Az ibrányi utcák nyomában (1. rész)


Mucsi András szűkebb lakókörnyezete és önkormányzati választókerülete, Ibrány és Ó-Hatház történetének érdekes részleteit mutatja be új sorozatában, mely a közösségi oldalán és hírportálunkon is követhető lesz.

Várostörténeti sorozatomban először az ibrányi, majd a hatházi utcákat mutatom be. Elsőként a Kispince utca kerül sorra, amely különösen közel áll a szívemhez, hiszen itt áll a családi házunk, amelyben dédszüleim és nagyszüleim után a családommal élünk.

Kispince utca Ibrány egyik legfontosabb utcája. Korábban a Köröshát és a Kiskocsma utca nevet is viselte. Az elnevezések magukért beszélnek. A XVIII. században az emberek olyan helyeken telepedtek meg, amelyeket nem öntött el a Körös, amikor kiáradt. Márpedig ez gyakran megtörtént, főleg tavasszal, hiszen városunk területén folyt össze a Fehér- és Fekete-Körös, és a feltorlódó jég visszaduzzasztotta a két folyót. A folyóhátakon házak épületek, kerületek alakultak ki. Így jött létre Ibrány is, amelynek két hosszú utcája volt: a Köröshát utca, amelyet a mai Jantyik és Kispince utca alkotta, valamint a mai Csíkos és Bocskai utca alkotta Hosszú utca. A mai szóval „Ligetnek” nevezett Jantyik utca természetes és szerves folytatása volt a Kispince utca. Ez a Kettős-Körös folyását követte, ezért ilyen kanyargós. Módos gazdák laktak itt évszázadokon keresztül. A terület olyan magas volt, hogy a házak alatt pincék kialakítására is lehetőség nyílt, innen az utca neve. Ezek a pincék részben ma is megvannak. Az utcaszerkezet nagyjából 250 éve ugyanaz. A „fő utca” mellett több kis mellékutca is nyílik onnan. A Kiskocsma utca elnevezés onnan ered, hogy a XIX. században az utca nagy kanyarulatában egy kocsmaépület állt.

A szép építésű házak egy része ma is a XX. század első felének hangulatát árasztja. Köszönet azoknak az embereknek is, akik felújították és igyekeztek megőrizni az épületet az utókornak. Kiemelném az utca talán legrégebbi épületét, a Kispince utca 44. szám alatt Durkó-féle gazdaházat, amely 1862-ben épült. A mi házunk is minden bizonnyal XIX. századi, amikor 1953-ban megvette a dédnagyapám, már egy öreg épület volt a Szűcs-féle ház. Amikor felújítottuk és lebetonoztuk a döngölt padlós kisszobát, fél méter mélyen régi épület tégláit találtuk meg. Az 1804-es várostérkép szerint már kétszáz éve is ház állt itt. 

A Kispince utca 60. szám alatti épület volt az ibrányi olvasókör a második világháború előtt. Az utcát harminc éve aszfaltozták le, az idén a belvízelvezető rendszert fejlesztették. A Kispince utca végén van a Kastélyzug, ahol a török kori vár állt. Ennek története egy másik bejegyzés témája lesz.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!