Hogyan minimalizálhatjuk a költségeket lakásfelújítás során?


A lakásfelújítás hosszú és bonyodalmas, ráadásul drága munka. Legalábbis ez a kép él az emberek fejében. Holott sok olyan praktika létezik, amivel egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá tehető a teljes folyamat. A szükséges rossz helyett elkaphat minket a flow-érzés is, így azon kapjuk magunkat, hogy nemcsak kész lettünk a ránk nehezedő kötelességekkel, hanem élveztük is a kihívásokat. Az eredmény önmagáért beszél, a pénztárcánk pedig nem lett sokkal vékonyabb.

Hasznos tippek és tanácsok a munkálatokhoz

A lakásfelújítás során – szinte szó szerint – nem lehet csak úgy fejjel a falnak menni. Érdemes megtervezni minden egyes lépést, és megszervezni a munkafolyamatokat. Így előre is kalkulálhatunk vele, mennyi időre, pénzre és energiára lesz szükségünk. Talán nem is gondolnánk, mi mindent tudunk megcsinálni házilag, és mennyit spórolhatunk a szakemberekre fordított költségeken. De csak akkor, ha biztosak vagyunk a dolgunkban.

Tervezzük meg, amit csak lehet

Mielőtt bármibe is belekezdünk, az alapos tervezés elengedhetetlen. Az egyéni igényektől kezdve a személyes preferenciákig át kell gondolni, hogyan jutunk majd el A-ból B-be. Nem árulunk zsákbamacskát, sok olyan feladat van, amit nem fogunk megúszni. Kötelező körök, amiken végig kell rágni magunkat, illetve olyan költségek, amiket nem lehet elkerülni. A hangsúly a folyamatok optimalizálásán van.

Váratlan feladatok és költségek: legyen B-tervünk!

Előfordulhatnak persze olyan váratlan feladatok és költségek, amelyek csak a munkálatok során merülnek fel. Célszerű ezért ezekkel is számolni, illetve az anyagokból is inkább vegyünk többet, ami biztosan elég lesz. Utólag már nem is biztos, hogy például ugyanaz a típusú szín beszerezhető lesz, így elvesztenénk az adott stílus azonosságát.

Végezzük el az egyszerűbb feladatokat!

Bátraké a szerencse – szól a mondás. Ettől viszont óva intenénk mindenkit a lakásfelújítás során. Szögezzük le: bátorságból, vagy csupán azért, hogy olcsón kijöjjünk, ne „maszekoljuk” el a feladatokat. Első a biztonság. Na és persze a következő a sorban a precizitás, és így tovább. Amennyiben viszont értünk valamihez, vagy kedvet kapunk a tanuláshoz, sok olyan munkafolyamat létezik, amit házilag is el lehet végezni. Ilyen például a festés, vagy a bútorok összerakása, illetve egyéb barkácsolási feladatok.

Hasznosítsuk újra, amit lehet!

Nem kell mindig mindent vadi új darabokra kicserélni. Lehetséges, hogy az a régi típusú bútor is jó állapotban van még, ami már nagyon szúrja a szemünket egy ideje. Talán csak egy kis változásra van szüksége. Ha egy kicsit átrendezzük a szobát, lefestjük a falat, már olyan látványt nyújt majd, mintha most hoztuk volna el a bútorboltból!

Válasszunk megbízható, jó szakembereket!

A legjobb, ha van az embernek ismerőse, akiben megbízik. Vagy olyan közeli barátja, rokona, aki ismer valakit. Ismerjük a mintát. Ha szakembert keresünk, ne az árat nézzük! Talán ellentmondásos, de így hosszú távon jó eséllyel még több költségünk keletkezne. Elromlik valami, újra meg kell javítani, vagy alapvetően sem lesz minőségi a végeredmény. Ha viszont olyan emberrel dolgozunk együtt, aki nemcsak ért hozzá, hanem tisztán és érthetően elmondja, mire és hogyan kell költeni, akkor mi sem fogjuk számolgatni a filléreket.

Ha már a mondásoknál tartottunk az előbb, azt vallják, hogy aki nem tudja 1-2 mondatban elmagyarázni a legbonyolultabb dolgokat, talán nem is ért igazán a témához. De ahogyan az autószerelő is elmondja, hogy melyik alkatrészt miért cserélte ki és mennyiért rendelte meg, úgy a lakásfelújítás során is célszerű megkérdezni a villanyszerelőt, kőművest az okokról és okozatokról.

Szerezzük be a legjobb szerszámokat jó ár-érték arányban!

Ami a fociban a „végy egy jó kapust”, az a lakásfelújítás során a szerszámokra vonatkozik. Hiszen ez az alapja mindennek. Hiába ismerjük a csempevágás elméletét, ha a gyakorlatban nincs meg hozzá a megfelelő szerszám. De az is fontos, hogy a funkcionálisan hozzávaló eszközt válasszuk ki az adott feladathoz. Betonfúráshoz például egy fúrókalapács nyújthat praktikus megoldást.

Bármilyen szerszám beszerzésére is van szükség a lakásfelújítás során, a Zákány Szerszámház széles kínálatából gyorsan és egyszerűen, online megvásárolható!

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!