Így vizsgáztak a karosszérlakatosok


A karosszérialakatosok munkája látványos: törött autókból újat varázsolnak.

A mesterjelöltek a hétvégi gyakorlati mestervizsgán azt is megmutatták, hogyan lehet a szemmel látható sérüléseket, mint egy balesetben összegyűrt ajtó és a laikusnak láthatatlan hibákat, mint például a tetőn a jégverést is helyrehozni.

 

Szakmai rangnak tartja Török Márk, hogy a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megszerezte a mestercímet. Hozzátette: a vállalkozói ismeretek és a tanulók foglalkoztatásához szükséges pedagógiai órák is jól jöttek a képzésen a gyakorlati feladatok mellett.

-        Gyerekkoromban is autós játékokkal játszottam, úgy látszik, nem nőttem ki a hobbimat, ez lett a szakmám is. Imádom. Sok szabadidőmet vette el a tanulás, hiszen munka után, hétvégente kellett időt fordítanom rá. Ennek ellenére megérte. Az autóiparon belül szeretnék másik szakmát is elsajátítani, például gumiszerelőnek tanulnék – mondta Török Márk.

Miközben beszélgettünk, Gécs Norbert vizsgabiztos figyelte, hogyan megy a munka a műhelyben. Az egyik autón éppen kiemelték a sérült üveget és újat helyeztek be, a másikon egy horpadt küszöböt javítottak ki a mesterjelöltek, Horváth Károly (Kondoros), Hursán György (Murony), Stefkovics Ferenc (Békéscsaba) és Török Márk (Kondoros). Mint Gécs Norbert hangsúlyozta, mindenki évek óta dolgozik a szakmában, ennek ellenére ez a gyakorlati vizsga is munkavédelmi oktatással kezdődött, hiszen más műhelyben vizsgáznak a szakemberek, mint ahol hétköznaponként dolgoznak. A szakembereknek a portfóliójukat is meg kellett védeni, ez egyfajta szakdolgozat a mestereknél.

A képzéseket az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta. Mindenki sikeres mestervizsgát tett, köszönhetően a 180 órás felkészítő tanfolyamnak.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!