Átadták a városi elismeréseket!


Megjelent: 2010 Április 15. ( Csütörtök ) 18:30
Módosítva: 2010 Április 15. ( Csütörtök ) 21:20
Csurka László színművész Békés Város Díszpolgára lett. A díjazottak részletes névsora és bemutatása: (Képeink az este folyamán lesznek láthatóak)

Újabb díszpolgárt és békési kiválóságokat köszöntöttek Békés város ünnepi testületi ülésén

A Békés Város Díszpolgára cím, a Békés Városért kitüntetés adományozására valamint Az év békési sportolója elismerő címek kiosztására minden év áprilisában a várossá nyilvánítás évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi testületi ülésen kerül sor a kulturális központ nagytermében.

A kitüntető címek adományozására 2010. évben 10 személyre érkezett javaslat, ebből 2 javaslat Békés város Díszpolgára címre, 8 javaslat Békés Városért kitüntetésre.

Békés Város Képviselő-testülete az idei évben Csurka László, Jászai Mari-díjas színművésznek, a Nemzeti Színház örökös tagjának ítélte oda a „Békés Város Díszpolgára” címet.

Békés Városért kitüntetést kap:

Dr. Csiby Miklós szülész-nőgyógyász főorvos az Egészségügyi és Szociális Bizottság illetve az Egyesített Egészségügyi Intézmény és Rendelőintézet javaslata alapján.

Csuta Károly György nyugalmazott fogtechnikus a Városvédő és Szépítő Egyesület valamint Bíró Imre, az ÁFÉSZ elnöke jelölése nyomán.

Balla Illésné tanárnő a Szegedi Kis István Református Gimnázium javaslata alapján.

Juhász Sándorné nyugalmazott vállalkozó üveges mester a Békési Ipartestület beadványa nyomán.

Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület a Békési Kistérségi Iskola igazgatója jelölése alapján.

Békés Város Képviselő-testülete 119/2010. (III. 25.) számú határozattal Békés Város Díszpolgára címet adományoz Csurka László színművésznek!

CSURKA LÁSZLÓ

Csurka László Budapesten született, kisgyermekként költözött családjával Békésre, ahol a család rokonsága is élt.

Általános és középiskola tanulmányait is Békésen végezte. A Szegedi Kiss István Gimnázium tanulójaként aktívan részt vállalt a közösségi munkában. Éveken keresztül március 15-én ő szavalta a Nemzeti dalt a békési bérház erkélyéről. A sport területén is eredményes volt, az akkori kosárlabda csapat egyik erőssége és többszörös magyar ifjúsági válogatott volt.
Színészi irányultságára igen nagy hatással voltak édesapja barátai, Sinka István, Szabó Pál, Püski Sándor vagy Veres Péter, akikkel sokszor találkozott személyesen is.
A Gimnázium befejezése utána Bíró Lajos (Atyus) tanár úr sugallatára jelentkezett és felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahonnan 1955-ben politikai okok miatt eltávolították.

Pályáját a Kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte, majd 1958-ban egy évadon át a Déryné Színház színészeként tevékenykedett. Németh Antal hívta fel a Nemzeti Színház vezetőinek figyelmét a tehetséges színészre, melynek eredményeként 1959-től a Nemzeti Színház társulatának tagja lesz, 2000-től pedig a Magyar Színház művésze.
Magasan kiemelkedő munkásságát és életútját fényesen fémjelzik azok a színházi szerepei, játék- és tévéfilmjei, melyekből a következők emelhetők ki a teljesség igénye nélkül:

Színházi szerepek közül: Csongor és Tünde – Csongor szerepe, Rómeó és Júlia – Tybalt szerepe, Machbet – Duncan skót király, Otelló – Brabantio, Az ifjúság édes madara – Boss finley szerepe, Tévedések vígjátéka – Égeon szerepe;
Játékfilmek területén: Az ígéret földje, Pacsirta, Sellő a pecsétgyűrűn, Szegénylegények, A veréb is madár, Sose halunk meg, Honfoglalás;
Tévéfilmekben: Fáklyaláng, Princ a katona, Bors, Egy óra múlva itt vagyok, A fekete város, Rózsa Sándor.

Csurka László kiváló beszédtechnikájának, jellegzetes orgánumának köszönhetően, igen sok szinkron alakítás is fűződik nevéhez, számtalan alkalommal szinkronizált filmekben és népszerű rajzfilmekben is. Pl. Ludas Matyi, Macskafogó, Vízipók-csodapók. Színházban és filmekben játszott szerepein túl, megszámlálhatatlan rádiójáték közreműködő művésze volt, emlékezetes, fontos karakterszerepekben.

Csurka László a Jászai Mari díjat, és a Nemzeti Színház örökös tagja megtisztelő címet is kiérdemelte.
Békés város mindig is közel állt szívéhez, nyíltan és büszkén vallja magát békésinek. Felkérésre szívesen vállal előadóművészi közreműködést városi ünnepségeken.

Gyermekkorának legszebb évei és az itt élő család mindig is hazavonzotta, legutóbb a Madzagfalvi Napokon segítette a főzőverseny zsűrijének munkáját, az Asztalos kút avatásán pedig édesapjának békési kötődésű regényéből olvasott fel felejthetetlen stílusban.

Csurka László színészi és művészi munkásságáért, és Békés Város hírnevének öregbítéséért Békés Város Díszpolgára címet adományoz.


Békés Város Képviselő-testülete 121/2010. (III. 25.) számú határozattal Békés Városért kitüntetést adományoz Dr. Csiby Miklós szülész-nőgyógyász főorvos Úrnak!

DR. CSIBY MIKLÓS


Dr. Csiby Miklós 1969-ben diplomázott a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, ezt követően Gyulán, a megyei kórházban dolgozott. 1974. novemberében szülészet-nőgyógyászatból szakvizsgát tett, majd 1975. februárjától Békésen, a Szülőotthonban szülész szakorvosi kinevezést kapott.
1995-ig, a Szülőotthon megszűnéséig az otthon vezető főorvosa volt.
Folyamatosan részt vett a mozgó szakorvosi ellátásban. A szülőotthon megszűnését követően a nőgyógyászati járó-beteg szakellátás korszerű ambuláns formájának megvalósítását, valamint a terhes nőgyógyászati szakrendelés megszervezését nagy szakértelemmel és elhivatottsággal végezte.

Szakmai tevékenységéből kiemelendő az egészségügyi felvilágosító munkája, 35 éves munkájával mindig a békési betegek magas szintű ellátására törekedett.

Több évtizedes közéleti tevékenysége során meghatározó a Máltai Szeretet Szolgálat városi és megyei munkájában, Békés város és Gyergyószentmiklós testvérvárosi kapcsolatának megvalósításában, a Városvédő, Szépítő Egyesület munkájában való fáradhatatlan tevékenysége valamint a Fürdő Alapítvány Kuratóriumi elnökeként kifejtett munkája.

Mindezeken túl a rendszerváltást követően 4 évig a Megyei Közgyűlés tagja, 8 évig Békés Város Képviselő-testületének tagja, jelenleg az Egészségügyi és Szociális Bizottság tagja.

A városban eltöltött munkássága ideje alatt szakmai hozzáértésével kivívta betegei elismerését és tiszteletét, orvosi munkájával hozzájárult a város egészségügyi ellátásának javulásához.

Az egészségügyben kiemelkedő munkája tiszteletéül Dr. Csiby Miklós Úr Békés Városért kitüntetésben részesül.


Békés Város Képviselő-testülete 124/2010. (III. 25.) számú határozattal Békés Városért kitüntetést adományoz Csuta Károly György nyugalmazott fogtechnikus Úrnak!

CSUTA KÁROLY GYÖRGY

Csuta Károly György Békésen született. Iskoláit Békésen, majd Budapesten végezte. Dolgozott Budapesten, majd Mezőberényben, a fogtechnikusi mestervizsga megszerzése után pedig 1947-1997-ig, megszakítás nélkül városunkban dolgozott – nyugdíjba vonulásáig – fogtechnikusként.

Szakmai tevékenységét több kitüntetés is elismeri, az 1982-ben odaítélt „Kiváló Kisiparos” minősítés, majd „A mesterség tisztelete – az iparos becsülete” emléklap, valamint az 50 éves tevékenységéért aranygyűrű és emléklap adományozása részére.

A kosárlabda sport kezdetét Békésen 1946 évre jegyzi a sporttörténelem. Csuta Károly György az 1950-es évek elejétől vesz részt e sportágban és elhivatott támogatója, segítője a kosárlabda-sportnak jelenleg is.
Együtt dolgozott szakosztályvezetőként az akkori idők elismert sportegyéniségeivel - Gyöngyösi Elekkel, Szabó Ödönnel és Kecskeméti Gáborral - .
Szervezte és tevékenyen részt vett – sportbarátaival együtt – az Erzsébet-ligetben a kosárlabdapálya létrehozásában, elkészítésében.

Több évtizede a mindenkori kosárlabda egyesület – Békési MÁV SE, Vörös Meteor, BTE, a Földműves szövetkezet, majd Békés és vidéke ÁFÉSZ Sportegyesület – elnökségének tagja, több cikluson át szakosztályvezetője.

Több évtizeden át játékvezetőként is aktív részese volt a kosárlabda-sport hazai sikerének. Aktív résztvevője, szervezője és lebonyolítója a Békésen megrendezendő „Viharsarok Kupa” kosárlabda találkozónak, szervezi és rendezi a múltbeli kiemelkedő játékosok találkozóját. Szponzori tevékenységével anyagilag is támogatta egyesületét.

Sportvezetőként közel hat évtizede és jelenleg is aktív segítője, támogatója a Békési ÁFÉSZ SE-nek, állhatatosan küzdött és küzd – bármilyen osztályban is szerepel városunk csapata - a kosárlabda-sport megszerettetéséért, fenntartásáért.

Csuta Károly György Úr Békés város iránti elkötelezettsége, a város kosárlabda sportjában kifejtett több évtizedes munkásságáért veszi át a Békés Városért kitüntetést.

Békés Város Képviselő-testülete 126/2010. (III. 25.) számú határozattal Békés Városért kitüntetést adományoz Balla Illésné tanárnőnek!


BALLA ILLÉSNÉ

Balla Illésné Békésen született, általános és középiskolai tanulmányait is itt végezte. Főiskolai tanulmányait Szegeden, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola testnevelés-biológia tanári szakán végezte, diplomáját 1970-ben szerezte.

Tarhoson kezdett el dolgozni, majd visszakerült Békésre, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolában tanított. 1994-ben a református egyház visszakapta általános iskoláját, és az intézetvezető lelkész felkérésére kezdett el tanítani az egyházi iskolában.

Az elhivatottság, a munka és a gyermekek iránti szeretetét bizonyítja, hogy nyugdíjba vonulása után is fáradhatatlanul dolgozik.

Jó szakemberként hamar felismeri a gyermekekben szunnyadó tehetséget, és fáradtságot nem ismerve foglalkozik velük. Tanítványait az egészséges életmód, a mozgás a sport szeretetére neveli. Az évtizedek folyamán nagyon sok sportsikert tudhat magáénak, melyhez a kitartás, küzdeni tudás elengedhetetlen, s ehhez szerető szigorral juttatta el a gyermekeket céljaik eléréséhez.

Egyik kezdeményezője volt a síoktatás és sí táborozás meghonosításának a városban. Aktív közreműködője volt a 80-as években a testnevelési tagozat megszervezésének, ezzel hozzájárult és a mai napig hozzájárul a tehetséges tanulók fejlesztéséhez és a sport utánpótlás képzéshez.
Évtizedekig volt tagja a megyei diáksport bizottságnak és több mint 20 évig vezette a városi diáksport bizottságot.

Iskolai tevékenysége mellett a városi sportversenyek, atlétikai rendezvények aktív kezdeményezője, szervezője. A városi diák sportbizottság elnöke. Szakmai tapasztalata, tudása, tekintélye nélkülözhetetlen.

Balla Illésné neve összeforr az atlétikával, a sporttal, a pedagógiával, az emberséggel. Volt tanítványai, az iskola diákjai szívesen visszajárnak hozzá, s gyermekeiket is jó szívvel bízzák rá.


Balla Illésné Tanárnő Békés város oktatásában és sportéletében kifejtett kimagasló tevékenységéért veszi át a Békés Városért kitüntető címet.


Békés Város Képviselő-testülete 127/2010. (III. 25.) számú határozattal Békés Városért kitüntetést adományoz Juhász Sándorné nyugalmazott vállalkozó, üveges mesternek!


JUHÁSZ SÁNDORNÉ

Juhász Sándorné 1960-ban került Békésre, Juhász Sándor békési üveges mester vállalkozó feleségeként, amióta tevékenyen részt vesz a családi vállalkozásban.

1976-ban a kereskedői szakmája mellé üveges mestervizsgát tesz.
Az üveges szakmában, a kornak megfelelő színvonalú fejlesztések mellett Békés és környékén, de megyei szinten is elismerten jelentős szakmai tényezővé vált vállalkozásuk. Különösen a hőszigetelt épületüvegezési technológiát művelve a legkorszerűbb gépekkel felszerelve, városképileg is jelentősnek mondható formában hozták létre a Rákóczi utcai telephelyüket, amelyet férje 198l. évi halála óta, fiával üzemeltetnek.

Az elmúlt közel 50 év alatt Békés városban és környékén – ebben kiemelten a bel- és árvizes korszakokat – az üveges szolgáltatások döntő többségének a megszervezése, és kivitelezése a békési Juhász üveges vállalkozáshoz köthető, sokszor nagyon nehéz alapanyag ellátottság mellett. E tevékenységben nagyon jelentős és kiemelkedő szerepe van Juhász Sándornénak.

Több ezer megrendelőjével szakmai és emberi kapcsolata kiváló, ezzel is példát mutatva fiatalabb vállalkozótársainak.

1981. óta a Békési Ipartestület vezetőségének tagja, ahol elsősorban lakossági, szakmapolitikai, szervezési kérdésekkel foglalkozik.

A városban több évtizede anyagilag támogatja az iskolákat, óvodákat, nyugdíjas szervezeteket, a művelődési és kulturális rendezvényeket, tevékenyen kiveszi részét a közügyek gyakorlásában.

Egész életútjával, alkotó munkásságával hozzájárul az őt körülvevő közösség épüléséhez. Igazi mester, aki a szakmájában elismert szakember. Emberi, erkölcsi magatartása, hazaszeretet példakép a felnövekvő nemzedék számára.

Juhász Sándorné több évtizedes példamutató vállalkozói, szakmai, emberi és várossegítői tevékenységéért veszi át a Békés Városért kitüntető címet.

Békés Város Képviselő-testülete 125/2010. (III. 25.) számú határozattal Békés Városért kitüntetést adományoz a Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesületnek!

NEFELEJCS BÉKÉSI KULTURÁLIS ÉS HAGYOMÁNYŐRZŐ KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

Az Egyesület 2006-ban alakult meg azzal a céllal, hogy szerepet kapva a békési kulturális életben, színesítse azt. Taglétszáma folyamatosan nő, jelenleg 30 tagja van. Olyan kulturális programokat valósít meg, amely Békéshez, és a település környékéhez kötődő hagyományokból merít. Programjai szórakoztatnak, mégis igényesek és értékesek, a szabadidő hasznos eltöltését szolgálják életkortól függetlenül.

Az Egyesület tevékenységei közül kiemelt fontosságú az évente megrendezett októberi Tökmulatság, a Pünkösd előtti hétre időzített Nefelejcs Vígalom, a Nefelejcs Díj átadása. Rendezevényeiken keresztül a látogatók megismerik a helyi népszokásokat, a népviseletet, a néprajzi kincseket, a magyar, s ezen belül a békési hagyományokat. Mindezeken túl tevékenységük további városi rendezvények szervezésére is kiterjed, így hagyományt elindítva szerveznek a nagyobb egyházi ünnepekhez, Karácsonyhoz és Húsvéthoz kapcsolódó játszóházakat, ünnepi műsorokat, s újabban nyári táborokat.
Az Egyesület aktív résztvevője a Madzagfalvi Napoknak, a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett programsorozatnak, a Békés-Tarhosi Zenei Napoknak.
A helyi és Békés megyei szervezetekkel, egyesületekkel kialakított jó kapcsolaton kívül Békés város két testvér településével, Gyergyószentmiklóssal és Magyarittabével is szorosan együttműködik.

A Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület teljes egészében ellátja a civil szervezetek alapvető négy funkcióját : szolgáló tevékenység, képviseleti szerep, értékkifejező funkció és közösségépítés.
Képviseleti szerepük abban nyilvánul meg, hogy felhívják a város és a megye vezetésének figyelmét is erre az igényre, így különböző pályázatokkal támogatást tudnak szerezni a szolgáló funkció ellátására.

Az Egyesület értékkifejező szerepe alapcéljából következik, nevezetesen a város és a térség kulturális örökségének ápolása és továbbvitele. Közösségépítő szerepében összefogja azokat, akik számára a népi hagyományok értékeket képviselnek és mélyebb, emberibb kapcsolatok kialakulását hozza magával olyan tagok között, akik esetleg az egyesület nélkül nem is találkoztak volna egymással.

Az Egyesület célkitűzéseinek teljesítésével mind saját maga, mind a békési lakosok számára kialakított egy olyan utat, amely visszanyúlik gyökereinkhez, de már átvezet a jövőbe. Hagyományaink megőrzése, ápolása önmagában is identitást, közösségi hovatartozás meghatározó tényező.


A Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület Békés város hagyományait közvetítő, közösségépítő tevékenységért Békés Városért kitüntetésben részesül.

AZ ÉV SPORTOLÓJA DÍJ

Békés Város Képviselő-testülete 2010-ben „Az Év Békési Sportolója” címet adományozta:

Hortobágyi János atléta, a Farkas Gyula Közoktatási Intézet tanulójaként, 2006-ban kezdett atletizálni. A fő száma a gerelyhajítás lett. Fizikai adottságai, két év kemény edzéssel együtt 2008-ban meghozta a gyümölcsét, szinte berobbant a gerelyhajító mezőnybe. Országos bajnokságokon elért két ezüstérmével és egy bronzérmével, valamint egy csapat második helyével meghívást kapott az ifjúsági válogatottba, majd bekerült a Héraklész bajnok programba.
A 2009-es év is jól kezdődött, hiszen már az egy évvel idősebbek között, juniorként is ezüstérmet szerzett és közel került a Junior EB szinthez. Kiváló eredményeinek köszönhetően 2009-ben is a Héraklész program résztvevője.
Legfontosabb 2009-es eredményei:
2009. 07. 03-án, Hortobágyi János az U20-as válogatott tagjaként a csehországi Uherske Hradistében léphetett dobogóra, annak is a harmadik fokára, a Csehország – Magyarország - Szlovákia - Horvátország válogatott viadalon. Eredménye 61. 77 m.
A Junior Téli Dobó OB-n és a Junior Országos Bajnokság-on második helyezett, az Országos Diákolimpia Döntő-n harmadik helyezést ért el.
Edzője Rácz András.

Horváth Anikó atléta, a Békési DAC kiváló magasugrója, 2009-ben is válogatott lett, ezzel már háromszor szerepelt a címeres mezben.
2009. 09. 19-én az U23-as válogatottban versenyzett, Szombathelyen, a Magyarország – Csehország – Szlovénia válogatott viadalon, ahol negyedik lett, 165 cm-es eredménnyel.
Legfontosabb 2009-es eredményei:
U23 Országos Bajnokság-on és az U23 Összetett Országos Bajnokság-on győzött magasugrásban, és az U23 Országos Bajnokság-on a Női 4x100 méteres váltóval harmadik lett.
Edzője Rácz András.

Fodor Milán ökölvívó, 2008-óta a korosztályos Magyar válogatott tagja. Továbbá eredményei alapján, 2009 év elején bekerült a Héraklész tehetséggondozó programba is. Korosztálya ökölvívó életének egyik meghatározó egyénisége.
Legfontosabb 2009-es eredményei:
• Berek Kupa /Nemzetközi verseny/ II. hely
• Testvér Városok Kupája /Nemzetközi verseny/ I. hely
• Utánpótlás Olimpia II. hely
• Junior Országos Bajnokság III. hely
Edzője: Surman Zoltán.

Belleli Lajos curling játékos, 3-szoros Magyar Bajnok, válogatott csapatkapitány, többszörös ranglista győztes, a Magyar Curling Szövetség Szakmai Bizottságának Elnöke, a szövetségelnökségi tagja, a BTE Curling Szakosztályának vezetője.
Legfontosabb 2009-es eredményei:
• Magyar Csapatbajnok
• 2009. évi ranglistaverseny egyéni és csapat győztese
• 2009. évi Európa Bajnokság B divízió bronzérmese (Aberdeen, Skócia)
• Vegyes Országos Csapatbajnokság ezüstérmese
• Hungarian Bonspiel Cup nemzetközi torna győztes
• Szuper Kupa győztes
• 4 Ország Kupa győztes (Magyaro., Lengyelo., Horváto., Szlovénia)
Edzője: Rainer Schöpt

Csató István súlyemelő, évek óta kimagasló szinten teljesít sportágában, és annak ellenére, hogy 2009-ben korosztályt váltott, és az egy évvel idősebbekkel kellett versenyeznie továbbra is nagyszerű eredményeket ért el. Tagja a Heraklész programnak. Tagja a 2010. évi Sevilla-i Európa Bajnokságra készülő ifjúsági válogatott keretnek. Edzéseit szorgalmasan, kitartóan végzi, példa a fiatal sportolók számára.
Legfontosabb 2009-es eredményei:
Az Országos Diákolimpián és a Magyar Bajnokságon is második. 77 kg-os súlycsoportban megjavította az országos csúcsot szakításban.
Edzője: Balog János.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!