Dr. H. Kovács Eszter fogorvos, tisztifőorvos kapta az idei KÉSZ díjat


Megjelent: 2022 Szeptember 6. ( Kedd ) 10:45
Módosítva: 2022 Szeptember 11. ( Vasárnap ) 19:21
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége békési szervezetének elismerését hétfőn este a Békési Polgári Esték keretében adták át a római katolikus plébánia közösségi termében.

Az est keretében Köteles Zoltán, a KÉSZ békési elnöke köszöntötte a résztvevőket, Dr. Osztie Zoltán, a KÉSZ korábbi országos elnöke tartott előadást a demográfiai problémák magyar megoldásáról címmel, majd Dr Szuromi Pál tartott rövid irodalmi előadást.

Dr H Kovács Eszter méltatását Dr Osztie Zoltán olvasta fel: 

   Mikor 1942-ben megszületett, édesapja háborúban, majd hadifogságban volt, kinek már halálhírét is keltették, és aki igazi kalandos körülmények között tért haza mégis mikor lánya már 4 éves volt. Életére meghatározó volt az az igazi meleg családi környezet, ahol a több generáció egymás mellett élt. A tanyasi élettel együtt járó - természet közeli - körülmények, a gazdálkodás fortélyai, a vidéki közösségi élet jellegzetességei edzették erőssé lelkileg és testileg egyaránt. (Ősszel és tavasszal gyalog vagy biciklivel járt be a tanyáról iskolába, télen a városban élt a család.) A gimnáziumot Békésen végezte, kitűnő eredménnyel. Szeretetteljes, féltő környezetből került a fővárosba, egyetemre, ahol a fogorvosi szakon végzett. Mint „első generációs értelmiségi” egyedül volt a nagyvárosban, kemény követelményekkel az egyetemen, éppen ezért helytállása példa értékű volt mindenki számára. Különösen azért, mert ebben az időszakban, 1962-ben hunyt el édesanyja, ami nagy törést és lelki válságot jelentett az egész családnak.

   De erős hite, Istenbe vetett bizalma átsegítette ezen a nehéz időszakon is. Majd férjhez ment, s férjével együtt Budapesten tanultak.

   Mindig is vissza akart jönni Békésre, természetes tehát, hogy az egyetem elvégzése után ezt meg is tették, s mikor a "fogászati piac" a nyugati határszélen fellendült esze ágában sem volt anyagi előnyökért szeretett környezetét, betegeit, elhagyni, nem akart elköltözni, pedig több lehetőséget is kínáltak neki ott.

   Itthon, fogorvosként a legnehezebb – leghátrányosabb helyzetű – a „kisebbségi” lakosok által lakott - körzetet kapta, mikor munkába állt. Ám ez sem „fogott ki” rajta.

   Nemcsak gyógyította betegeit, hanem - igazi keresztényként - egész emberként foglalkozott velük, ismerve őket hozzátartozóikkal, felmenőikkel, örömeikkel bánataikkal együtt, családi történeteiket is beleértve. Azóta is „élő anyakönyvi adatbázisként” funkcionál!

   Hozzá nem csak fájós foggal, de sajgó lélekkel is lehetett fordulni. Bármikor. Olykor otthon a lakásán is. Ilyen „embergyógyász és vándor fogorvos” minőségben Köröstarcsa népe is emlegeti ma is, ahová 15 évig járt heti rendszerességgel. Majd a békési ÁNTSZ következett. Tisztifőorvossága alatt nem a büntetésre „hajtott”. Ellenkezőleg. A bajok, problémák megoldásában ő volt a segítő jó szó, a cselekvő igyekezett. Igényes volt és következetes, de mindig emberi és segítő volt. Megtanulhatták tőle a munkatársai, főnökei és ügyfelei is azt a jogszabályokkal kapcsolatos szemléletét, miszerint nem azok betartása és betartatása a cél, hanem, hogy a jogszabályok a jól működő szolgáltatások megvalósítását, a magas minőségi színvonalon történő működést biztosítsák!

   Kocsmák, vendéglők, temetők problémájának kezelése mellett az akkor induló, bukdácsoló vállalkozások és cégek is áldják segítségét.  

   53 évesen megözvegyült. Felnőtt lánya, veje, két unokája Szegeden él. Nyugdíjasként is kitartása, hűsége a legjellemzőbb tulajdonsága. Hűséges, segítő, mindig kéznél levő főállású nagymama, nem „nagymama fokon”, hanem a szeretet állandó, magas intenzitásán.

   Háza nyitott egy "Női kör" előtt, ahol mindig nyitott szívet és bátorító szót, tanácsot kapnak itt a lelkileg megfáradt vagy elbizonytalanodott keresők. Igazi családgondozó.

Évek óta lelki vezetője a városunkban havi rendszerességgel működő „Életrevalók” klubjának, ahol a daganatos betegek és hozzátartozóik kaphatnak itt - Eszter vezetésével - a gyógyuláshoz és a betegség elhordozásához nemcsak lelkitámaszt, megerősítést az élet törékeny voltának elfogadásához, hanem speciális életviteli tanácsokat, gondolatokat is. 

- „Nagyon büszke vagyok rá, hogy ő a testvérem. A legtöbb, amit mondhatok, hogy őszinte, nyitott és minden szempontból megbízható. Fontos nekem, hogy van, mindig számíthattam rá, hogy - magyarázkodás nélkül is, és viták között is - megért, mint testvér, mint ember, mint nő, mint családtag, mint magyar, és hogy Isten teremtményeként is testvérek lehetünk.” („kistestvére”: H. Kovács Judit)

 

Maga is példa értékűen sokat tesz a saját testi – lelki egészségének megőrzéséért, hogy harmóniában legyen a „8. X” környékén is. Rendszeresen és sokat olvas, e book -ot használ, naprakész az internetes világban is, és emailban is tartja a kapcsolatot a családdal, a barátaival, naponta lelkigyakorlatot tart és emellett kitartóan sétál és túrázik, biciklizik – ez utóbbit a szobabiciklivel is.

Ebben társat is talált.

Vitalitását mi sem bizonyítja jobban, hogy 74 évesen férjhez ment diákkori udvarlójához dr Gschwindt Andráshoz, akivel együtt egyszerre erősítik a békési és mezőberényi lokálpatrióta szemléletet és életvitelt. Férje szintén aktív szellemi életet él, hiszen 81 éves kora ellenére is még tanít, projektet vezet, mentorál és kutat a Budapesti Műszaki Egyetemen, nevéhez fűződik a MASZAT – „MAgyar SZATelit” űrkutatási program, melyben Eszter is lelkes szellemi partnere.

 

  

Mindezekért döntött úgy a KÉSZ díj kuratóriuma, hogy a 2022. év díját Dr. H. Kovács Eszternek adja át.

 

Tételek: 1 - 20 / 46 (3 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!