Ülést tartottak a Békési Állatvedők


Szabados Erika beszámolója:

Egyesületünk jelenlegi formájában és nevén:

„Esély” Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesület, 2008. május 15.-én alakult meg Izsó Gábor Polgármester Úr 2007 tavaszán városunk lakosságához intézett felhívása nyomán.

Ekkoriban ugyanis nagyon sok volt az utcákon kóborló kivert, eldobott vagy elhagyott gazdátlan kutya és macska, de nem volt megoldott ezeknek szerencsétlen sorsú társállatoknak a humánus kezelése. /Jelenleg is magas a számuk, de a probléma kezelése már vállalható szintre emelkedett./
Köszönhető ez az ügyért felelősséget érző, tenni akaró és tudó tagjainknak, támogatóinknak, valamint az Önkormányzatnak, Polgármesteri Hivatalnak, aki lehetőségéhez mérten támogat bennünket.

Ezt oly módon alkalmazza, hogy jogszabályokban rögzített kötelezettségeinek eleget téve, nem a kóbor állatok begyűjtésére és megsemmisítésére helyezi a hangsúlyt, hanem arányos mértékű finanszírozással az állatok megmentését, gazdához juttatását támogatja. Ennek érdekében kenneleket létesített a helyi gyepmesteri telepen, ahol nem csak a törvényben előírt két hétig tarja a begyűjtött kutyákat és ezután elaltatja, ha nem jön értük a gazdája, hanem általában az új gazdihoz kerüléshez szükséges ideig. Ezen felül az altatás költségei helyett a veszettség elleni védőoltás költségeit viseli örökbe fogadások eseteiben. Természetesen jelenleg ezt a lehetőséget nem áll még módunkban minden kutyának megadni, de differenciáltan alkalmazva az egészséges vagy még gyógyítható egyedeknek esélyt tudunk biztosítani a további élethez!
2009-ben így összesen 261 kutyának és cicának találtunk megfelelő gazdát. Ez konkrétan 229 kutyust és 32 cicát érintett. Madarak és egyéb apró állatok, gólya, baglyok és sünök, összesen körülbelül negyven esetben részesültek segítségben, Pap Zsolt tagunknak köszönhetően, de őket nem szerepeltettük ezekben a számokban.

A Polgármesteri Hivatallal kialakult eredményes együttműködésnek köszönhetően a gyepmesteri telepen megvalósított beruházások, javaslatainkat figyelembe véve, tovább fejleszthetőségre alkalmas módon lettek kialakítva, hogy majd lehetőség esetén - fő célkitűzésünknek megfelelően - állatmenhely kialakítására alkalmas lehessen!

Egyesületünk elnökségének, tagságának, támogatóinknak és szimpatizánsainknak véleménye, hogy nem elegendő csak várni a jó irányú változásokat, az állatok és a természet védelme érdekében, ugyanis ezek önmaguktól nem fognak bekövetkezni! Bármennyire is kívánatos lenne.
Az Európai Uniós csatlakozásunkkal nagyjából egy időben, elvárásra, jogharmonizációs igények kielégítésére ugyan megszülettek a legszükségesebb állatvédelmi jogszabályok, de azoknak érvényvényt szerezni nem kis feladat úgy véljük.

Legfőbb jogszabályok: /teljesség igénye nélkül/
1998. évi XXVIII. tv. az állatvédelmi törvény. /Ávtv./ Melynek végrehajtásáról
3/2001(II.23) számú kr. /Ávtv. végrehajtási utasítása/ rendelkezik!
Btk. 266/B. § Állatkínzás / Btk. X. fejezetébe sorolt, mint közbiztonság elleni bcs./ 2004.05. 01-től létezik, szerintünk még túlságosan engedékeny módon alkalmazva!

41/2010(II.26) számú kr. A kedvtelésből tartott állatok tartására és forgalmazására vonatkozó szabályokat ír elő!
E jogszabályokban foglaltaknak érvényt szerezni nem csak erkölcsi, hanem jogi kötelessége is kell, hogy legyen minden magyar állampolgárnak és Magyarországon tartózkodó személynek! Ennek elősegítése érdekében nem szemlélhetjük bűnös közönnyel, szó nélkül az állatok jogait semmibe vevő megnyilvánulásokat és mulasztásokat, bárki is tanúsítsa azokat! Felvilágosító, segítő célú, meggyőző jellegű propaganda tevékenység kifejtésével és megfelelő példát mutató magatartással kell élnünk és érvelnünk, környezetünkben a mindennapjaink során! De kirívó esetekben- állatkínzás gyanúja esetén- bátran éljünk a megfelelő hatóságok felé történő jelzés adásával, a bejelentés vagy feljelentés eszközével is, mert a felvilágosító propaganda és a megfelelő szankciókkal való fenyegetettség, következetes együttes alkalmazásával szemléletbeli és magatartásbeli változásokat érhetünk el.

Törekedjünk arra, hogy ne tekintse társadalmunk bocsánatos bűnnek, csak formális jogsértésnek az állatok és a természet sérelmére elkövetett aktív vagy passzív cselekedeteket! Hiszen mi emberek is a természet részei vagyunk és számunkra is hasznos lehet, ha harmóniában élünk vele!

De véleményünk szerint ez a jogállamiság elengedhetetlen ismérve is, tehát úgy gondoljuk jogos elvárás részünkről, hogy a bűnüldöző hatóságok is ennek megfelelően járjanak el tudomásszerzést követően!

Egyesületünk tagsága és főként aktivistái ezeknek a szempontoknak megfelelően végezték munkájukat 2009-ben:
Lakossági bejelentések és saját tagságunk észlelése alapján vettünk részt a kóborló, esetenként beteg vagy sérült állatok – cicák, kutyák néha madarak – befogásában, gyepmesteri telepre szállításában. Szükséges esetekben orvosi ellátásuk biztosításában valamint a beteg és legyengült állatok ideiglenes befogadóknál történő elhelyezésében és gondozásuk megvalósításában. Folyamatos kiemelt feladat számunkra a befogott gazdátlan állatok részére megfelelő gazdi felkutatása és a tudatos, felelős állattartás szemléletének terjesztése!

Saját internetes honlapunkon keresztül folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket az aktuális eseményekről, tevékenységünkről segítve a lakosságot érdeklődés esetén az elkóborolt állataik megtalálásában vagy örökbefogadási szándékuk megvalósításában. Igényeik esetén konkrét segítséget is nyújtva. Általában a kiválasztás, hazaszállítás, néha ivartalanítás biztosítása útján.
A tájékoztatás és propaganda vonatkozásában nagy segítségünkre vannak a városi írott és elektronikus médiák! A BÉKÉSI ÚJSÁG és BÉKÉS MÁTRIX valamint a TORONY RÁDIÓ! Ezúton is köszönjük támogató partnerségüket!
Eredményes együttműködést alakítottunk ki és tartunk fent más helyi civil szervezetekkel is, de főként a Nefelejcs Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesülettel, kiknek rendezvényein rendszeresen részt veszünk forrást teremtő szolgáltatások nyújtásával és kisállat simogatók megrendezésével.
Hasonló céllal és módon vettünk részt a kiemelt városi kulturális programokon is, mint például a madzagfalvi napokon.

Az állatok világnapja alkalmából rajz pályázatot szerveztünk a helyi óvodások és kisiskolások számára figyelemfelkeltés és tudatformálás céljából. Visszajelzéseik rendkívül pozitívak voltak!
Pályázatokat készítettünk működési költségeink biztosítása érdekében!

A helyi önkormányzattól 50.000ft.-os, míg a NCA- tól 100.000ft.-os támogatást sikerült elnyernünk! Külön köszönet érte Szabados Anikó tagunknak, pályázataink elkészítéséért! Természetesen nagyon örülünk minden elnyert forintnak, de kissé csalódottak is vagyunk a helyi Civil Tanács döntését illetően! Mivel nem vette figyelembe, hogy mi működésünk során szükségszerű közfeladatot látunk el, főként saját forrásaink által biztosítva. Úgy érezzük, hogy vonatkozásunkban nagyjából matematikai elvet – rendelkezésre álló keret osztva igénylők számával - és nem tartalmi ismérveket alkalmazva tettek javaslatot, a döntéshozó képviselő testületnek. Az elnyerhető működési támogatás mértékét illetően. Indítványozzuk a jövőre nézve, hogy differenciáltabban döntsenek, nagyobb prioritást adva a közérdeknek és a szükségszerű költségigényességnek!

Köszönet eseti támogatóinknak név nélkül, akik e nehéz gazdasági viszonyok közepette is mellettünk álltak, eredményeinket nekik is nagyban köszönhetjük! Külön említést érdemel Kocsor Edit és családja, valamint Kocsor Gáborné az egyesületünk elnöke, akik napi rendszerességgel saját szabadidejük és kiadásaik terhére folyamatos munkát végeznek és megosztva gépkocsis ügyeletet látnak el.

Begyűjtik a bajba került állatokat, szükségszerinti ellátásukat, kezelésüket megszervezik és biztosítják. Gondoskodnak a már feltérképezett, de befogni még nem sikerült kóbor állatok helyszíni, napi ellátásáról! Az elnök Asszony végzi még ezen felül az összes adminisztrációs tevékenységet és működteti az internetes honlapunkat, Békési Állatvédők címmel!

2009-ben már 64 tagunk is volt, de sajnos ketten anyagi körülményeikre hivatkozással kérték tagsági viszonyuk megszüntetését a türelmi idő lejártával, így az évet már 62 fős taglétszámmal zártuk! A mai napon 54 fő stabilnak tűnő tagból áll egyesületünk.

A 2009.-ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS MEGTÉTELE, ELFOGADÁSRA AJÁNLÁSA!

Egyesületünk tevékenységét az alapszabályban foglaltaknak megfelelően Békés város közigazgatási területén bajba került állatok, kutyák, macskák, főként eszmei értékkel bíró madarak és egyéb apró állatok megsegítése által fejti ki! Együtt működve más illeszthető tevékenységi körű civil szervezetekkel!
Hasonlóan fontos feladatként végezzük a tudatos és felelős állattartás szemléletének kialakítását és terjesztését, valamint a természet megóvásának szükségességét felvető propagandamunka folytatását! Erre kérünk minden jövőnkért felelősséget érző személyt, hogy lehetőségei szerint támogassa célkitűzéseinket!
A mögöttünk lévő évben napi rendszerességgel, mondhatni folyamatosan gépkocsis ügyeletet látott el együtt, néha megosztva Kocsor Edit elnökségi tag és Kocsor Gáborné az egyesületünk elnöke, akik saját költségükre végezték a bejelentésre vagy saját észlelésre történő helyszínre vonulást, intézkedést igénylő esetekben. Ezek balesetet szenvedett, sérülten vagy betegen kóborló vagy közterületen gyanúsan viselkedő állatokra, illetve alkalmanként, sajnos nem ritkán kukába dobott néhánynapos kiscicák vagy kiskutyák megmentésére irányultak. A betegen befogott állatokat, általában a külön ápolás és gondozás szükségessége miatt ideiglenes befogadóinkhoz lettek szállítva, orvosi kezelésük és gondozásuk végett. / két ideiglenesünk volt: Laukó Andi a Jégvermi kertben és Kocsor Edit a Zrínyi utcában / Itt minden esetben, bolhamentesítést és féregtelenítést is végeztünk. Az érintett állatok teljes ellátása egyesületi forrásból lett finanszírozva!
Lakossági igények alapján örökbefogadás és a megtalált, elkóborolt kutyák esetében a házhoz szállítást biztosítottuk: 49 alkalommal. Igénylésre lehetőségeink szerint segítséget nyújtunk a feleslegessé vált társállatok elhelyezésében és gazdához juttatásában.
Kapcsolattartásunk a lakossággal jó és eredményes, nagyban segíti a napi munkánkat és hosszabbtávon elősegítheti a kívánatos szemléletváltozást is természet és állatvédelem vonatkozásában.
Éves tevékenységünk számszerűen:
2009-ben évközben 64 fő rendes tagunk és 14fő pártoló tagunk volt. Évvégére 2főt sajnos törölnünk kellett tagdíj nem fizetése miatt, így 62 fővel zártuk az évet!
Bevételeink:
a, tagdíj: 460.000ft.
b, NCA pályázaton nyertünk: 100.000ft.-t / működési költségekre /
Önkormányzati Pályázaton: 50.000ft-t nyertünk. / működési költségekre/
c, Adományok összesen: 370.000ft. / Nevesített + adománydobozos /!
Összes bevételünk így 2009-ben: 980.000ft. volt!

Kiadásaink:
a, 496.600ft. orvosi költségekre. Ebből 6db ivartalanítást is fedeztünk, örökbeadás elősegítése érdekében!
b, 250.095ft.-ért állateledeleket vásároltunk!
c, 131.305ft. egyéb kiadásaink voltak. /Bérleti díj, internet költsége, féregtelenítők, bolhanyakörvek, fertőtlenítő szerek, építőanyagok, propagandaanyagokra./
Összes kiadásunk 2009-ben: 878.000ft-t tett ki!

A fennmaradó összegből 90.500ft-tal növeltük a K&H banknál vezetett megtakarításainkat a 11/2009(11.23)Kgyh.-nak megfelelően, ami így az év végére: 440.500ft-ra emelkedett!

Ezt az összeget egy majdani állatmenhely létrehozása érdekében kívánjuk tovább gyarapítani, önrész megteremtése céljából!

Az év utolsó napján házi pénztárunkban: 11.500ft. volt a nem tervezhető váratlan kiadások biztosítására!
MÁSODIK NAPIRENDI PONTUNK A 2010. ÉVI KÖLTSÉGVETÉS TERVEZETÉNEK ISMERTETÉSE, MEGTÁRGYALÁSA ÉS ELFOGADÁSA !

Az egyesület elnöksége /Kocsor Gáborné Szabados Erika elnök, Kocsor Edit és Nagy Ildikó elnökségi tagok/ továbbra is kívánatosnak tartják és egyben javasolják is a közgyűlés számára a havi 500 illetve 1.000ft-os választható alternatív tagdíj megtartását !

Ebben az esetben a tag maga határozza meg továbbra is az általa fizetendő tagdíjat, lehetőségei szerint.

Megfelelőnek látja elnökségünk továbbra is a tagdíjakból befolyt összeg 50 – 50%-os megosztását a következők szerint! Az egyik részt felhalmozásra fordítsuk a K&H banknál vezetett számlánkon, fő célkitűzésünk elérhetőségének megalapozása érdekében. /Állatmenhely létesítése Békés városában. /
2010. 01. 01.-én számlánkon erre a célra 440.500ft. volt elkülönítve!

A másik részt pedig napi működési kiadások finanszírozására lehessen felhasználni, mint például orvosi ellátásokra, gyógyszerekre, fertőtlenítőkre, nyakörvekre és állateledelek vásárlására.
2010-ben is számolunk adományokkal és pályázatokon nyerhető bevételekkel! Az önkormányzattól már nyertünk is 50.000forintot működési kiadások támogatására.

Ezek a bevételek pontosan nem tervezhetőek, felhasználásuk irányultságát minden esetben az adományozó illetve a pályázat kiírója határozza meg! Várhatóan ezek a tételek 2010-ben is főként működési költségek biztosítására lesznek használhatóak!

Jelen ismereteink szerint ebben az évben már jogosultak vagyunk a személyi jövedelemadók 1%-ának fogadására is! Ennek érdekében elnökségünk és aktív tagjaink, amit tudtak megtettek! Állandó része honlapunknak a felhívás, szóróanyagokat terjesztettünk, személyes kapcsolattartásainkat is felhasználtunk ennek érdekében.

Az ily módon keletkező összegből elsősorban újabb kenneleket hoznánk létre vagy a jelenlegieket osztanánk meg a gyepmesteri telepen, kisebb csoportok kialakíthatósága érdekében! Erre azért lenne szükség, mert egyrészt így írja elő a csoportos tartást a 41/2010.(II.26) sz. kr. a ami 2010. 07. 01-én lép majd hatályba, másrészt a zsúfolt vagy nem kellően szét válogatott, elkülönített csoportok esetében gyakori az egymás elleni agresszió, ami néha tragédiához vezet! Amennyiben fennmaradó összeg is keletkezne azt működési kiadások biztosítására, illetve felhalmozásra szeretnénk felhasználni, 50 -50%-os arányban!

A propaganda célú szolgáltatásainkból – mint például a plüss állatkák ajándékozása gyermekeknek – adományért cserébe, városi kulturális rendezvényeken! Befolyó bevételeinket további propagandaanyagok és tevékenységek költségeire szeretnék fordítani!

Végezetül beszámolok arról, hogy az utolsó közgyűlésünk, 2009. 11. 23. óta eltelt időszakban három elnökségi ülésünk volt, 2009. 12. 21.-én, ahol 3 fő, tagfelvételről döntött az elnökség és tudomásul vette 5 fő kilépését! A második

2010. 02. 07.-én, ahol 1 fő tagfelvételéről döntöttünk és 2 tagunk kilépését vettük tudomásul. A harmadikat 2010. 05. 13.-án tartottuk, amelyen 7 fő belépéséről döntöttünk és 14 fő távozását vettük tudomásul!

Soron következő elnökségi üléseinket 2010. 06. 15-én és 2010. 12. 20-án tervezzük megtartani!

Tájékoztatom a tisztelt közgyűlést, hogy következő rendes éves taggyűlésünket 2011 májusára tervezzük, megtartásáról időben tájékoztatni fogjuk tagjainkat és a lakosságot!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!