Békési festő állít ki Gyulán


Gyulán, az Erkel Ferenc Kulturális Központban állít ki a békési Horváth Hajnalka festőművész. A művelődési ház földszintjén 35 alkotása látható október 24-ig. A kiállítást Mucsi András vármegyei képviselő nyitotta meg.

Horváth Hajnalka 14 éves kora óta alkot, a komolyabb alkotások 2002-2003-ban születtek. Akvarellel dolgozik, de ma már zselés tollakkal is dolgozik. Mostanában rájött, hogy ceruzával is szeret dolgozni. Újabban a papírt lealapozza különböző eszközökkel, és a rusztikus felületre portrékat fest. Néha tussal is dolgozik. A modelleket találomszerűen választja ki, sok rokon gyereket is megfestett. Gyakran fényképek alapján is dolgozik. A húga gyerekeit is lefestette. Több tanítványa is van, az egyik rajztanárnak tanul. Nem reklámozza magát, a híre „szájról szájra” terjed, és a diákjai ismerettség alapján kerülnek hozzá. Felvételire is készít gyerekeket, akik rajzzal kapcsolatos pályára készülnek. Fontosnak tartja a gyerekek biztatását.

A Csuta Művésztelep állandó alkotója volt, 2007-ben volt az első alkalmon. Több kiállítása is volt Békésen is. Emellett Csorváson, Békéscsabán, Budapesten is szerepelt a műveivel. Egy alkotását a Gerbeaud Cukrászda is kiállította. A Békési Újság munkatársa, saját rovata van. A szerkesztőség tervezi, hogy az alkotásait könyv formájában is megjelenteti.

Horváth Hajnalka elmondta, hogy a leghasznosabbnak a tudása továbbadását tartja a gyerekek számára. Nem „nyomulós”, nem hirdeti magát, de örül a visszajelzéseknek. Azért fest, hogy másokat megörvendeztessen. A szomorúnak tűnő valóságot vicces formában akarja visszaadni. A panasz világában örömet szeretne közvetíteni az embereknek. Örül, hogy ki tudja mozdítani az embereket az otthonaikból, és el tudja hozni őket kulturális alkalomra, mint ez a gyulai kiállításmegnyitó.

A kiállítást megnyitó beszédében Mucsi András képviselő elmondta: nagyon büszke, hogy a békési kulturális élet fontos alakja, Horváth Hajnalka a gyulai közönségnek is be tud mutatkozni, és megismerhetik az ő művészetét is. A kultúra részben önmagáért való, de a valódi küldetése mások elgondolkodtatása, az élet szépítése. A festőművésszel kapcsolatban megjegyezte, hogy vele kapcsolatban a mesére asszociál, hiszen minden egyes képe mesét rejt magában és mesélésre késztet. A mesék és a képek kreativitásra, elgondolkodásra, az értelmi intelligencia fejlesztésére, a problémamegoldó gondolkodásra serkentik a gyerekeket.

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!