Felavatták az uszodát! A polgármester öltönyben is kipróbálhatta!


Ma délutántól már mindenki előtt nyitva áll a vasárnap felavatott Békési Uszoda! Az avatón Risztov Éva, Wichmann Tamás és több környékbeli település polgármestere is ott volt. Református és Katolikus pap is megálodotta az intézményt, Erdős Norbert pedig bemutatta azt a lavort, amellyel 5 évvel ezelőtt jelezték: Békés ennél többet érdemel.

Vidám hangulatban zajlott a Békési Uszoda átadója, amelyre nagyon sok békési mellett számos meghívott vendég - sportolók, intézményvezetők, a környékbeli települések polgármesterei is ellátogattak.

Izsó Gábor polgármester mos először nagy nyílvánosság előtt öltönyben is kipróbálhatta az uszodát - Dr Nagy György és társai segítségével, akik behajították a polgármestert a medencébe (itt a videó)

A Békés Tv és a Békés Mátrix komplex összefoglalót is készített az eseményről - ezt pár napon belül láthatjátok mind a Tvben mind oldalunkon is.

Erdős Norbert országgyűlési képviselő megnyitó beszéde

Nehéz szavakba foglalni azokat az érzéseket, amelyek most kavarognak bennem, amikor átadjuk a békésieknek és a környéken élőknek ezt a csodálatos, új intézményt. Hosszú utat tettünk meg addig, míg itt állhatunk, és megnyithatjuk a lakosság előtt az uszodánkat. Régi vágy teljesült ezzel, mindannyiunk régi vágya.

Egy uszoda önmagában nem más, mint egy csempével körberakott gödör vízzel tele. Akkor kelhet életre, akkor töltheti igazi szerepét, ha a lakosság igénybe is veszi a benne rejlő lehetőségeket. Ha gyermekek tanulnak meg itt úszni, ha idős nénik és bácsik tempóznak a medence falai között, ha sportolók, úszók nevelkednek itt fel. Bízzunk benne, hogy valóra válnak mindezek.

Mindenekelőtt a köszöneté a szerep. Meg kell köszönnünk mindazoknak, akik részt vettek a kivitelezésben, akiknek a lelkiismeretes munkája nélkül nem állhatnánk itt. Az épületet a Fajzi Építész Stúdió Kft. tervezte, így nekik köszönhetjük, hogy ilyen gyönyörű látvány fogadott minket, amikor beléptünk. A tervellenőri feladatokat a Marton Tervező Iroda Kft. végezte, és a mintegy 328 milliós beruházás kivitelezője a Vektor Kft. volt, tehát ők valósították meg mindannyiunk örömére a tervezők által kitalált álmokat. De akkor szép egy álom, ha valóra válik, és most, a békési uszoda esetében bátran kijelenthetjük, hogy ezek az álmok valóra váltak.

Persze ahhoz, hogy a tervezők álmodhassanak, a kivitelezők megvalósíthassák az álmokat, szükség volt azokra az álmokra, azokra az igazi álmokra, amelyet mi békésiek álmodtunk meg. Volt már korábban is egy kísérlet az uszoda megépítésére, és akkoriban Csehák Judit miniszterként alapkövet is helyezett el. Azonban azt az alapkövet már rég benőtte a gaz, amikor mi annak idején egy hatalmasat álmodtunk. Rájöttünk arra, hogy nem alapköveket kell lerakni, hanem építeni, teremteni, alkotni kell. Mert csak az veheti ki a részét a jövőből, aki alkotni képes, aki a közösségben látja a jövő zálogát. Békés város lakossága pedig egy olyan közösség, amely képes teremteni, amely képes megújítani önmagát. Mi békésiek akkor egyszerűen nem hittük el, hogy nem épülhet meg ez az uszoda. Összeszorítottuk a fogunkat, összekapaszkodtunk, az a polgármester, a képviselő testület, az önkormányzat lelkiismeretes dolgozói, a tervezők, a kivitelezők és legfőképpen Békés város minden egyes lakosa. Tudtuk, hogy a városnak szüksége van egy uszodára, és Békés városnak a mai nappal uszodája van. Az álomból valóság lesz. Ahogy a költő, Hajas György írja versében.

Az álom is csak Téged rajzol fel,
Pár vonal, karc, álmommal felel,
Mint ablak porába húzott kusza ábra:
Kileshetsz általa a fényes napvilágra.
Így képzelheted a kinti világot,
Százszínű szívárványt, fekete virágot,
Kavargó lelkednek édes kínjait,
Mik élővé festik valóra vált vágyaid.

Soha nem felejtem el azt a napot, amikor az előző ciklus elején a Képviselő Testület Fideszes képviselőivel nyolcan itt álltunk az akkor még nem létező uszoda helyén, és uszodát követeltünk Békés városnak, uszodát követeltünk a békésieknek. Hatan azóta is képviselők vagyunk, de ne feledkezzünk H. Kovács Juditról és Csibor Gézáról se, akik ugyan már nem tagjai a Testületnek, de az akkori harcunkból ugyanígy kivették a részüket. Talán emlékeznek még a békésiek arra az elhíresült mondatra, hogy „A békésieknek csak a lavor jut?”. A mondat onnan eredeztethető, hogy akkor egy vízzel teli lavorba álltam bele, hogy szemléltessem követelésünk jogosságát. Ezt a lavrot most el is hoztam magammal, hogy emlékeztessem magamat és önöket is, hogy honnan indultunk, és most hová jutottunk. Akkor volt a lavor, most meg itt van ez a gyönyörű komplexum mindannyiunk örömére.

Izsó Gábor polgármester ünnepi beszéde:

Tisztelt Államtitkát Úr, Képviselő Urak, Tisztelt Képviselő Asszonyok. Kedves Vendégeink!

A békési uszoda ügye, ez a több évtizedre visszanyúló szövevényes történet, a mai napon kiemelkedő pontjához érkezett, azzal, hogy a létesítmény holnaptól megnyitja kapuit a békésiek előtt.

Biztos vagyok abban, hogy nekünk, akik most itt lehetünk már ezek a néhány hete álló falak is rengeteget mesélnek. Mesélnek álmokról, éjszakákba nyúló beszélgetésekről, kétségekről és reményekről egyaránt. Mert a békési uszoda, Tisztelt Hölgyeim és Uraim, amely a maga valójában ugyan csak most vált kézzelfoghatóvá, ez az uszoda mindig is létezett valahol. Ma még ünneplünk ugyan, de holnaptól itt már zsibongó, boldog gyerekcsoportok, pihenő sportoló békésiek előtt nyílnak meg ezek az ajtók.

Kevés olyan létesítmény van városunkban, amelyet ekkora lakossági igény, ekkora akarat segített volna korábban világra. Az, hogy most itt lehetünk, nagyban köszönhető ennek a kitartó, sok kudarc után újra meg újra megújulni képes elhatározásnak.

Mondják: a békésiek nyakas emberek. Kitartanak elhatározásuk mellett, nehéz őket eltéríteni a kitűzött céltól. A rendszerváltás, azaz a strand bezárása óta kerestük annak a lehetőségét, hogy Békés ne maradjon sportolásra, úszásra alkalmas fedett medence nélkül. 2002-ben hoztuk létre a Békési Fürdőért Közalapítványt, amely mind a mai napig jelentős szerepet játszik az egykori strand feltámasztásáért folytatott munkában.

Célunk elsősorban az egykori békési fürdőkultúra újraélesztése mellett a lakosság igényeinek kiszolgálása, mind a sport, mind a szabadidős tevékenységek terén. Az úszásoktatás városunkban nagy hagyományokra tekint vissza, gyerekek ezrei tanulták szervezett formában itt az úszás alapjait.

A jelenlegi munka megkezdésére a teljes körű felhatalmazást a 2006-os önkormányzati választásokkal kaptuk meg. Teljesen új alapokra helyeztük mind a tervezést, mind a kivitelezést, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk a korábbi városvezetés ezen ügy érdekében tett erőfeszítéseiről sem. Biztos vagyok abban, hogy mind a múltbeli, mind pedig a jelenlegi erőfeszítések, melyeket városunk a fedett uszoda ügyében tett, segítettek abban, hogy most az

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium is támogatta elképzeléseinket.

A fürdő illetve az uszoda kialakítása körüli munkálatokhoz mind a lakosság, mind a civil szervezetek széles köre csatlakozott, köszönhetően az ebben rejlő lehetőségek széles tárházának. A kikapcsolódni vágyók mellett, valamennyi városunkban működő sportkör, szakosztály, oktatási intézmény számára elérhető edzési, kondicionálási és oktatási lehetőséget tudunk itt nyújtani.

Ám nem csupán ez mozgatta ezt a város eddigi történetében valóban példátlan összefogást. Az elmúlt évtizedek alatt a strand illetve az uszoda ügye szinte szimbólummá vált Békésen. Mindenkiben éltek a régi emlékek s valahol mindenkiben élt az ezzel kapcsolatos remény is. Mindenkinek kívánom, hogy átélhesse azt a szolidaritást, a támogatás és tenni akarás azon szintjét, amely bennünket segít azóta, hogy elkezdtük a fürdő fejlesztését.

Itt természetesen nem csupán a ma átadásra kerülő uszodáról kell beszélnünk. A reánk következő évben indulnak a békési Járóbeteg Ellátó Központ, a mai gyógyfürdő rekonstrukciós munkái és küszöbön áll a kültéri termál medence teljes rekonstrukciójának megkezdése is, melyhez Önök, Tisztelt Békésiek a mai napig több, mint 8 millió forinttal járultak hozzá.

Az uszoda építési munkálatainak megkezdésekor elhangzott: itt körültekintve, hamarosan egy teljesen új kép fogadja a látogatót. Büszkén és túlzás nélkül jelenthetem most ki ezt ismét ezen a helyen, az uszoda teraszán is, hiszen a fürdővel kapcsolatos fejlesztések tovább formálják az itt látható képet s ezzel együtt az élhetőbb, barátságosabb Békés képét is.

Éppen ezért mondhatom, hogy a mai nappal nemhogy befejeződött, sokkal inkább elkezdődött valami mind a fürdő, mind Békés város életében.

Bizonyára sokan tudják, hogy nem csak itt folynak komoly, több 100 milliós nagyságrendű munkálatok Békésen. A kerékpárutak, buszvárók, az iskola felújítási program vagy a hamarosan felépülő inkubátorház mind-mind annak a fordulatnak a jelei, melyet a békési választók tettek lehetővé 2006-ban.

Ám az uszodáról, fürdőről beszélve az összefogás minden eddiginél kézzelfoghatóbb jeléről, a közadakozásról is szót kell ejtenem. A város életében valamilyen szerepet vállaló szervezet, egyesület megmozdult a hívó szóra éppúgy, mint a békési polgárok. Nemegyszer hozták el személyesen hozzám, vagy a Polgármesteri Hivatalba adományukat azok a lakosok, akik olvasván felhívásunkat úgy érezték: jó ügy érdekében szólítottuk meg őket.

Jöttek fiatal párok, kisnyugdíjasok éppúgy, mint dolgozó emberek, helyi vállalkozók, őstermelők. Külön öröm és büszkeség azonban nem csak nekem, de Békésnek is az elszármazottak szerepvállalása a közadakozásban. 20-30 éve távol élő, messze idegenbe szakadt békésiek keresték és találták meg a lehetőségét annak, hogy csatlakozzanak a békési fürdő vagy az uszoda ügyéhez.

Köszönet illeti most valamennyiüket. Egykori és mai békésieket, adakozókat és munkájukkal támogatókat egyaránt.

Külön köszönöm az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium támogatását, a tervezők és kivitelezők munkáját.

Köszönet illeti nem utolsósorban a Polgármesteri Hivatal szakmai csapatát és az uszoda üzembe helyezését végző operatív csoport tagjait, név szerint: Dr. Rácz László, Perdi Tamás és Kálmán Tibor urakat.

Fontos tudnunk igen tisztelt Vendégeink, hogy az adakozók, önök, s mindannyian, nem csupán a mának dolgoztunk most. Ez a beruházás már a település jövőjét vetíti elénk: egy családias, gyógyulásra és szórakozásra, de pihenésre is alkalmas, vonzó kisváros képét.

Ezen célok mellett nem hagyhatjuk figyelmen kívül a beruházással párhuzamosan, folyamatosan keletkező új munkahelyek számát sem, tudván, hogy a ma itt munkához jutottakat, a jövőben többen követik majd.

Tisztelt Vendégeink!

Mindenképpen felemelő érzés ez, és kérem bocsássák meg nekem a talán nem egészen idevágó hasonlatot, de olyasformán érzem most magam, mint alig egy éve, amikor az adományokból újraöntött Nagyharangot emelete a helyére a daru a református templom tornyába. Most ismét a helyére került valami Békésen, valami, amit valahol mindannyian itt tartogattunk, dédelgettünk évekig, valami, ami most itt végre valóban felépült a kezünk között.

Kérem, fogadják szeretetettel, becsüljék meg és használják mindannyiunk ma megvalósult álmát : Békés város fedett uszodáját.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!