                                                                                                          dr. Fábián Judit

                                                                                      Békési Városvédő és Szépítő Egyesület

VIDEO


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!