Minden funkyból van! - Dósa Márton bebizonyítja!


Megjelent: 2010 Május 10. ( Hétfő ) 13:09
Módosítva: 2010 Május 11. ( Kedd ) 07:54
A csak neten fogható Luxfunk - funky rádió tulajdonosával, mindenesével beszélgettünk:

Szerencsére nem az én szavam számított és még nagyobb szerencse, hogy nem adta fel és visszajött újból, hogy demokazettájával bekopogjon a békéscsabai Lokomotív Rádió stúdiójába - ahonnan előtte én már egyszer elküldtem.

Kétségtelen, hogy a gyulai Dósa Márton hihetetlen kreatívitással készítette rádiós gegjeit, spotjait és reklámjait - elsimítva a félreértést - láthatatlan kézként dolgozott be a békési Rádió Beachbe, majd később a Torony Rádióban futó Vadonatúj első műsoraiba is.

Mára mindketten a web felé fordultunk, azonban Marek továbbra is rádiózással foglalkozik, de most már professzionálisan. A Luxfunk Rádió ügyvezetőjével és az Info Rádió produkciós munkatársával beszélgettünk:

..................................

Amióta ismerlek, egyik kezed a keverőpulton, a másikban meg egy mikrofon, utóbbi időben inkább a számítógép egere!

Hogyan is kezdődött a Lokomotívban?


- Tulajdonképpen a mi kapcsolatunk úgy kezdődött, hogy hazaküldtél. 1994-ben beléptem a békéscsabai Lokomotív rádió ajtaján és közöltem a tulajjal, Almási Janival (aki 15 éve egyik napról a másikra eltűnt), hogy én itt szeretnék dolgozni. Beültetett maga helyett a mikrofon mögé élő adásba és közölte: „elszaladok a boltba, 10 perc múlva jövök, addig keverd át a zenét”. 4 óra múlva jött vissza. Ezalatt elkezdődött a kívánságműsor is, muszáj volt megszólalni. Elkezdtem vezetni a műsort, teljesíteni a kívánságokat. Amikor Jani visszajött, közölte, hogy nem ment sehova, az autóban hallgatott, hogy mit kezdek magammal a mélyvízben. Műsorvezetői állást ajánlott.

Másnap mentem dolgozni és Te ültél a pultban ott, ahol nekem kellett volna. Kiderült, hogy Jani összekeverte a beosztást, úgyhogy hazazavartál. Sebaj, én általában visszamegyek a kulcslyukon, szóval elég hamar megoldódott ez a kavar.

Wagner Gabi barátommal indítottunk egy közös műsort Diliadó néven, melybe később Nyárfádi Gabi is beszállt. Olyan gegeket csináltunk adásban, hogy még most is belepirulok. Játszottunk a hallgatókkal – jobb híján – kakaós csirkehúslevesért és laponként elosztogatott wc papírért. A dolog olyan népszerű volt, hogy néhány hét múlva fiatal lányok pólójára és mellére kellett autogramot osztogatnunk. Aztán jött a Gyula Rádió , majd 96-ban a TopFm, mindkettő Gyulán. Közben diszkóztam is. Sikerült az elmúlt 20 év zeneileg talán legsiralmasabb korszakában elkezdenem a lemezlovaskodást.

A Rave korszak csúcsán Scootert, meg noname DJ Jürgen-mürgen-fikaboyokat kellett játszani a népnek. Sulibulikban kezdtem Kárnyáczky Gabival, majd Okányban folytattam CD-ről Jobbágy Tatával, aztán jött Battonya, Moonlight Disco és a bakelit. Kocsis Józsi barátom - aki akkoriban a gyulai Lido Disco rezidense volt – tanított meg bakelittel dolgozni, de nem ám az akkori sláger zenékkel.


Az első lemez amit a kezembe adott, a Montana Sextet – Who Needs Enemies volt. Na az ott megmérgezett. Jött a többi: Imagination, Cool Notes, De La Soul Stb… Olyan érzés volt ez, mint amikor egy sötét szobában felkapcsolják a lámpát. Jééé, van jó zene is! Sokat befolyásolt az is, hogy Gyulán szinte csak olyan barátok vettek körbe akik ugyanezeket a feketéket kedvelték.

Illés Marci barátom aki szinte nevelt, hogy mi a jó zene, vagy Mult Robi, aki a Park discoban csak ezeket forgatta, mind hozzájárultak ahhoz, hogy a fekete zenék mellet kössek ki. A Gyulai TopFm rádió zenei kínálatán is erősen érződött ennek a baráti társaságnak az érdeklődése, hiszen mi ott mind kollégák voltunk.

2000-ben Budapestre kerültem és hoztam magammal a rádiós szignálparkokat és reklámokat gyártó MaRecord Hangstúdiót, ahol a munka végre profi színészekkel folytatódhatott. Közben munkát kaptam először az EstFM-nél, majd az InfoRádiónál, ahol azóta is dolgozom, de az Info mellett lehúztam három évet a gödöllői rádióban is zenei szerkesztőként.

Miért éppen Funky állomást üzemeltetsz?

Ez egy réteg műfaj, viszonylag kevesen szeretik, de azok nagyon. Ez a szűk célcsoport évek óta nem kapta meg azt a zenét ami számukra a fiatalságot jelenti. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni. A Luxfunk Radio évek óta növekvő hallgatottsága a bizonyíték arra, hogy kis hazánkban is van igény a valódi fekete zenére és a „retro” szó nem feltétlenül csak az italodisco műfajt kell jelentse.

Mi alapján választod ki a felvételeket? Ki segít benne?

A Luxfunk Radio csapatmunka. Jelenleg 13, a műfajban aktívan játszó DJ-nk van. A Luxfunk DJ-k (hivatkozás: http://www.luxfunkradio.com/hu/category/luxfunk-dj-funky-dj-ink
) nagy része aktívan részt vesz az arculat kialakításában. Több fül többet hall alapon kapjuk tőlük a jobbnál jobb lemez tippeket.

Honnan szerzed be őket és ezeket mindet meg kellett venned CD én vagy bakeliten?

Hamarosan indítjuk webáruházunkat, ahol a nálunk hallható zenék vásárolhatók meg cd-n és bakeliten, de elsősorban az utóbbin. Különleges, kereskedelmi forgalomban már nem kapható, elsősorban a gyűjtők polcain rejtőzködő, vagy éppen onnan hiányzó lemezeket fogunk árulni. Óriási készlettel indítjuk a többnyelvű webshopot, mely készlet – ha már rendelkezésünkre áll – miért ne foroghatna a Luxfunkon? Gyakorlatilag a Luxfunkon pörgetett lemezek saját magukat reklámozzák majd: „Ugye milyen dög vagyok? Vegyél meg!”

Hány dalból áll a rádió repertoárja, hogyan bővíted a választékot – túl sok ismétlést eddig még nem hallottam!

Több, mint 7000 zenét forgatunk és ez a szám folyamatosan növekszik. Az a célunk, hogy a különleges ritkaságok a lehető legkevésbé ismétlődjenek, viszont a slágereket, ismertebb kedvenceket bizonyos időközönként újra és újra meg tudják hallgatni a rajongók. Ez a szerkesztési elv egy bonyolult, nagy odafigyelést igénylő adatbázist feltételez, melyből szigorú elvek alapján szerkesztjük az adást. Viszont a számok és az elvek üzleti titok. Sajnos a magyar ember leleményes, főleg ha ötletet kell lopni mástól. Ennek már most isszuk a levét.

Előfordult, hogy a mi adásunkból felvett speciális verziót visszahallottuk más adón, sajnos még FM rádióban is. Például amikor egy Luxfunk DJ készít egy remixet csak a Luxfunk számára és azt visszahalljuk máshonnan, mert az adó zenei szerkesztője nem tudja, hogy az a zene nem jelent meg sehol… hát számunkra ez az egyik legnagyobb elismerés, ugyanakkor a módszerrel nem értünk egyet. Így hát azon zenék előadó és cím adatait, melyeket különösen nehezen szereztünk be külföldi kapcsolatokat megmozgatva, egyelőre nem jelenítjük meg. Később ezek megvásárolhatók webshopunkból bakeliten.

Nincsenek reklámok az adásfolyamban, vagy csak elvétve, ugyanakkor az adás szabadon fogható a neten – megéri ezt csinálni?

A Luxfunk egy hobby kezdeményezésnek indult, három éve. Hamar kiderült, hogy a vártnál sokkal nagyobb az igény rá, ezért a hobby üzleti befektetéssé nőtte ki magát. A házi eszközökkel indult adást professzionális szerverkörülményekre kellett cserélni és a webes megjelenést is elölről kellett kezdeni, profin. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a Luxfunk csapatmunka! Kollégák, barátok és DJ-k segítik a munkánkat évek óta. Tehát sikerült eddig minimális költségekkel jó ötleteket megvalósítani.

Magyarországon még ezután fog kialakulni az internetes rádiózás kultúrája és piaca, de ez véleményem szerint robbanásszerű lesz. Az a célunk, hogy addigra a Luxfunk brand etalon legyen, így a későbbre tervezett komoly üzleti alapokon nyugvó szolgáltatásainkhoz akkor már a Luxunk Radio kezes bárányként toborozza az ügyfeleket.

Saját Luxfunk DJ-i is vannak a rádiónak, hogyan lesz valakiből Luxfunk DJ?

A Luxfunk DJ-k munkája elengedhetetlen a rádió működéséhez. Meg akarjuk mutatni, hogy ebben a műfajban is vannak profi DJ-k itthon, illetve, hogy nem attól profi egy DJ, hogy van-e ismerőse a kiadóknál, vagy a médiában és celebet csinálnak belőle. Nálunk csak az számít, mit művel a DJ a pult mögött. Kézzel kell Funky-t játszani valódi lemezekről, aktívan, tapasztalattal. Aki ebben otthon van, jelentkezhet Luxfunk DJ-nek. Néhány élőben kevert mix-el leteszteljük szakmai tudását és ha ügyes, bekerülhet a csapatba, így már munkákat szervezünk neki és játszhat a Luxfunk partykon is. Ahogy DJ Deez nyilatkozta egy party videonkban (hivatkozás: http://www.luxfunkradio.com/hu/hirek/almodtuk-vagy-valosag-volt-lehet-igy-is-bulizni), „…a laptop DJ-k ennek a kompakt világnak a kompakt termékei…”Belőlük sosem lesz Luxfunk DJ, hiszen mi nem a letöltögetett zenék szoftverrel való kevergetésére vagyunk kíváncsiak. Ráadásul a DJ világ a Laptop DJ-knek köszönheti a szakma felhígulását és az egyre kevesebb betevő falatot. Mivel az első lemezlovasok, MC-k fekete zenét játszottak a brake táncosok számára talapalávalónak, fekete zenei rádióként kötelességünknek érezzük azt, hogy kiálljunk a DJ szakma érdekei mellett.

Rendszeresen rendeztek Luxfunk partykat, mit lehet ezkről tudni?

A rádió indulásával azonnal jelentkezett az igény a bulikra is. Rengeteg levelet kaptunk: „állat a zene, de hol lehet ilyenekre bulizni?” Az első Luxfunk Party a budapesti Cactus Juice-ban volt: óriás hangulat, asztalon táncolással. Láttuk, hogy ez egy jó dolog, így elindítottuk a Luxfunk Party sorozatot az 5 csillagos Corinthia Grand Hotel Royal klubjában, a Royal Dance Klubban, ahol sikerült standard árakat kialkudni a klubtól, így a közönségünk 5 csillagos helyszínen bulizhat normál áron. A 25-49-es korosztály zöme évek óta nem jár rendszeresen szórakozni, mivel a legtöbb szórakozóhelyen tizenévesek buliznak elektronikus zenére, és sem a közeg, sem a zene nem jön be nekik.

A Luxfunk Party-kon nem árulunk zsákbamacskát, hiszen a közönség pontosan tudja, hogy milyen zenére számíthat, hiszen ők a mi hallgatóink. Ezeken a bulikon kizárólag Luxfunk DJ-k játszanak, szigorúan lemezről, vagy timekód rendszerről, tehát a klasszikus kézi keverési technikával. A Luxfunk Funkyarcok (hivatkozás: http://www.luxfunkradio.com/hu/hirek/luxfunk-funky-arc-kupon-gyujtsd-es-legy-igazi-funky-arc) vevők az eredeti funkyra, a különleges verziókra, az élőben kevert mash-upokra, és mindenre ami fekete. És ha ezt még élő kongával fűszerezzük... az az igazi libabőr. Egy összetartó, kellemes közösséget hoztunk létre, ahol azonos a zenei ízlés, a valódi zenékre és az igazi partyhangulatra mindenki egyformán éhezik.

Ebben a közösségben mindenki ismeri az érzést amikor a zene hatására jön a libabőr. Amikor tudunk, kisfilmet (hivatkozás: http://www.luxfunkradio.com/hu/category/luxfunk-video) is készítünk a bulikról, hogy akik nem jöttek el, láthassák, miből maradtak ki. Ma már szép számmal járnak vissza a törzsvendégeink nem csak Budapestről, hanem az ország különböző pontjairól is. Nyáron a Luxfunk Party-k nem a Royal Klubban lesznek, hanem külső helyszínen, de erről még nem beszélhetek.


Párod Gudovics Évi, aki maga is profi rádiós, ő mit gondol a luxfunkról, kikéred e a véleményét ezzel kapcsolatban?

Természetesen! Mindig ő az első! Sőt! Nem egy ötlet tőle származik, például az este 9-től éjfélig tartó kellemes Soul műsorsáv az ő fejéből pattant ki. Évivel munkánk során ismerkedtünk meg, kollégák voltunk több rádióban is. Mivel egyikünk sem ma kezdte, mindig megvolt a közös téma: mit hogyan lehetne jobban csinálni. Mindketten maximalisták vagyunk, szeretjük a legkisebb csorbát is kiköszörülni, és új ötleteket megvalósítani. A Luxfunk indulásakor ugyan még csak kollégák voltunk, de Évi már akkor is sokat segített.

Jó, ha az ember szerkesztéskor tud a hallgató fejével, érzéseivel is gondolkodni. Évi a kezdetektől fogva abban nyújtott óriási segítséget, hogy Luxfunkot hallgatói füllel, de rádiós fejjel, kritikusan figyelte. Később amikor egy pár lettünk, a már üzleti szemlélettel „újra épített” Luxfunk szervezésében is aktívan részt vett, de a legnagyobb segítség tőle az a lelki támasz amelyből erőt merítve minden új nap 100%-os erőbedobással indulhat. A sikert a párunkra támaszkodva tudjuk igazán elérni.


Mik a távolabbi terveid a rádióval?

Több évre előre rendelkezünk üzleti tervvel. Ennek részleteire most nem térnék ki. A lényeg, hogy a brand megerősítése után egyszerre több szolgáltatást kívánunk működtetni párhuzamosan, melyek között a rádiónak csupán közösségformáló szerepe lesz. Az üzletet a kapcsolódó szolgáltatások jelentik majd. Készülünk egy nagy durranásra 2011-ben, de ez maradjon meglepetés. Be fogjuk bizonyítani, hogy minden Funkyból van.

Katt ide az adáshoz: www.luxfunkradio.com


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!