Maratoni népmese olvasás a Dr Hepp Tagiskolában!


A Magyar Olvasótársaság 2005-ben a népmesék fennmaradása érdekében, Benedek Elek születésnapját, szeptember 30-át a Népmese Napjává választotta!

A Magyar Olvasótársaság 2005-ben a népmesék fennmaradása érdekében, Benedek Elek születésnapját, szeptember 30-át a Népmese Napjává választotta

Benedek Elek országgyűlési képviselőként az ifjúsági irodalommal, népköltészettel, valamint a közoktatás kérdéseivel foglalkozott. Az ifjúság számára meseátdolgozásokat, verseket írt. Meseíróként a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője. 1889-ben Pósa Lajossal elindította az első irodalmi értékű gyermeklapot, Az Én Újságomat, és szerkesztője volt a Jó Pajtás gyermeklapnak.
A Népmese Napjának célja, hogy a gyerekek és felnőttek meghallgassák egymás legkedvesebb meséit, megemlékezzenek a mesemondókról, mesegyűjtőkről, valamint, hogy ismét felfedezzék a mesékbe szőtt bölcsességeket, üzeneteket.

2008. szeptember 30-án első ízben csatlakozott iskolánk az országos rendezvényekhez. A gyerekek egész héten magyar népmesékből készült rajzfilmeket nézhettek meg a könyvtárban. Az alsó tagozatos gyerekek kedvenc meséjükhöz készítettek illusztrációt. A legszebb rajzokat a könyvtárban rendezett kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők.

30-án délután maratoni meseolvasást szerveztünk. Osztályonként 3-5 tanuló hozta el kedves meséjét és olvasta fel a hallgatóságnak. A mesemondók emléklapot kaptak, minden gyerek – mesélő és hallgató – hamuban sült pogácsával távozott a helyszínről.

              • Borosné Korcsok Eszter
                tanító
                és
                Veress Béláné
                könyvtáros


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!