Kádasné Öreg Julianna kapta a Sursum Corda díjat


Ünnepélyes keretek között adták át a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) békési szervezete által alapított és a helyi önkormányzat által is támogatott Sursum Corda (Emeljük fel szívünket) elnevezésű díjakat szerdán délután, a római katolikus plébánia közösségi termében. Az idei díjazott, Kádasné Öreg Julianna, a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ igazgatója.

Az elismerésül átadásra kerül díjat, egy bőrképet Zajácz Tamás iparművész készítette. Az ünnepségen fellépet Zsombok Réka Zséka. 

Kádasné Öreg Julianna méltatását Dr Pálmai Tamás írta és olvasta fel: 

Emlékszem, annak idején, vezetőválasztáskor kardoskodnom kellett érte. Ezt a mai napig nem bántam meg. Díjazottunk tősgyökeres békési. A város egyik intézményének vezetője mai is. Immár 12. éve az. Elhivatottsága megkérdő-jelezhetetlen. A másokon való segítés igénye a zsigereiben, a vérében van. Szereti, ha becenevén keresik, s közvetlenségéra jellemző, hogy hozzá be lehet kopogtatni. Csak úgy. Előszoba és titkárnők szabta gát nélkül. A 80 kolléga - nem beosztott - élete nyitott könyv számra, segíti őket a nehéz időszakokban, osztozik örömükben.

Ugyanakkor jogszabályokban jártas, azokat pragmatikusan alkalmazó ember, aki ezáltal nem problémákat kreál, hanem megoldja őket. Szavahihető, empatikus, emberséges, innovatív, becsületes, alázatos. Ismeri a rend fantasztikus erejét, ezért is tud másokon folyamatosan segíteni és ezért is ér rá mindenre! Emberismerete szinte veleszületett, mindenkiben kiszagolja az olykor csak cseppnyi jót is.

Kapcsolatai kiválóak. Szakmával, fölöttesekkel, beosztottakkal. Többek között velünk is, a békési KÉSZ szervezetével. Számos közös akció fűződik együtt-működésünkhöz. Ha valamit kigondol, annak neki is lát és végre is hajtja. Fiókja olykor kincseket rejt: kész, kidolgozott szakmai protokollokat. Csak kérni kell tőle. Mindennapi életmódja, habitusa, modus vivendi-je mindenki tiszteletét kivívta.

S mert a munka mellett „ráér”, három élsportoló, éltanuló lurkó édesanyja és feleség is úgy „mellesleg”. A fiúk sporteseményein ott van, drukkol, s közben más gyerekekre is vigyáz, ha kell. Férje a háttérben biztos támasz a civil életben is markánsan megjelenő feleségének. Aki olvas, zenét hallgat, művelt, kulturált, ugyanakkor főz és befőz, kertet művel és eltesz télire. Házikenyér, torta, süti: mind keze munkája. Ráadásul még vadászik is. Ő nem életművész. Időművész. Ritka szimbiózisa az erénynek és bátorságnak, a rációnak és a józan észnek, a bohém pillanatoknak és a rendezett alkotásnak. Tud sírni, ha kell, de tud nevetni is. És még valamit nagyon tud: mindig talpra állni.

A szülőktől megtanult munkaszeretet, becsület, józanság, tisztesség szilárd alapot jelentett az 1-es iskolában, majd az egészségügyi szakközépiskolában tanultaknak és a szociális munkás képzés során elsajátítottaknak. Diplomaszerzés óta, 25 éve jelenlegi munkahelyén dolgozik, melyből 22 év aktív közéletiséget is jelent. Kezdetektől részt vesz a város életében. Szervez, megvalósít, menedzsel, mentorál. Napi munkája mellett már 7 sikeres EU- s projektet menedzselt le, most is benne van néhányban. Csak segít, de fülig merül közben. Így szokta. Elsőként vállalt részt a rászorulók tartós élelmiszerrel, illetve a hajléktalanok meleg étellel való ellátásában, a „Magyarok Kenyere’ programban. Családja, munkája mellett szoros baráti kapcsolatait is ápolja. Mert hiszi: tartoznunk kell valahová, valakikhez, szükségünk van a referencia emberekre. Közben, „szabad idejében” sportol és szeretettel vigyáz a család „öregjeire” is, ami bizony néha fizikai munkát is jelent.

 

 

Szeret barátkozni, könnyen szót ért bárkivel. A kommunikáció az ő fegyvere - vallja. Szereti a békési földet. Öccse révén jelen van a békési gazdálkodók körében is. Civil életében a „Nők a rák ellen” program felett is védnökséget vállalt. Hiszi: az ember jólétét nemcsak a betegség hiánya, hanem testi, szellemi, szociális és spirituális tényezői is meghatározzák.

Minkahelyére elsőként érkezik reggelente, otthonos, barátságos környezetet biztosít dolgozói és az itt gondozottak számára. A hajléktalan szállóktól a Derűs házig gondos gazdaként mindenkiről és mindenről tud. Magáénak érzi városát is, ezért hallatja hangját, ha úgy érti erre van szükség.

Békésen erős szociális háló, többrétű ellátórendszer működik és „pókasszonyunk” hálószövő ténykedésének messze földön híre ment. Ennek köszönhetően országosan lehetőség van már a hajléktalan személyek közmunkaprogramba való bevonására. Ugyanakkor Békés aktívan részt vállal az országos Idősügyi Infokommunikációs Program vidéki meghonosításában. Az idő teltével egyre profibbá vált és ma már önkéntes szakértőként is részt vesz nem csak az intézmény, de a városi projektek megvalósításában is. Szívesen adna magasabb szinten is tanácsokat, hiszen tudja: a hebehurgyán meghozott szabályok korrigálása sokkal nehezebb, mint egyből jókat, átgondoltakat hozni. Finn és portugál tanulmányútjai, fővárosi kapcsolatai mai napig ható, segítő hálózat kiépítését eredményezték. A pandémia ingoványos időszakában stabil ponttá alakította intézményeit. Nem kis munkával. Személyes részvétellel, elsőként beoltatva magát is példát mutatva. És az első ukrajnai menekültek megjelenésekor is azonnal megoldást kínált a problémákra. Bevezette az óvodai, iskolai szociális segítést, mely a térségben szinte csak nálunk működik.

Bár sikeres intézményvezető, ő mégis munkásnak tartja magát. Példamutató alázattal végzi tevékenységét, de karizmája így is átsüt szerénységén.

Mindezekért a nemes erényekért döntött úgy - a KÉSZ által alapított és Békés Város Önkormányzata által támogatott - Sursum corda díjat odaítélő bizottság, hogy ezévi elismerését Kádasné Öreg Juliannának - vagy ahogy ő szereti, Julcsinak - a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ igazgatónőjének adja át.

 

Tételek: 1 - 20 / 52 (3 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!