A Dobozi Általános Iskola nyolcadikos osztályában tartotta a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a JóPálya diáknaptár átadását.


A fiatalok már ki is tűzték a termükben a falinaptárt.

Míg korábbi esztendőkben zsebnaptárt, idén az osztálytermekbe elhelyezhető, nagy, fali, JóPálya-naptárt készített a gyerekeknek és az osztályfőnöknek a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott diáknaptár - amelyet elsőnek a dobozi általános iskolások vehettek kézbe ma - a megszokotthoz hasonló, mégis sokkal több. Tartalmazza a továbbtanulás miatt legfontosabb dátumokat, határidőket, illetve azt is, mikor lehet lazítani és mikor kell belehúzni a jobb jegyekért. Szerepel benne, meddig kell jelentkezni a középiskolákba, mikor lehet várni az eredményeket, megtalálhatóak a szakképző intézmények elérhetőségei, de benne van az is, hogy az általános iskolákból merre tanulhatnak tovább a gyerekek, hiszen a diákok választhatnak gimnáziumok, valamint technikumok és szakképző iskolák között.

Mészárosné Szabó Anna szakképzési osztályvezető elmondta, bár szép meleg az idő és alig érezzük, hogy elmúlt a nyár, pillanatok alatt itt lesz a január-február, amikor dönteni kell a továbbtanulásról. Hozzátette: jól meg kell fontolni a kérdést, a fiatalok ne aszerint válasszanak iskolát, hogy a testvérük, barátjuk, osztálytársuk hova jelentkezzenek, hanem azt nézzék, hogy nekik milyen jegyeik vannak és ők mit szeretnének választani.

A kamara mindent megtesz azért, hogy a gyerekek megalapozott döntést hozhassanak, ezt segíti a tovabbtanulasbekes.hu oldal, illetve a Facebookon és az Instagrammon megtalálható JóPálya – és a Tiéd?! oldalak, ahol szerepelnek majd az iskolák nyílt napjai, össze van gyűjtve, melyik iskola milyen szakokat kínál, melyik képzés melyik iskolában tanulható. A kamara pályaorientációval foglalkozó munkatársai ezen kívül ingyenes osztályfőnöki órákat, szülői értekezleteket és pályaorientációs foglalkozásokat tartanak a nyolcadikos diákoknak és szüleiknek egyaránt. Ezekre a palyaorientacio@bmkik.hu e-mail címen lehet bejelentkezni.

A 120 darab falinaptárt a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont nyomtatta.

–       Az iparkamarával az együttműködés sok évre nyúlik vissza, a Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont gyakran és szívesen ad otthont a Kamara pályaválasztási célú rendezvényeinek – mondta Sántáné Fazekas Tünde, a képzőközpont vezetője. – Ezért nagyon örültünk a lehetőségnek, hogy együtt elkészíthessük a diáknaptár egy újszerű, frissített változatát. A grafikai tervezés Pluhárné Betkó Bernadett munkája, a nyomtatás pedig a tanműhely modern digitális nyomdagépein készült. A munka során mindvégig arra törekedtünk, hogy a naptár elnyerje a fiatal korosztály tetszését. Reméljük, hogy akik látják a naptárat, kedvet kapnak a nyomdász szakmákhoz is, hiszen a képzésen többek között ilyen termékek elkészítését is megtanuljuk.

A naptárat a kamara szerdán átadta Dobozon és a következő napokban a vármegye szinte minden nyolcadikos osztálytermébe is eljut a kiadvány.

Fotó: Pintér Vince/BVKIK

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!