Farkas Gyula öröksége a békési értéktárban


November 10-én tartott ülést a Békési Értéktár Bizottság, amelyen felvették a békési értékek közé Farkas Gyula életét és munkásságát, valamint a 120 éve Békési Gazdasági Ismétlő Iskolát – tudtuk meg Mucsi András bizottsági elnöktől.

A békési testület elnöke elmondta: a magyar hungaricum mozgalom három szintű: helyben, megyei és országos szinten gyűjtik és rendszerezik, osztályozzák a magyar értékeket, hagyományokat. Ebbe Békés városa is bekapcsolódott, és nálunk is van helyi értéktár. Ebbe vették fel a nyáron a gimnázium régi könyvgyűjteményét, valamint a református templom idén 150 éves orgonáját. Most a Városvédő és Szépítő Egyesület javaslatára Farkas Gyula munkássága – a 120 éves Békési Gazdasági Ismétlő Iskola került be az értékek közé, erről döntött a csütörtöki ülésén az értéktár bizottság. Békésen és térségében nagy hagyománya van a mezőgazdasági kultúrának, amely sokszor a megélhetés egyetlen forrása is volt. A XIX. század végén jött létre Békésen a Békési Ipariskola, amely 636. számú ipari iskola néven volt ismert évtizedekig, majd 2000-ben beolvadt a Farkas Gyula Mezőgazdasági Szakképző Intézet és Gimnáziumba. A vármegye 1901-ben olyan megállapítást tett, hogy Gyulán, Szarvason és Békésen szükséges lenne gazdasági ismétlő iskola felállítása, ezt 1902-ben a közgyűlés megerősítette, és Farkas Gyula személyében egy községi tanított állított a szervezés alatt álló intézmény élére. A tanító 1870-ben született, édesapja fakereskedő volt. Több országos szakmai szervezet tagja és vezetője, 12 éven át a békési képviselő-testület tagja volt, 26 éven át pedig a békési iskolaszék jegyzői feladatait is ellátta. 1952-ben hunyt el.

A mezőgazdasági iskolát a város északi részén, a Maloméri zug szigetén tartották, itt épült fel a ma is álló épületegyüttes. Az intézmény 1922-38 között Önálló Gazdasági Népiskola, 1938-46 között Mezőgazdasági Népiskola, 1946-50 között Kertészeti Középiskola, majd 1950-62 között Mezőgazdasági Szakiskola nevet viselt. A nyolcvanas években Fehér Lajosról, 1995-ben Farkas Gyuláról nevezték el. 2011-2015 között Tisza Kálmán név alatt ismerhettük, majd az újabb fenntartóváltás és átszervezés után a Gál Ferenc Egyetem (akkor még Főiskola) része lett, annak technikuma, szakképző iskolája, gimnáziuma és kollégiuma.

A Békési Értéktár Bizottság ezen túl kéri a képviselő-testületet, hogy válassza be a tagjai közé Dávidné Gyarmati Zsuzsanna népi iparművészt, valamint Polgár Zoltán alpolgármestert, a bekesiertektar.hu honlap megalkotóját.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!