Kivágták a fákat a Békési Kishajó Kikötőben, ősszel újból erdősítik


A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Szabó János megkeresésünkre az alábbiakról tájákoztatta szerkesztőségünket:

A hajókikötő melletti Békés 13/B erdőrészben az előkészítő munkákat már 2023 októberében elkezdték

A túltartott, 35 éves francianyár véderdősáv az árvízvédelmi töltés hullámverés elleni védelmét biztosítja. 

Az önkormányzati egyeztetéseket követően, a hatósági előírásokkal összhangban, az idős nemesnyárak száradása, törése, borulása miatt kerül sor a fenti erdőrészek tavaszi, őszi véghasználatára.

2024 őszén - tuskóforgácsolást és talajelőkészítést követően - olasznyár fafajjal, 2m*4m hálózatban az erdőt újratelepítik. 

A munkák a Kettős-Körös hullámtéri véderdeinek 10 éves felújítási folyamatát zárják le a legfrekventáltabb helyszíneken.

A megújuló véderdősávok az igazgatóság reményei szerint tartamosan, hosszú távon szolgálják árvízvédelmi biztonságunkat.  

Olasznyár: 

Növekedése rendkívül gyors, dugványról szaporítható. 7-8 éves korában elérheti a 20-25 m-es magasságot és a 30-35 cm-es mellmagassági átmérőt. Olaszországban főleg sorfaként termesztik. Eleinte szakembereink úgy vélték, hogy az olasznyár nemcsak gyors növekedésénél fogva, hanem kisebb termőhelyi igénye és ellenállósága miatt is ki fogja szorítani a magyar erdőkből a korai és az óriásnyárat. Rövid rostú és ritka szövetű fája azonban kisebb értékű, mint az előbbieké.

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!