Figyelemre méltóak Békés muzeális értékei!


Március 9-én a Népszabadság cikkírója, Farkas József György vette számba Békés értékeit:

Békés napjainkig megőrizte a múlt századfordulós arculatát. 2004-ben Békés Város Önkormányzata elnyerte a "múzeumpártoló" címet. Nem véletlen tehát, hogy a Népszabadság március 9-ei számában a múzeum és a hozzákapcsolódó épületek, kiállítóhelyek jelentőségét emelte ki cikkében Farkas József György.

A vasútvonalak megszűnését követően mindinkább kiesett a turista forgalomból Békés, ám ismertségét a Békés-tarhosi Zenei Napok közel négy évtizedes fennállása igazolja kiegészülve a tizedik évét is megélt Madzagfalvi Napok rendezvénysorozattal.

A cikk szerzője hangsúlyozza, hogy a múlt század országos hírnevű festője, Jantyik Mátyás nevét őrző békési múzeum méltóképpen állít emléket Durkó Antal gimnáziumi tanárnak, aki jelentős munkával járult hozzá a város emlékeinek összegyűjtéséhez.

A múzeum és a galéria impozáns épületében a környék régészeti leleteit, a békésiek hétköznapjait bemutató állandó és időszaki kiállítások várják a vendégeket. A népi építészet örökségei között tartják számon a békési tájházat, amely a 19. század végi életstílus mellett a hazai tájházak szövetségének megalapítási helyszíne is volt.

Hű képet ad az Iskolamesteri Lakás a 20. századi pedagóguscsaládok életkörülményeiről. Sajnos a kosárfonás hagyományát a motiváció hiánya miatt manapság nehéz átadni a fiataloknak, mégis a húszezres város igazi gyöngyszeme a népi kultúra megőrzésének.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!