Az ibrányi utcák nyomában (3. rész)


Megjelent: 2023 Július 26. ( Szerda ) 14:04
Módosítva: 2023 Július 27. ( Csütörtök ) 14:43
A Jámbor, Nyíri és Kürt utca Ibrány keleti részén fekszenek.

A sorozat mai részében erről a három utcáról olvashatunk néhány érdekességet. Mucsi András szűkebb lakókörnyezete és önkormányzati választókerülete, Ibrány és Ó-Hatház történetének érdekes részleteit mutatja be.

A Jámbor utca az egyik kedvenc kis utcám Ibrányban. Nagyon szép házak sorakoznak itt, amelyeket a lakók példás rendben tartanak. Őrzi a régi idők hangulatát. A nevének eredete kérdőjeles, de valószínű, hogy egy Jámbor nevű csizmadiától kölcsönözte az elnevezését. Az biztos, hogy egy kanyargós patak, a Jámbor-ér csordogált itt, annak nyomvonalát követi az utca. Az is biztos, hogy egy kunhalom is magasodott a mai lakóházak területén, de erről csak a leírások alapján vannak információink, a helyét csak sejteni lehet a szintkülönbségek figyelembe vételével. Családom elbeszélésből tudom hogy az utca déli részén, a Körös-parton valaha vízimalom is állt. Ezt Somogyi Gábor, az utca neves lakója, vállalkozó ingatlana mellett kellene keresnünk. A Körösből kiszakított malomárok helye még kivehető, ma veteményest találunk ott. A Jámbor utca egy kis félreeső utca volt, amíg nem épült meg a híd, amely összekötötte Ibrányt a Décseri-kerttel. Hogy a régi fahíd mikor létesült, nem tudjuk, de a XIX. század végén már állt. A mostani vasbeton hidat 1960-ban építették meg. Gyalogos forgalomra tervezték, de egy személygépkocsit is elbír. A vasszerkezetet tavaly erősítette meg a BKSZ Kft., a festését a református gyülekezet végezte 2022 nyarán.

Az utcát két lépcsőben aszfaltoztuk le az elmúlt években. Ehhez nekem, mint önkormányzati képviselőnek is igen sok közöm volt.

A Jámbor és a Nyíri utcát a kis Kürt utca köti össze. A nevét az alakjáról kapta. Néhány éve, a Jámbor utcával együtt aszfaltozták le.

A Nyíri utca a Bocskai és a Kispince utcát kötötte össze. A két utca találkozásánál egy ma is álló és nagyon jó állapotban levő Norton-kutat létesítettek elődeink. Az utca háromszáz éves, szerkezete nagyjából azóta változatlan. A nevét onnan kapta, hogy első lakói a török kor és a Rákóczi-szabadságharc után a Nyírségből érkeztek hozzánk. A szerintem legérdekesebb háza a Nyíri utca 16. szám alatti napsugaras családi ház, amelynek ma dr. Seres István a tulajdonosa. A jellegzetes motívumok alapján azt gondolhatnánk, hogy az építője szegedi volt, de információim szerint egy újkígyósi atyai keze munkáját dicséri. Mint ismert, az újkígyósiak is Szeged környékéről telepedtek be a vármegyébe, magukkal hozva a sajátos építészei megoldásaikat. Tény, hogy a szép homlokzat megőrzésre méltó. 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!