Fali, pályaorientációs diáknaptárt készít a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a nyolcadikosoknak.


A továbbtanulás előtt álló diákoknak ez egy kiemelkedően fontos év lesz ez, mert már szeptemberben el kell gondolkodni azon, hogy merre tanulnak tovább.

Míg korábbi esztendőkben zsebnaptárt, idén az osztálytermekbe elhelyezhető, nagy, fali, JóPálya-naptárt készít a gyerekeknek és az osztályfőnöknek a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott diáknaptár a megszokotthoz hasonló, mégis sokkal több: tartalmazza a továbbtanulás miatt legfontosabb dátumokat, határidőket, illetve azt is, mikor lehet lazítani és mikor kell belehúzni a jobb jegyekért. Szerepel benne, meddig kell jelentkezni a középiskolákba, mikor lehet várni az eredményeket, megtalálhatóak a szakképző intézmények elérhetőségei, az orientációs- és dobbantó évfolyamok és a műhelyiskolák. Ezen kívül olvasható benne az is, hogy az általános iskolákból merre tanulhatnak tovább a gyerekek, hiszen a diákok választhatnak gimnáziumok, valamint technikumok és szakképző iskolák között.

Mészárosné Szabó Anna szakképzési osztályvezető elmondta, évről évre emelkedik a szakképzésbe jelentkezők száma. A növekedésben az is szerepet játszik, hogy a fiatalok nem konkrét szakma, hanem ágazat mellett teszik le a voksukat és a duális képzésnek köszönhetően gyakorlatközpontú az oktatás. Sokat nyom a latban a szakképzésben járó ösztöndíjrendszer is. Mészárosné Szabó Anna hozzátette: bár csak most kezdődik el a tanév, hamar elérkezik a következő év eleje, amikor dönteni kell a továbbtanulásról. Erre időben kell készülni, érdemes kikérni a szülők, valamint a barátok véleményét is. Békés megyében évente háromezer nyolcadikos áll fontos döntés előtt, és minden évben négyezer kilencedikes jelenik meg az intézményekben – mindez azt jelzi, hogy sokan nem megfelelő döntést hoztak annak idején. A pálya- és középiskola-választás esetében célszerű mérlegelni a képességeket, az érdeklődési kört, az értékeket. Az interneten számos információ érhető el az intézményekről, de ajánlott elmenni a nyílt napokra is, esetleg kapcsolatba lépni immár ott tanuló fiatalokkal, hogy nekik mik a tapasztalataik.

A kamara mindent megtesz azért, hogy a gyerekek megalapozott döntést hozhassanak, ezt segíti a tovabbtanulasbekes.hu oldal, illetve a Facebookon és az Instagrammon megtalálható JóPálya – és a Tiéd?! oldalak, ahol szerepelnek az iskolák nyílt napjai, össze van gyűjtve, melyik iskola milyen szakokat kínál, melyik képzés melyik iskolában tanulható, illetve olyan, akár kinyomtatható kártyák is készülnek, amely a leggyakrabban választott szakmákat mutatják be. Ezeken a lapokon szerepel, hogy miről szól az adott szakma, milyen készség kell hozzá, kiknek ajánlott, illetve az is, hol lehet tanulni. A kamara pályaorientációval foglalkozó munkatársai ezen kívül ingyenes osztályfőnöki órákat, szülői értekezleteket és pályaorientációs foglalkozásokat tartanak a nyolcadikos diákoknak és szüleiknek egyaránt. Ezekre a palyaorientacio@bmkik.hu e-mail címen lehet bejelentkezni.

A 120 darab falinaptárt a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont nyomtatta Pluhárné Betkó Bernadett szerkesztésében.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!