Kiváló duális képzőhely és az év gyakorlati oktatója díjat adott át a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara december 22-én, Békéscsabán.


Elismerést kapott Békésről a Nagyház Pinceborozó - Gál László és Tarkovács Zoltán István autófényező vállalkozók és a Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum.

A kamara ugyanis azt vallja, hogy egy szakma valódi elsajátításához a diákoknak ki kell lépniük az iskola falai közül az életbe, hogy tényleges munkakörülmények között, tapasztalatokkal bíró szakemberektől tanulhassanak.

 

 

 

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évek óta keresi a kiváló gyakorlati képzőhelyeket, illetve a képzőrendszer átalakítása miatt idén már a kiváló duális oktatóhelynek átnevezett vállalkozásokat. Nem mindegy ugyanis, hogy ki és hogyan adja át egy szakma csínját-bínját a diákoknak. A fogások valódi elsajátításához a tanulóknak fontos, hogy tényleges munkakörülmények között, tapasztalatokkal bíró szakemberektől tanulhassanak. Ez azonban még mindig nem elég. A gyorsan fejlődő korunkban a fiatalokkal foglalkozó szakembernek szervező, tanulási tanácsadó, moderátor és informátor szerepet is be kell töltenie. Fontos a fiatal figyelemmel kísérése, motiválása, és támogatása. Ez a feladat emberileg és anyagilag is sokkal többet kíván az oktatótól, illetve a képzőhelytől, éppen ezért ismeri a kamara a legkiválóbbakat mindkét kategóriában.

– A legjobb képzőhelyeket 2019-ben és ’20-ban is kihirdette a kamara, de az ünnepélyes átadó a járvány miatt elmaradt, most pótoljuk azt is – mondta Mészárosné Szabó Anna, a kamara szakképzési osztályvezetője. – Újdonság, hogy ebben az évben nemcsak a kiváló duális oktatóhelyeket, hanem a legjobb gyakorlati oktatót is jutalmazzuk. Olyan mestert kerestünk, aki a szakmai elhivatottság és a magas szintű tudás mellett személyes példamutatással és a szakma iránti alázattal vezeti be tanítványait a szakma rejtelmeibe. Terelgeti, támogatja a fiatalokat, lehetőség szerint felkészíti a szakmai megmérettetésekre és akár versenyekre is. Folyamatosan képezi önmagát, képes megújulni, követi a szakmáját, a technológia fejlődését és ismereteit képes alkalmazni és átadni a fiataloknak is. Az év Gyakorlati Oktatója címet idén Szűcs Lajos, Linamar Hungary Zrt. szakoktatója vehette át.

A szakmák gondozását az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósítja meg a kamara.

 

 

2019 és 2020 legjobb, Békés megyei gyakorlati képzőhelyei, szakma és székhely szerint:

 

Németh Tibor e.v.., gázhálózatrendszer-szerelő, Békéscsaba

Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, ápoló, gyakorló ápoló, Orosháza

Pince-Boroz Plusz Kft., pincér és vendéglátásszervező, Békés

KUKA Hungária Kft., hegesztő, Füzesgyarmat

Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum, szociális gondozó és ápoló, Békés

Tarkovács Zoltán István, járműfényező, Békés

Felina Hungária Kft, női szabó, Szeghalom

Győrfi Ildikó Szépségstúdió Bt., fodrász, Békéscsaba

Tímár Andrásné e.v., pincér, szakács, Gyomaendrőd

Agrodéva Mezőgazdasági és Kereskedelmi Szolgáltató Kft, gépi forgácsoló, Dévaványa

Jókai Cukrászda Kft, cukrász, Békéscsaba

Linamar Hungary Autóipar és Gépgyártó Zrt, ipari gépész, gépi forgácsoló, hegesztő, Orosháza

Kolozsi József Gépipari és Kereskedelmi Kft, hegesztő, Mezőberény

 

2022 legjobb, Békés megyei duális képzőhelyei, szakma és székhely szerint:

 

Progresszív Nyomda Kft, nyomdaipari technikus, nyomdaipari gépmester, Békéscsaba

Varga Krisztián László e.v., autószerelő, Mezőberény

Csabakonyha Kft., szakács, pincér, vendéglős Békéscsaba

Kolozsi József Gépipari és Kereskedelmi Kft, hegesztő, Mezőberény

Linamar Hungary Zrt., CNC programozó, gépésztechnikus, gépgyártástechnológiai technikus, gépi- és CNC forgácsoló, hegesztő, mechatronikai technikus, villanyszerelő

Bíróné Márton Anikó e.v., kozmetikus, Mezőberény

Gécs Nobert György e.v., karosszérialakatos, járműfényező, Békéscsaba

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!