Újra Kiss Tibor Békés legjobb helyesírója!


2009. április 4-én, szombaton délelõtt rendezték a Békési Kistérségi Iskola Dr Hepp Ferenc tagintézményében a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny megyei döntõjét. Békés megye 102 legjobb helyesírója találkozott itt.

Jöttek Battonyáról, Békéscsabáról, Békésszentandrásról, Bucsáról, Csabacsűdről, Dévaványáról, Dobozról, Dombegyházról, Elekről, Füzesgyarmatról és Gádorosról.

Itt voltak Gyomaendrőd, Gyula, Kaszaper, Kondoros, Körösladány, Medgyesegyháza, Mezőberény, Mezőhegyes, és Mezőkovácsháza legjobb magyarosai is. Találkozhattunk okányi, orosházi, sarkadi, sarkadkereszttúri, szarvasi, szeghalmi, tótkomlósi, újkígyósi és vésztői versenyzőkkel is. Természetesen itt voltak a legjobb békési helyesírók is.

A vendéglátó Dr. Hepp Tagintézményt 5 tanuló képviselte.


Az ötödik-nyolcadik osztályos tanulókat az iskola tornatermében rendezett megnyitó ünnepélyen tagintézményünk vezetője, Deákné Domonkos Júlia köszöntötte.

Ezután Erdős Norbert országgyűlési képviselő beszédében a magyar nyelv szeretetének fontosságára hívta fel a figyelmet: „A magyar nyelv ápolása mindannyiunk közös feladata és felelőssége.

Mindegyikünknek a magáénak kell éreznie azt a nyelvet, amelyet őseinktől, de elsődlegesen saját édesanyánktól tanultunk, hiszen éppen ezért nevezzük anyanyelvünknek. Meg kell szeretnünk a nyelvünket, tisztelnünk kell, büszkének kell lennünk arra, hogy a legszebb, a legősibb és talán a legbonyolultabb nyelvét használjuk.”

A megnyitó ünnepélyt a 4. a osztályosok táncbemutatója színesítette. Majd a Békési Kistérségi iskola igazgatónője a következő szavakkal nyitotta meg a rendezvényt: „Ahogyan Simonyi Zsigmond korában, úgy ma is fontos küzdenünk a nyelv rontása, elidegenedése ellen. A mai verseny is ezt a célt szolgálja.

A versenyző diákoknak kívánom, hogy legyenek elkötelezettjei a magyar nyelv ápolásának.”

Az ünnepélyes megnyitó után a versenyzők évfolyamonként külön termekbe vonultak, ahol előbb tollbamondást írtak, majd nyelvtani feladatlapot oldottak meg. Ez alatt a kísérő nevelők és szülők Fekete Gabriella, a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár munkatársa előadását hallgathatták meg a magyar tanításban felhasználható korszerű módszerekről.


Az iskola folyosóján a Nemzeti Tankönyvkiadó kiállítására és vásárára került sor, ahol interaktív tananyagokat is megtekinthettek az érdeklődők. A versenydolgozatok elkészülte után a javító bizottság vette kezelésbe a műveket. Ezalatt a kitikkadt gyermekeket uzsonna és tea várta az iskola ebédlőjében. Hogy az idő jobban teljen, a vendégek megismerkedhettek az iskola életével, városunk nevezetességeivel. Volt kézműves foglalkozás, ahol húsvéti díszeket és karkötőket készíthettek az ügyes kezűek.

Nagyüzem volt az informatika teremben és sokan nézték meg a gyerekeknek szánt rajzfilmvetítést is.


Fél egykor a tornateremben ünnepélyes keretek között tudhattuk meg, hogy kik a megye legjobb helyesírói. Az ötödik osztályosok munkáit Fekete Gabriella zsűri elnök értékelte, aki kiemelte, hogy az első három helyezett egyaránt maximális pontszámú, hibátlan dolgozatot készített.

Az ötödikesek között harmadik helyezett lett Jakab Lili a gyulai Implom József Általános iskola tanulója. Második lett Szilágyi Klaudia a gyulai Dürer Albert általános Iskola tanulója. Az ötödikesek között a legjobb lett és az országos versenyen képviseli megyénket

Bunda Gabriella a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulója, felkészítője Krcsmériné Gyurkovics Mária.

A hatodik osztályosokat Szabó Ila középiskolai tanár értékelte. Harmadik helyezést ért el Weigert Timót, a Mezőberény-Bélmegyer Kistérségi Általános Iskola tanulója. Második helyen végzett Nagy Nelli a sarkadkeresztúri általános iskolából. A hatodikosok között első helyen végzett a Bucsai II. Rákóczi Ferenc Általános iskola tanulója, Makó Dorottya, felkészítője Balogh István.

A hetedik osztályosokat Juhász Orsolya középiskolai tanár értékelte. Közöttük harmadik helyezést ért el Durkó Péter, a békési Dr Hepp Ferenc Tagintézmény tanulója. Második lett Hegyesi János Géza az okányi általános iskolából. Első helyen végzett Benyoda Dóra a kaszaperi Általános Iskola diákja, felkészítője Zámbolyné Nacsa Mária.

Dr. Kutas Ferenc középiskolai tanár értékelte a nyolcadikosok munkáját. Harmadik helyen végzett Himer Annamária, a gyulai Dürer Albert Általános iskola tanulója. Második helyen végzett a körösladányi Tüköry Lajos Általános Iskola tanulója, Kozák Ágnes. Első lett és az országos versenyre bejutott Kiss Tibor a békési Karacs Teréz Tagiskola tanulója, felkészítő tanára Balogh Vilmos.


A Simonyi-kupát ebben a tanévben a békési Dr Hepp Ferenc Tagintézmény őrizte. A megyei döntőn mindig az az iskola kapja meg, amely csapatversenyben a legjobb eredményt érte el. 2009-ben Pádi Zoltán a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár munkatársa adta át a gyulai Implom József Általános iskola képviselőinek, ez azt is jelenti, hogy a jövő évben ez az iskola rendezheti a Simonyi verseny megyei döntőjét.

A verseny végén Vámos László úr Békés Város Önkormányzata kulturális és sportbizottságának elnöke, Békés város legjobb helyesírójának Kiss Tibornak átadta az önkormányzat által felajánlott jutalmat.

Vámos László úr a következő szavakkal zárta a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny megyei döntőjét: „Örülök, hogy Békés városa volt a házigazdája ennek a rendkívül színvonalas versenynek. A gyerekekhez fordulok, amikor azt mondom, hogy őrizzétek meg ennek a csodálatos és a világon egyedülálló nyelvnek a szépségét és legyetek büszkék arra, hogy ezzel a nyelvvel amit a világon 15-20 millióan beszélnek, ezzel a nyelvvel élhettek, és ilyen gyönyörűen használjátok azt továbbra is.”


(HeppStúdió – Király Gyula)

KÉPEK A VERSENYRŐL


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!