Mucsi András - Védjük meg a békési KUNHALMOKAT!


A képviselõ kezdeményezi a békési Kunhalmok védelmét.

Békés megyében Szelekovszky László már régi harcosa a kunhalmok védelmének. A sík vidékeken, különösen szűkebb partiánkban, az Alföldön nagyon feltűnő jelenségek az itt-ott kiemelkedő dombok, a kunhalmot.

A Nagykunságban halomnak, a Kiskunságban hegynek, szőlőhegynek nevezik őket. Tény, hogy hajdan legalább 40.000 db volt belőlük szerte az Alföldön, de mára számuk néhány százra zsugorodott. Békésen is több volt belőlük, de már csak néhányat láthatunk a város belterületén.

Itt utalnék a Bartók Béla utcai, a 407. út Békéscsabára vezető szakasza melletti Bódisné halomra, vagy a Táncsics (Berényi) út északi végén két lakóházzal beépített képződményre.

Eredetileg a Fekete-Körös partján emelkedett a Vashalom, amelyet azóta széthordtak, tetején pedig ma egy lakóház van a Vág és Szamos utca sarkán.

Az embereket mindig is érdekelte, hogy miként jöttek ezek létre, mi volt a funkciójuk?

A kunhalmokat a következő csoportokra oszthatjuk:

1. Tellek, azaz lakódombok. Ezek olyan dombok, amelyek elérhetik a 6-8 méteres magasságot is, és több ezer éve alatt jöttek létre. Hazánkban a bronzkori lakódombok vannak többségben. Ilyen a vésztő-mágori halom is. A vízjárta területeken ezeken a nagy kiterjedésű halmokon élt a lakosság.

2. Kurgán vagy halomsír. A rézkortól az Árpád-korig temetkezésre használták őket.

3. Őrhalom. Viszonylag kis méretű domb, amelyet azért emeltek, hogy az őrszemek egymásnak tűzzel és füstjelekkel jelezzenek veszély esetén.

4. Határhalom. A legfiatalabb típusról van szó, amely egy vagy több település határát jelölte.

A halmoknak mindössze 4 %-át tárták fel a régészek, de nem kizárt, hogy az elmúlt évszázadok során amatőr "kincskeresők" már kifosztották nagy részüket.

A kunhalmok nagy részét befásították, mezőgazdasági művelés alá vonták, amely eredményeként tönkrement a domb egykori jellegzetes élővilága, és a szántásnak köszönhetően eredeti magasságuk jelentősen lecsökkent.

Célunk, hogy a még meglevőket megoltalmazzuk a jövőnek, mert néhány éves mezőgazdasági műveléssel több ezer éves kultúrkincset tehetünk tönkre.

Szelekovszky László mellett környékünkön politikai síkon Ladó Balázs megyei önkormányzati képviselő vállalta fel a kunhalmok védelmét.

Célunk ezeknek a feltérképezése, elbeszélgetés a tulajdonosokkal, és a közeljövőben egy békési kunhalom-konferencia szervezése.

Mucsi András

Történelem szakos tanár

Kereszténydemokrata képviselő


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


kunhalmok védelem