Dr. Takács Árpád főispán, mint szakmai mentor és Dr. Kovács József fővédnök nevével fémjelzett verseny indult az elmúlt év őszén.


Békés megyében 3000 gyerek vágott bele az Okos Doboz felületen, ahol műveltségi feladatokat kellett megoldaniuk Ezután párharcokat vívtak, mint a Honfoglaló játékben.

Ezzel tudtak szinteket ugrani. A legjobban teljesítő gyerekek PPT-vel versenyeztek tovább. Ebben helyi nevezetesség, Hungarikum, és Békés megyéhez tartozó értékeket kellett bemutatniuk.

A legjobbak kb. 30 fő jutott a megyei döntőre, amit Gyulán rendeztek meg. Az élőforduló eredményeként választották meg a megyei képviselőket.

Szőke Damján- Békés megye KicsiNagykövete- Gyula

Római Virág- Békés megye kulturális attaséja – Békés

Kis Norbert – Békés megye sport attaséja- Békés

Kerekes György- Békés megye agrár attaséja- Mezőhegyes

Ők voltak azok, akik ezután közösen készítették el Ambrus György olimpiai arany érmes mesterszakács segítségével a megyénkre jellemző ételt: az öregtarhonyát. Desszertként a békési Csapó-féle szilvalekváros papucsot tálalták a meghívott endégeknek.

Magyarország KicsiNagykövete verseny döntőjét 2022. szeptember 30-án tartották meg a Nemzeti Múzeumban.

A döntőre már egyéni feladatot kapott a Békés megyei csapat 4 tagja.

Római Virág kulturális attasé feladata az volt, hogy emblematikus helyen ültessen egy fát , s állítson össze ehhez egy műsortervet. A Békés-Tarhosi Zenepavilont választottuk, tekintve, hogy bekerült az épület a Magyar Értéktárba, azaz a Hungarikumok közé. Ehhez kapcsoltan a Gemma Agro Kft-vel és Bagoly Lászlóval vette fel Virág a kapcsolatot. A békésieknek nem kell bemutatni a BÉTAZEN rendezvénysorozatát, amihez mi is kapcsolódtunk a műsortervünkkel.

Kis Norbert sport attasé feladata az volt, hogy térképezze fel a megyei sportlehetőségeket és keressen egy olyan sportágat, amit szívesen megismertetne az itt élőkkel. Ehhez előbb a Békéscsabai Önkormányzat Köznevelési és Sport Csoport élén álló a Szigeti Csabával vettük fel a kapcsolatot.

Választott sportágunk a CURLING lett.

„A Curling bemutatására egy nemzetközi szaktekintélyt kerestem fel. Ő Belleli Lajos, aki békési születésű és ma már Katarban építi ezt a sportágat. Ő így mutatta be a legkedveltebb sportját: „A curling szinte midenki számára játszható életkortól és nemtől függetlenül és a kerekesszékes curling is része a Paralimpia programjának. A játék 500 éves története, hagyományai, különleges baráti légköre, többsíkúan kihívó szellemi és fizikai igénybevétele támogatja az egészséges életmódot, jó közösségek kialakulását.”

A békési gyerekek sokrétű feladatában a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola tanára segítette a felkészülésüket: Rácné Erdei Krisztina


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!