A Polgárvédelem beszámolt a Május 6-ai viharkárokról


Részletes összefoglló került csütörtökön a békési testület elé:


2010. május 6-án a délutáni órákban Békés városán szélvihar vonult keresztül. A vihar a város északi részén 15 utcában 22 házban okozott kisebb nagyobb károkat. A vihar miatt jellemzıen a tetıszerkezetek rongálódtak meg, kémény- és cserépkárosodás, valamint fakidőlések történtek.

2010. május 6-án 7 helyszínre kellett kivonulni a tőzoltóknak fakidőlés miatt, május 7-én további 3 helyen történt megdılt fa eltávolítása. Az Áramszolgáltatót is riasztani kellett a Veres Péter tér és környéke áramkimaradása miatt. Az üzemzavart elhárították. A helyi tőzoltósághoz a fenti napon 34 db. lakossági bejelentés érkezett.

Ezt követıen a helyi Polgári Védelmi Iroda vezetıje tájékoztatta Polgármester Urat a
kialakult helyzetrıl. A PV iroda vezetıje, Polgármester Úrral és a Műszaki Osztály kétdolgozójával (Barna Barbara, Csarnai Mihály) a kárhelyeket végigjárta, és személyesen is meggyőződtek a történtekrőıl, a szélvihar okozta károkról. Az önkormányzat fóliát vásárolt, amita tőzoltók részére átadott az ideiglenes helyreállítás céljából.

A kárelhárításban a Békési Köztestületi tőzoltók 2 db gépjármővel 12 fıvel vettek részt,míg a köröstarcsai tőzoltók a létrás gépjárművel, valamint 3 fővel segítették a munkát.

A gyulai HÖT 1db gépjármővel, 6 fővel vett részt a kárelhárítási feladatokban. A lakosok munkájába besegítettek a nemzetırség tagjai 8 fővel.

A károsodott épületek közül 3 önkormányzati tulajdonú, a többi magánház. Az ideiglenes helyreállítás késő este fejezıdött be.

Másnap a Polgári Védelmi Iroda vezetője Polgármester Úrral ismét megtekintette a
káresemény helyszíneit. Az önkormányzati épületek tetıszerkezetének javításához az önkormányzat cserepet biztosított, a helyreállítási munkák elvégzése közmunkásokkal történt.

A magántulajdonú épületekben keletkezett károkról a tulajdonosok értesítették a
biztosítót. Vannak olyan ingatlanok is, amelyek a káresemény időpontjában nem rendelkeztek biztosítással.

A legnagyobb kár a Békés, Táncsics M. u. 31/1. szám alatti társasházi épületben
keletkezett, ahol 4 lakásból 3-at az Építéshatóság (kémény ledőlése, födémszerkezet károsodása)miatt életveszélyessé nyilvánított. Ezekben az esetekben az önkormányzat lehetőségeihez mérten segítséget nyújt az ingatlantulajdonosoknak a helyreállításban.

A viharkárt követı napokon érkezett még 5db kisebb kárról az önkormányzathoz
lakossági bejelentés, ahol szintén a tetőszerkezet (cserép, cserépléc) károsodott, de a bejelentık akáresemény idıpontjában a tőzoltóságtól nem kértek segítséget.

Ezen ingatlanok helyszíni szemléje még jelenleg is folyamatban van.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!