Mi történt 2009-ben Békésen? I. rész


Megjelent: 2009 December 29. ( Kedd ) 13:56
Módosítva: 2013 Március 10. ( Vasárnap ) 10:14
Cikksorozatunk első része január, február és március legfontosabb eseményeit gyűjti össze!

Január


Bár a január általában uborkaszezonnak számít, 2009-ben mégis számos érdekesség történt már az év első hónapjában is. Az első jó hír ugyan még 2008-ból, de már az új esztendő első napjaiban érkezett. A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács fővárosban megrendezett "HunDeszt" elnevezésű versenyén a Békési Pálinka Zrt. szamócapálinkája nyerte a média a különdíjat.

Ugyancsak januárban a kereszténydemokrata önkormányzati képviselők kezdeményezték, a békési Kim Ir Szen utca átnevezését. A helyi képviselő-testület ezalatt úgy döntött, hogy a Vektor Kft-t bízza meg a békési uszoda építésével. Aláírásgyűjtés kezdődött a Békés-Gyula közvetlen buszjárat elindításáért, s megkezdődött a békési szociális szolgáltató központ Jantyik utcai épületének felújítása is.

A kultúra területén is érdekes hónap volt a január. Baligáné Szűcs Irén, a békési Jantyik Mátyás Múzeum igazgatója, Bondárné Pásztor Emma, a Békési Kistérségi Óvoda intézményvezető-helyettese, az Epreskerti Tagóvoda vezetője és Takács Jánosné, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola nyugalmazott igazgatója vehette át az első Nefelejcs díjakat. Nagy sikerrel rendezték meg a KÉSZ-bált. + a videó


Február


Újabb beruházások kivitelezőjéről született döntés. A képviselő-testület előbb a Vektor Kft-t bízta meg az inkubátorház kivitelezési munkáival, majd a helyi Wiener Center Kft. kapott megbízást az új autóbuszvárók építésére. Újabb elismerést kapott a város azzal, hogy Izsó Gábor polgármestere lett a Közép-békési Centrum (KBC) elnöke.

Egy békési pár, Asztalos Dóra és Rábai Bence állt a VIVA TV által meghirdetett "Legyél te a csókkirály!" elnevezésű versenyének élére. A tragikus körülmények között elhunyt Marian Cozma emléke előtt tisztelegtek a békési sportcsarnok előtt.

A kulturális élet most is bővelkedett érdekességekben. Helyi roma költők versei álltak a békési irodalmi kávéház középpontjában, miközben újabb hatalmas sikert aratott a Belencéres Néptáncegyüttes: a csapat ezúttal egy szicíliai fesztivál különdíját érdemelte ki.

Még mindig februárban jártunk, amikor nagy sikerrel rendezték meg az aerobic diákolimpiát Békésen. S ugyancsak ebben a hónapban színvonalas standdal képviseltette magát Békés a budapesti Utazás kiállításon, a képeket a Mátrix fotósa, Apáti Nagy Lajos biztostította. A vakok és gyengén látók támogatásainak csökkentése miatti ellentmondásokra figyelmeztett a parlamentben, írásbeli kérdésében Erdős Norbert, országgyűlési képviselő, a város alpolgármestere. A politikus később az elvileg kockázatmentes ingatlanalapokba való befektetés visszásságaira is felhívta a figyelmet.


Március


Március nyitóakkordjaként a gazdasági válság miatt, a békési munkahelyek megtartása érdekében helyi termékek vásárlására kérte a békésieket Izsó Gábor polgármester. A hónap egyébként a kultúra és az oktatás körül mozgott.

- Megtartják korábbi értékeiket és a népzene, népi kultúra köré csoportosulnak a Békés-tarhosi Zenei Napok idei rendezvényei — jelentette be Vámos László, az oktatási és kulturális bizottság elnöke az idei BÉTAZEN kapcsán. Jubileumi rendvédelmi találkozót rendezett Farkas Gyula Közoktatási Intézmény: 15 éve éppen ebben az intézményben indult elsőként rendvédelmi tagozatos osztály a megyében. Elkezdődött a békési uszoda építése. Több mint százan léptek színpadra a Határ Menti Népművészeti Fesztiválon, a Békési Kulturális Központban. Hivatalosan is átadták a békési székhelyű Farkas Gyula Közoktatási Intézmény tanszállóját. Átadták a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége békési szervezete által alapított Sursum corda (Emeljük fel szívünket) elnevezésű díjat. idén Samu Zsuzsanna védőnőnek és posztumusz dr. Uhrmann Ferenc sebész főorvosnak adományozták a díjat.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!