Az új szakképzési rendszer tapasztalatairól tartott konferenciát kedden a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Békéscsabán


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott tájékoztatón elhangzott, a szakképzés egyre nagyobb teret hódít, egyre többen vannak, akik előbb jelölik meg az érettségit és a szakmát adó technikumot, mint a gimnáziumot és innen is egyenes út vezethet a felsőoktatásba.

Két évvel ezelőtt alakították át a szakképzést. A rendszer ugyan néhol még finomhangolásra szorul, de egyre jobban működik – mondta el Dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. Hozzátette: ezt mutatja az is, hogy nemzetközi és hazai versenyeken is egyre jobb eredmények születnek.

–       Két éve alakult át a szakképzés – mondta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára. – Ennek köszönhetően a szakképzésbe felvett tanulók száma átlagosan tíz százalékkal nőtt. Van olyan iskola, ahova háromszoros vagy többszörös a jelentkezők száma. A KIM alá 360 iskola tartozik, ebből 128 úgynevezett bajnok intézmény, ahova akár tízszeres is lehet a túljelentkezés. Nem egy technikumban 4,3-as átlag alatt nem lehet bekerülni. Azok, akik nem kerültek be, gimnáziumba mentek. Azaz van, ahol megfordul a helyzet, nem a gimnázium a legvonzóbb. De tény az is, hogy a gyerekek Magyarországon iskolákat választanak és nem ágazatot vagy szakmát, míg Nyugat-Európában ez fordítva van, ahol a cég, ahol majd szeretnének elhelyezkedni, megmondja, hogy melyik iskolába menjenek el tanulni.

Pölöske Gáborné elmondta, a technikumok esetében a legkedveltebb ágazat az informatika és távközlés, a gazdaság és menedzsment, a turizmus és vendéglátás, a specializált gép- és járműgyártás, a rendészet és közszolgálat. A szakképző iskolák esetében pedig a turizmus és vendéglátás, az építőipar, a gépészet, a kereskedelem, az elektronika és elektrotechnika a legnépszerűbb.

A felnőttek szakmai oktatása is sokat változott. A centrumok rugalmas, online, rövidített képzéseket is kínálnak a felnőtteknek. Itt a legnépszerűbbek a villanyszerelő, pénzügyi számvitel, cukrász, gépjármű mechatronikus és a szakács. Van olyan szakképzés, aminél felmerül, hogy csak felnőttképzésben lenne érdemes oktatni, mint például a szociális ápoló. Magyarországon két szakmát ingyenesen lehet elvégezni, ezzel a lehetőséggel sokan élnek is.

A szakképzésben a területre jellemző helyi sajátosságok is megjelennek. Mint Dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke elmondta, Békés megyében a szakképzésben tanulók legnagyobb része mezőgazdasággal foglalkozik, sokan turizmus-vendéglátást tanulnak, illetve a top háromba belefér a gépészet is. Az a tapasztalat, hogy aki szakképzést választja, általában a megyei intézményeknél tanul. Békés megyében marad a diákok 87 százaléka, Csongrád-Csanád csak 7,2 százalékot visz el innen.

Dr. Klész Tibor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara duális képzési osztályvezetője elmondta, egyre többen ismerik el a duális képzést, amelynek az a lényege, hogy a gyerek nemcsak az iskolapadban, hanem duális képzőhelyeken is tanulja a szakmát. A kamara egyik legfontosabb feladata, hogy minél több megfelelő képzőhelyet találjon. A képzőhelyek természetesen ehhez kapnak anyagi támogatást, hogy pontosan mennyit, azt az MKIK honlapján lévő kalkulátorral is ki lehet számolni. A tanulók pedig szintén havi juttatást kapnak, ez technikumok esetében havi 8 ezer forint, a szakképző iskoláknál pedig 16 ezer forint. Ez nemcsak a gyereket, hanem a képzést is szolgálja, ha ugyanis sokat hiányzik igazolatlanul vagy éppen megbukik a diák, felfüggesztik az utalást. Elindították az Apáczai-ösztöndíjat is a hátrányos helyzetű, ugyanakkor tehetséges tanulóknak, erre pályázni szükséges.

 

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!