Véget ért a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara mindkét pályaorientációs tábora


Megjelent: 2023 Július 16. ( Vasárnap ) 19:47
Módosítva: 2023 Július 17. ( Hétfő ) 09:13
Negyvennégy felső tagozatos pályaválasztását segítette a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara két pályaorientációs tábora. A gyerekek minden délelőtt szakmai programokon vettek részt, középiskolákba, tanműhelyekbe, munkahelyekre látogattak.

Teljesen más programmal futott a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara két tábora. Ez nem véletlen. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott napközis foglalkozásoknak az volt a célja, hogy a programok a lehető leginkább a gyerekek érdeklődési köréhez igazodjon.

A fiatalok a két táborban megtekintették a békéscsabai evangélikus gimnázium művészeti képzését, ami technikumként működik, megismerték a Széchenyi István Technikum, azaz a Közgé képzési kínálatát, a Kós Károly iskola műhelyeiben belekóstoltak az asztalos és kárpitos szakmába, járt a csapat a Szent-Györgyi Albert technikumban, ahol a rendészet, az egészségügy, a kreatív és a nyomdaipar területeit barangolták be, a Zwack József iskolában az élelmiszerellenőrzési technikus és a pék képzésbe kóstoltak bele a szó szoros értelmében, illetve a Kemény Gábor iskolában a mechatronikai technikus, azaz az autószerelő és a logisztikusok munkájában mélyedhettek el. Az iskolák mellett műhelyekbe és cégekhez is ellátogatott a csapat, így járt a Hirschmann Car Communication Kft-nél, ahol a könyvelőktől kezdve a mérnökökön át a szalag mellett dolgozó munkások feladatáig mindent láthattak, megfordultak autószerelő műhelyekben, a Békéscsabai Médiacentrum szerkesztőségében a print, az online és a televíziós újságírás és vágás minden csínját-bínját megismerték. Bejutottak a gyerekek a békéscsabai kórházban a skill laborba, ahol az újraélesztés és a csecsemőgondozás elsajátítása mellett egy speciális szemüveg segítségével kipróbálhatták, hogyan látják a világot a részegek és a drogosok. A JóPálya táborosok jártak a rendőrségen, ahol bemehettek az irányítóközpontba, felpróbálhatták a rendőrök védőöltözetét, felülhettek motorra a gyulai Almássy kastélyban, ahol muzeológus, kommunikációs vezető, múzeumpedagógus és tárlatvezető mesélt a munkájáról és a gyulai törvényszéken, ahol végigjátszhattak egy tárgyalást is.

Kétszer öt nap alatt végül 15 helyszínen számos területtel és szakemberrel ismerkedtek meg a gyerekek, ezzel is segítve a pályaválasztásukat. Mint tudjuk, nemcsak az a cél, hogy tudják, mi tetszik nekik, hanem az is, ha tisztában vannak vele, mi az, amivel semmiképpen nem szeretnének foglalkozni, hiszen ez is szűkíti a kört.

 

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!