Izsó Gábor ünnepi beszéde Békés várossá nyilvánításának 37. évfordulója alkalmából


A város vezetése ünnepi testületi ülésen emlékezett meg az évfordulóról.

Tisztelt Elnök Úr, Képviselő Úr, Jegyző Asszony!

Kedves Békésiek, Hölgyeim és Uraim!


Történelmi léptékkel szemlélve 37 év egy település életében múló pillanat csupán. Békés város sok száz éves történetéhez viszonyítva pedig valóban rövid időszaknak tűnik.

Nekünk viszont, akik itt éltük meg ezt az időszakot, nekünk életünk legszebb, legmunkásabb éveit jelentik.

Tisztelt Képviselőtársaim! Végignézve most Önökön engedjék meg, hogy ezekben az ünnepi percekben ne a politikusokat lássam. Pedagógusként, jogászként, mérnökként, orvosi, gyógyszerészi hivatásuk, szakmájuk gyakorlása közben Önök többnyire részesei voltak ennek a 37 esztendőnek, amit mindannyian azon a poszton dolgoztunk végig, amelyre jó szerencsénk, hivatásunk jóvoltából kerülhettünk. Szakmai munkájukkal, majd a választók akaratából képviselőként önök is formálták és jelenleg is alakítják városunkat. Így válik tehát-kinek-kinek a maga életútján keresztül megismételhetetlenné, személyes megtapasztalássá egy város életének lassan múló évei. Bízom abban, hogy valamennyiünk, valamennyiük számára telis-tele van ez az időszak nem csupán a küzdelem, a megpróbáltatások, de az örömteli pillanatok, az eredmények hozadékával is.

Tudom, sokan vannak így ezzel, most meghívott vendégeink is.


Hölgyeim és Uraim!

A várossá avatás, vagy inkább a városi cím visszakapása nagy pillanat volt Békés életében, meghatározó fejlesztésekkel, a település arculatának, gazdasági életének gyors átalakulásával. A „város” megnevezés nem csupán a régen áhított rangot hozta vissza Békés életébe, hanem abban az időben még jelentős többlettámogatással is járt.

Komoly lendületet kapott a város az infrastruktúra fejlesztéséhez, új munkahelyek jöttek létre.

A járási központi szerepkör együtt járt a mintegy 60 000 ember kiszolgálását biztosító közművelődési, joghatósági, közigazgatási és részben kereskedelmi feladatok ellátásával is. A hetvenes évek és a nyolcvanas évek eleje viszonylag konszolidált, kiegyensúlyozott társadalmi körülményeket jelentett Békésen. A település a gulyás kommunizmus passzív rezisztenciájába süllyedve, a többség elől rejtett problémákat cipelve araszolt – másokkal együtt – a szakadék felé.


Az 1989-es fordulat – amely szükséges és elkerülhetetlen volt - ahogyan Magyarországot, úgy Békést is felkészületlenül érte. Nem került el bennünket sem a privatizációként emlegetett szabadrablás, a munkahelyek leépülése, amelyet mai napig érezhető teherként hagyott ránk a rendszerváltás.

Ezen örökség csak úgy kezelhető, úgy ellensúlyozható, ha megpróbáljuk Békést ismét a talpára állítani, működésben tartani.


Az elmúlt 20 év, Tisztelt Hölgyeim és Uraim, e küzdelem jegyében telt. A világ és hazánk gazdasági változásai közül – valljuk be - Békésre jobbára a negatív hatások jutottak. Az elvándorlás réme, a munkahelyek hiánya tette próbára a mindenkori városvezetést. Ha grafikonon ábrázolnánk Békés városként elért eredményeit, meglehetősen hullámzó vonal bontakozna ki előttünk. Kérem bocsássák meg nekem, ha ezen képzeletbeli vonal legutolsó szakaszára nagyobb szeretettel tekintek, ha egy ilyen nevezetes évfordulón, mint a mai, ebből merítek erőt, hitet. Hiszen ez segít, hogy minden negatív gazdasági hatás ellenére optimistán tekintsek városunk közelmúltjára s még inkább jövőjére. A gazdasági válság mélypontján Békés város nehéz küzdelem, komoly összefogás által maradt talpon, szembenézve a fölénk tornyosuló kihívásokkal. A Kormány által szinte pókfonálon tartott önkormányzatok különösen megsínylették az elmúlt évek elhibázott gazdaságpolitikájának minden következményét. Tudom, hogy Önök igen sokszor hallották ezeket a kijelentéseket az utóbbi időben, sokszor hallották és a saját bőrükön is érzik. Ugyanakkor mégis ki kell hangsúlyoznunk ezeket most is, amikor szűkebb hazánk, Békés dolgairól beszélünk, hiszen legyen egy település közössége bármennyire aktív, öntudatos és önálló nem tud kiszakadni abból a környezetből, amely körülveszi.

Vajon milyen választ adhat korunk embertelen kihívásaira egy 20 000 lakosú település amely ráadásul finoman fogalmazva nem a legszerencsésebb társadalmi, gazdasági és földrajzi adottságú települések közzé tartozik hazánkban.

Békés azt az utat választotta, hogy előre menekül és a lehetőségeihez képest fejleszt, elsősorban olyan beruházásokat hajt végre, mely munkahelyteremtő vagy megőrző illetve közvetve vagy közvetlenül hozzájárul ehhez. Olyan tevékenységeket támogat, amely gerjeszti a társadalmi aktivitást, így közvetve hozzájárul az emberek alkotta kisebb vagy nagyobb közösségek működtetéséhez. Ezzel segíti az együvé tartozás érzésének kialakulását a kölcsönös felelősségvállalás jelentőségét. A tenni akaró békési embereknek teret nyit, hogy alkotásaikkal, szellemi műhelyeikkel, vagy fizikai tenni akarásukkal erősítsék egymást, közösségüket, a várost és természetesen hazánkat.

Nem tagadhatjuk, hogy a változás iránti vágy ezekben a napokban Békésen is megerősödött. Ez mutatkozott meg abban is, hogy városunkban oly nagy aktivitással zajlott le az országgyűlési választások első fordulója, hogy másodikra már nem is lesz szükség. Világossá vált, hogy Békés város szinte egy emberként mondott nemet az elmúlt évek politikájára s így tett hitet egy új kormány, egy új politika mellett. Városatyaként és békési polgárként is sokat várunk ettől a döntéstől, amely számunkra, de képviselőnk, Erdős Norbert számára is rendkívüli kihívást jelent majd. Kívánunk ehhez neki és Domokos Lászlónak a megyegyűlés elnökének, országgyűlési képviselő úrnak is városunk s hazánk számára is eredményes, sikeres munkát.

Békés megmutatta, hogy a mégoly nehéz körülmények sem állhatják útját a fejlődésnek, és a már elért eredmények fenntartásának.

Ahhoz, hogy a megye negyedik legnagyobb városa térségi központi szerepkörét megtartva erősödjön. minimálisan a jelenlegi szinten és kapacitással kell működtetni pl. a rendelőintézetet, a kulturális központot, a Püski Sándor Könyvtárat a Jantyik Mátyás Múzeumot, melyek nem kötelező feladatai az önkormányzatnak, de mindenkinek nagyon fájna, ha pl. Békéscsabára kellene utazni egy-egy szakrendelésre, vagy könyvtárba, múzeumba, vagy közművelődési rendezvényre.

Iskoláink, intézményeink nagy véráldozatok árán tudtak működőképesek maradni. A költségvetésből hiányzó milliókat ahol lehet, nyertes pályázataikkal próbálják pótolni. Köszönet illeti ezért valamennyi vezetőt és beosztott dolgozót.

Ami a fejlesztéseket illeti elmondható, hogy hosszú évtizedek vajúdása után végre felépült az uszoda, mely azon túlmenően, hogy a gyermekek úszásoktatását ellátja, a békésieknek és a környékbelieknek újabb programlehetőséget biztosít és első eleme annak a komplex fejlesztésnek, mely a békési gyógyvíz hasznosításával a reumatológiai szakrendelő és a külső termál medence megépítésével a gyógy turizmus alapja Békésen. Szintén a helyiek és a turisták igényeit szolgálja a dánfoki szabad strand fejlesztése illetve a kerékpárutak építése is ide sorolható. Ezen fejlesztések közvetlenül és közvetve is munkahelyeket teremtettek vagy fognak teremteni a jövőben. Kifejezetten munkahelyteremtő beruházás az Inkubátorházban működő Vállalkozói Centrum, melyben 12 műhely és 16 iroda áll rendelkezésére a békési kisvállalkozásoknak kedvezményes bérleti áron. Az épületegyüttest június 30-ig fogjuk átadni. Bíztunk abban és bízunk abban, hogy az új kormány gazdaságélénkítő programjában az ígéreteknek megfelelően kiemelt helyet kapnak a kis- és középvállalkozások és így a számításoknak megfelelően 5 év alatt teljes kihasználtsággal működik a létesítmény.

A következő tanév elejére átadásra kerül a teljesen felújított Dr. Hepp F. Ált. Isk., mely amellett, hogy kívül belül felújul lényeges energia megtakarítással fog üzemelni ( Ez utóbb elmondható valamennyi új és felújított létesítményünkre.).

Hamarosan elkezdődik az új bölcsőde építése, mely kivált egy korszerűtlen épületet újabb 40 gyermeknek biztosít kényelmes ellátást, energiatakarékos üzemmódban üzemel és munkahelyet teremt.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy Békés Megye Önkormányzata is több száz milliós fejlesztéseket hajtott végre a városban olyan intézményekben, melyek a város körzet központi szerepét erősítik a levéltár és a Farkas Gyula Közoktatási Intézmény a város második legnagyobb foglalkoztatójaként több mnit 150 békési embernek ad munkát.

A fejlesztéseket nem sorolom tovább, bár van jócskán, de engedjék meg hogy néhány számadattal megvilágítsam ezek nagyságrendjét.

2006 második féléve után 68 db pályázat lett benyújtva melyből 42 pályázat támogatásban részesült több mint 2,6 milliárd forint értékben.

A fejlesztések saját erejét részben ingatlan eladásból, a kötvénykibocsátás hozadékából, illetve állami támogatásból illetve hitelből fedeztük.


Városunk vagyona a 2007-es év kivételével évről évre gyarapszik.

Míg 2008-ban 431 millió, 2009-ben 458 millió Ft vagyongyarapodás történt Ebben az évben a beruházások révén prognosztizálható vagyongyarapodás értéke 1,3 milliárd forint. 2011-ben megvalósuló EU-s beruházások miatti vagyon növekedés 808,5 millió Ft lesz.

Ahhoz, hogy ezek az eredmények megszülethetnek sok ember munkájára, összefogására van szükség. Biztos vagyok abban, hogy amikor nehéz döntések előtt álltunk, nagy segítséget jelentett a képviselőtestület összetétele az, hogy oly sok szakterület képviselői adták tudásukat, tapasztalatukat a közös munkához. Hiszem, hogy valamennyien a város érdekeit szem előtt tartva, tudásuk legjavával támogatták és támogatják a jövőben is Békés város ügyét.

A gyökeresen átalakított pályázati munka nagy feladatot rótt a köztisztviselői karra, köszönet illeti őket áldozatvállalásukért, lelkiismeretességükért.


Tisztelt Hölgyeim és Uraim!


Az ünnep pillanataiban sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy városunk polgárainak jelentős része és sajnos egyre jentősebb része a létminimum alatt él. Tudjuk, hogy a munkanélküliek, a szociális segélyre szorulók, a devizahitelek vesztesei, az uzsorások prédái egy most már bizonnyal mondhatjuk leváltott kormány és leváltott politika áldozatai, ezt ők is tudják, hiszen ezért küldték el őket. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a problémák jelentős része nem a döntéshozók irodáiban csapódik le, hanem a polgármesteri hivatalban. Ezek az emberek nem a parlament ajtaján dörömböltek, hanem a polgármester ajtaján kopogtatnak szerényen, türelmesen. A településtől várják a segítséget, hiszen ez számukra az elérhető. A probléma, lassan de biztosan akkorára duzzadt fel, lassan kezelhetetlenné válik. De mit tehet egy kivéreztetett önkormányzat? Egyrészt fejleszt, iskolákat tart fenn és támogat azért, hogy a probléma gyökereit vágja el, megteremtve a bázisát annak, hogy a nyomor ne termelődhessen újjá. Másrészt a közvetlen segélyezésnek egyre új és újabb formáit kapcsolja be az ellátó rendszerbe és un. tüneti kezelésekkel igyekszik a saját pénzéhez minél több állami támogatást lehívni. Az elmúlt évben az előző támogatási formákhoz még újabb 8 területen hoztunk rendeletet a lakosság szociális terheinek az enyhítésére melyből kiemelkedik az adósságkezelési szolgáltatás bevezetése, a kommunális adó kompenzálására elkülönített 5 millió Ft, mely legkevesebb 1000 rászoruló család adóterheit enyhíti. De ebbe a kategóriába tartozik többek között a közmunkaprogram, mellyel az elmúlt évben 550 embernek tudtunk értelmes munkát biztosítani, tudva azt, hogy ez is csak átmeneti kezelés és a munkanélküliség problémáját nem oldja meg.

A város arculatának formálásában – különösen az elmúlt két évben – jelentős szerepet kaptak a közmunkások. Szemmel látható, hogy a munkamorál javulásával, szervezett programirányítással meg tudtuk teremteni a tiszta rendezettebb város képét ezzel is hozzájárulva az itt lakók jobb közérzetéhez és a hozzánk látogatók gratulációjához. A közterületek rendben tartásának példáját egyre többen követik a saját portájuk környékén is pl. bekapcsolódva a városi környezetvédelmi programba, vagy a virágos Békésért mozgalomba. Köszönet érte mindenkinek.

Az élhetőbb város megteremtéséhez, hangulatához az anyagiakon túl jelentős szerepet kapnak a közművelődési intézmények, sportegyesületek, civil szervezetek által szervezett események. Évről évre szaporodnak a rendezvények és ma már elmondhatjuk, hogy nincs olyan hétvége Békésen, amikor ne lenne valamilyen társadalmi esemény. A korábbi hagyományos rendezvényeink mellé olyan több száz vagy ezer embert megmozgató események nyertek létjogosultságot, mint Fregolina társastánc verseny, Virágvasárnapi vagy Őszi Vásár a piacon, Tökmulatság, Nefelejcs Napok, Sportágbörze, Egy hajóban evezünk vizitura, Nyári sportnapközi, Kerékpáros fesztivál, Utcazene fesztivál hogy csak néhányat említsek, de ebbe a kategóriába tartozik a kiállítások végtelen sora és a több mint 70 ismeretterjesztő előadás is.

Sokan, sokszor megkérdezték már tőlem: mi történt Békésen, mi történt Békéssel az elmúlt években, amitől több az eredményes pályázat, mi az a plusz, ami folyamatosan mozgásban tartja a várost? A választ nem csupán a városházán kell keresnünk tisztelt hölgyeim és uraim és nem is a politika labirintusaiban. A választ azok az emberek tudnák megadni, akik közül talán egy sincs most itt velünk ebben a kiemelkedő pillanatban, de ott voltak kulturális és szakmai rendezvényeinken és ott vannak a civil szervezetekben, a város alkotó közösségeiben.

Ott voltak, mint ahogy ott vannak ma is, hogy őstermelőként, kézművesként vagy akár pedagógusként is bizonyítsanak, megmutathassák fáradságos munkájuk gyümölcsét.

Külön szeretném kiemelni a civil szférát, amely nem csupán gazdagabbá, szerteágazóbbá vált Békésen, de egyre nagyobb részt vállal a város életében, egyre komolyabb munkát végez annak érdekében, hogy élhetőbbé és versenyképesebbé tegye városunkat. Összesen 64 civil szervezet kap támogatást az önkormányzattól, mely a legtöbb esetben jelképes, de jelzi, hogy tudunk a tevékenységükről és értékeljük azt. Köszönöm nekik, hogy mellettünk állnak, hogy segítik törekvéseinket.

A sport és a szabadidő egészséges eltöltésnek lehetősége és igénye mindig kiemelt figyelmet kapott a városban. Az utóbbi időben ez a tendencia folytatódott erősödött. A következő tanévtől bevezetjük valamennyi első osztályunkban a mindennapos testnevelést és a felső tagozatban pedig elindítjuk a sportosztályt. A nehéz gazdasági helyzet ellenére a támogatás a sport és egészségnevelés területén sem csökkent, hiszen a jövőbe ruház be az aki az ifjúság testi és lelki fejlődését támogatja. A társadalmi aktivitás ezen a területen is nőtt.

12 sportegyesület osztozik a támogatáson melyhez plusz egyként csatlakozik a Békési TE Curling szakosztálya mely nem kap városi támogatást, viszont magyar bajnokságot értek el budapesti szponzoraik segítségével.

Békés várossá nyilvánításának ünnepén immár hagyomány, hogy ebből a tevékeny, a város vérkeringését fenntartó s azért különös felelősséget érző tömegből példaképeket állítunk valamennyiünk elé. Olyan embereket, akiknek munkássága utat mutathat, akiknek értékrendje támaszt jelenthet a mindennapok küzdelmeiben. Nem csak munkájukra, hanem életük, munkásságuk morális hozadékára is égető szükségünk van tehát. Hamarosan átvehetik a kitüntetést az Év Békési Sportolói, a Békés Városért Kitüntetés idei díjazottjai és a Békés Város Díszpolgára cím legújabb birtokosa.

Mai világunk, Hölgyeim és Uraim továbbra sem a csodavárásról szól, s erre legjobb példaként a most kitüntetetteket tudom az Önök figyelmébe ajánlani.
De mivel jól tudom, hogy rajtuk kívül is sokan, igen sokat vannak még, akik dolgoztak Békésért, tettek mindannyiunkért, hadd mondjak most köszönetet nekik is.

Én magam optimistán nézek a jövőbe A polgármesteri székben eddig eltöltött három és fél év meggyőzött arról, hogy a tehetséges békési nép még a mögöttünk lévő sanyarú időben is tudta fejleszteni a várost, a közösséget. A mindennapok küzdelmei, a soha nem tapasztalt erőfeszítések részévé váltak családjaink és városunk mindenapjaink is, de továbbvittek bennünket a fejlődésútján. Meggyőződésem, hogy az új kormány a helyes útra fogja terelni az ország szekerét.

Amennyiben ezt a szekeret egyenes úton egyfelé húzzuk, arra felkapaszkodva lassan, nagyon sok munkával Békés is újabb lendületet kap a közös munkához.


Köszönöm, hogy meghallgattak.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!