A cukorbetegség tünetei és kezelése - a békési előadás anyaga.


Megjelent: 2009 December 9. ( Szerda ) 10:43
Módosítva: 2009 December 23. ( Szerda ) 13:47
Dr. Gurzó Zsuzsanna a BMKT gyulai Pándy Kálmán Kórház érsebész adjunktus előadásának szöveges anyaga több olvasónk és a Civilház közös kérésére válik elérhetővé a Békés Mátrixon.

A cukorbetegségben szenvedő betegek jelentős százalékában az érrendszeri szövődmények vezetnek a betegek halálához. A WHO adatai alapján a világ felnőtt lakosságának 4%-a cukorbeteg, ez az arány folyamatosan növekszik. 15 év múlva mintegy 300millió cukorbeteg lesz a Földön.Az érszövődmények megnyilvánulhatnak microangiopathiában/ szem, vese, bőrerek, lábujjak erei, szívizom kis erei/ és macroangiopathiában/ nagyobb szív erek,nagyobb veserek, végtagi verőerek, nyaki nagyerek/.

Az érelváltozásokat gyakran kíséri neuropathia és helyi infekció, melynek következtében gennyedés, bőrelhalás, végtagi üszkösödés alakul ki ,ami súlyos életveszélyes állapot. A kezelés arra irányul, hogy a betegek járása jó legyen és ne alakuljon ki a legsúlyosabb állapot a végtagi üszkösödés, ne kelljen a lábszáron vagy a térd fölött amputációt végezni.
A magas vércukorszint fokozza az érbelhártya burjánzását, csökkenti a vér folyékonyságát/ fibrinolitikus aktivitás csökkentésével/, az érfal fehérjéihez glukóz kötődik, az érfal rugalmatlanná válik. Az érfal felületén lerakódott mikrotrombusok szűkítik az ér belső átmérőjét főleg ha a vérzsírok is magasabbak.

A dohányzás mindezt úgy fokozza, hogy érgörcsöt okoz, megnöveli a relatív oxigén hiány miatt a vörösvérsejtek számát, az összeszűkült erecskékben nemcsak felületi trombus , hanem az egész kiseret elzáró vörösvérsejt gomolyag/sludge/ alakul ki. Ezt erősíti , hogy a vérlemezkék összecsapzódási hajlama is nő.

Mivel a cukorbetegség gyakran csak véletlenszerűen derül ki /az éhgyomri vércukor évekig normális lehet/ gyakori, hogy az érszövődmények megjelenésekor igazolható csak a cukorbetegség.

Angiopathia diabetica-nak nevezzük a cukorbetegekre jellemző kiserek elzáródásakor kialakult tünetegyüttest: részben vagy teljesen tapintható végtagi verőerek, neuropathia, sápadt, hámló, vékony bőr, gyakran hideg láb, gyakori kis bőrfekélyek, pörkök, körömgomba.

A neuropathiát hangvillával vizsgáljuk, a rezgéseit alig vagy egyáltalán nem érzi a beteg. Így a meglévő bőrelváltozás sem fáj, csak a súlyos infekció kialakulása során jelentkezik a beteg orvosnál. Klinikai tanulmányokkal igazolták, hogy a vércukor közel normális szinten tartása jelentősen tudta csökkenteni az érszövődmények kialakulását.

A verőérbetegségek kezelése a kialakult elváltozások helyétől és súlyosságától függ.
Fontos a cukorbetegek rendszeres érellenőzése, évente -félévente, még azon betegeknek is ,akiknek nincs panaszuk. A nyaki főereket is ellenőrizzük. A kialakult érelváltozás esetén minden esetben gyógyszeres kezelés szükséges, mely hosszú távú, gyakorlatilag egy életen át szükséges.

Jelenleg egy négyes kombináció a kezelés alapja: vérlemezke összecsapzódást gátló szer/thrombocyta aggregáció gátló/ -ide tartoznak a szalicilátok, a ticlopidin és clopidogrel hatóanyagú szerek. Carvedilol: az érbelhártya megvastagodását csökkenti. Statin: a vérzsírok csökkentésére .

Valamint az érgörcsök csökkentésére, az érbelhártya működésének javítására az úgynevezett ACE-gátlók.

Súlyosabb esetben 4-5 napon át infúzióban adott gyógyszeres kezelés végezhető.
A nyirokkeringés zavara vizenyősödéshez vezet, ami gyógyszerrel és/vagy nyirokmasszázzsal csökkenthető.

Ha a járástávolság 200méter alá csökken indokolt érműtét végzése ha a nagyerek elzáródásárát igazoltuk.

Előtte "érfestés" szükséges. Cukorbetegeknél a metformin hatóanygú gyógyszert ki kell hagyni mivel a röntgen-kontrasztanyaggal együtt vesekárosító hatása lehet. Bőrelhalás esetében is műtét javasolt. A "diabeteses láb" tünetegyüttes esetén a nagyerek jól működnek itt rekonstrukciós érműtétre nincs szükség , a kiserek területén kell javítást végezni, melyre az érösszehúzó ,vegetatív idegek átvágása vagy kémiai anyaggal történő blokkolása /KLS/ alkalmas.

A helyreállító érműtét során végezhető az ér belső felületének kitakarítása vagy az elzáródott verőérszakasz áthidalása műérrel vagy saját vénával. PTA: érfestést követően katéteres tágítása a beszűkült vagy rövid szakaszon elzáródott verőérnek. A "diabeteses-láb" gyulladással járó formájában talpi kimetszés, váladéklebocsájtás indokolt ,, időnként 1-1 lábujj/ vagy akár minden lábujj/ eltávolításával. Ezt "kisamputáció"-nak nevezzük, gyógyulása után a deformált lábra egyedileg gyártott gyógycipő használata javasolt. Napjainkban a kórházba kerülő cukorbetegek negyedét "diabeteses-láb" miatt kezelik.

Ellátásuk több szakember együttműködését igényli, főleg hogy igen gyakran kísérő betegségek is kialakultak.

A lábszövődmények megelőzésére ajánljuk: a láb önvizsgálata naponta /horzsolás, elszíneződés, berepedés, hámlás./, a láb fokozott tisztántartása, óvatos körömvágás/ a sarkokat ne vágjuk le/, a bőrkeményedés és tyúkszem szakszerű kezelése, kényelmes, puha bőr lábbeli használata, meleg, laza , nem gumis zokni, rendszeres lábtorna, séta, a rizikófaktorok kiiktatása/ diéta betartása/, félévente koleszterinszint mérés, rendszeres érsebészeti vagy angiológiai ellenőrzés, orvosi utasítás nélkül kenőcsök, tapszok használata ne történjen, lábgombásodás megelőzése hintőporokkal , ha mégis kifejlődik szakorvosi ellátás, fontos, hogy soha semmillyen formában ne dohányozzon, ne használjon lábmelegítésre forróvizes palackot, aki rosszul lát mutassa meg a lábát a családtagoknak naponta még akkor is ha teljesen panaszmentes.

2009.12.04-én elhangzott előadás kivonata- Békési Cukorbetegek Egyesületének összejövetelén.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!