Átadták az idei Sursum Corda Díjakat!


Megjelent: 2010 Április 9. ( Péntek ) 22:01
Módosítva: 2010 Április 10. ( Szombat ) 07:19
A három díjazott: Dr Zsilinszky Eleonora gyermekorvos, Kis Lászlóné, nyugdíjas koráig a Tüdőgondzó munkatársa és Dr Rácz László főorvos, a Békés Városi Rendelőintézet igazgató főorvosa, Békéscsaba Réthy Pál Kórház laboratóriumi osztályvezetője, Békés Város Képviselő-testületének tagja. Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke

A három díjazott Zajácz Tamás iparművész bőr portréképeit kapta ajándékba és a díjat alapító Békési KÉSZ szervezet méltató diplomáit.

Ki is a három díjazott?

DR ZSILINSZKY ELEONÓRA

a szoptatás nem pusztán a táplálást jelenti, hanem a meghitt anya-gyermek kapcsolat színtere is. Az anyatej valóságos gyógyszer, hiszen igazolták, hogy a benne lévő ellenanyagok miatt akit az édesanyja legalább hat hónapig szoptatott, annál fele olyan gyakran fordul elő allergia, asztma. De védi a szoptatókat is. Azok a nők, akik szoptattak, lényegesen ritkábban betegszenek meg emlőrákban és méhnyakrákban.

A fenti szép és igaz gondolatokat Dr. Zsilinszky Eleonóra fejtette ki, aki 1943-ban született Budapesten. Tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetemen végezte, ahol 1967-ben kapott orvosi diplomát.

Munkahelyei:

-Szegedi Egyetem Korélettani Intézete (1967- 1973)

-Szegedi Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika (1974-1977) Fenti időszakban tudományos munkát végzett, több jelentős dolgozata jelent meg.

-1977 szeptember 01-től Békés város körzeti-, majd házi gyermekorvosa.

Szakvizsgát laboratórimi orvoslásból és gyermekgyógyászatból tett. Ennek megfelelően a gyermekgyógyászat mellett a Békési Rendelőintézet laboratóriumában is dolgozott részállásban.

Sok békési család „Nóra Nénije” mindannyiunk nagy örömére ma is aktívan dolgozik.

KIS LÁSZLÓNÉ (IZSÓ KATALIN)

Békési polgári családban született, édesapja református vallású történelem-földrajz szakos tanár, a Szegedi Kiss István Gimnázium nagyrabecsült és nagy tekintélyű igazgatóhelyettese, katolikus édesanyja a Békési Rendelőintézetben asszisztensnőként, majd gondnokként dolgozott.

1966-ban érettségizett az előbb említett gimnáziumban, majd a debreceni „Madzsar József” Egészségügyi Szakiskolában végezte el a csecsemő- és gyermekápolói szakot.

Munkahelyei:

-1970-1972 között a békéscsabai kórház gyermekosztályán

-1972-1976 között a békési Bőr- és nemibeteg Gondozóban

-1976-tól 2006-ig, nyugdíjazásáig a békési Tüdőgondozóban dolgozott

1975-ben kötött házasságot Kis László református mérnökkel, házasságukból három gyermek született: Anita, Katalin és Éva. És hála a sokszor önfeláldozó szülői segítségnek, és a gyerekek kitartásának, vas akaratának a „három a kislány” mind orvos lett.

Kis Lászlóné Izsó Kati életműdíja fentiek fényében tehát nemcsak szakmai múltjának, hanem családanyai teljesítményének is szól.

DR RÁCZ LÁSZLÓ

1939-ben Csanádapácán született. Általános iskoláit is ott végezte. 1957-ben érettségizett Békéscsabán a Rózsa Ferenc Fiúgimnáziumban. 1968-ban a Budapesti Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosdoktori diplomát. Nős Három felnőtt gyermeke van.

Szakorvosi képesítés: Klinikai Laboratóriumi vizsgálatok, Társadalomorvostan, Egészségügyi közgazdász szakból.

Egyéb szakmai végzettségem: Államigazgatási Főiskola Szociálpolitikai szak.

Munkahelyei:

-Fővárosi KÖJÁL Járványügyi Laboratórium labor orvos

-Kamut község körzeti orvos

-Békés Városi Rendelőintézet vezető főorvos

-Egészségügyi Osztály megyei főorvos

-Intézményfelügyeleti Osztály vezető

-Békés Városi Rendelőintézet igazgató főorvos,

-Békéscsaba Réthy Pál Kórház laboratóriumi osztályvezető

-1994-től Békés Város Képviselő-testületének tagja. Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke


2008. november-ben Pro Sanitate díjat vehetett át. A Batthyány-Strattmann László születésének 138. évfordulóján megtartott ünnepségen dr. Rácz Lászlót, a békési Egyesített Egészségügyi Intézmény és Rendelőintézet igazgató főorvosát jutalmazták az elismeréssel. A Pro Sanitate díjat az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai vagy közszolgálati tevékenységért adományozzák.

A korábban körzeti orvosként és megyei főorvosként is tevékenykedő dr. Rácz László elmondta, komoly eredménynek tartja, hogy munkájában mindig hasznosítani tudta előző álláshelyein megszerzett tapasztalatait. A szakember emellett békési kötődését és a munkatársaival kialakított jó kapcsolatot nevezte „ars poeticaja” fontos részének.

Képeink a díjátadóról!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!