TÁMOP-5.2.5-08/1-2008-0019-TÁMASZ-TÉKA


Megkezdtük Mosolytréning-, avagy önismereten keresztül önsegítés címmel -a TÁMOP-5.2.5-08/1-2008-0019 Támasz-Téka projektrész megvalósítását, 2009. januárjában.
A program számára helyszínt ad a Békés Városi Kulturális Központ, ahol minden pénteken 14.00-16.00 óráig, 20 fõ lakásotthonban nevelkedõ gyermek számára nyújtunk 52 órában, Önsegítõ és önismeret-fejlesztõ csoportfoglalkozásokat. A program 2009. januárjától 2009. júliusáig tart, majd azt követõ fél évben, ugyanennyi óraszámban az agresszió csökkentése a cél, szintén fejlesztõ foglalkozás keretein belül.
A program célja a résztvevõk érzelmi intelligencia fejlesztése, hogy képesek legyenek a tréning által a reális, optimista önértékelésre, segítséget kérni problémák felmerülése esetén, saját problémáinak felismerésére, azok megoldására, saját motivációjuk, életcéljuk megfogalmazására, az emberi kapcsolatokban történõ eligazodásra.
A tréning a témák kifejtésén kívül nagyban építünk a játékokra, szituációs képességfejlesztésre melyek segítik az önismeret fejlõdését, a kapcsolatok pozitív irányú alakulását, az asszertivitás fejlõdését, problémamegoldó gondolkodás kialakítását.
A fejlesztõ tevékenység mellett, az általuk hozott témák (bizalom, értékek, szeretet, barátság, életcélok stb.) megbeszélésére is épít, bevonva ezzel õket is a tevékenység alakításába.
A nagy létszámú csoport nehézségét a nagy a korosztálybeli különbség adja (9-17 év), többsége türelmetlen a társával szemben- nehezen várja ki, míg befejezi gondolatát-, de sokszor segítik egymást, védelmezik.
A foglalkozás önismeret-fejlesztõ, mely konstruktívan befolyásolja a résztvevõk jelenét és a jövõképét. Fontos szerepe van a megelõzõ, felvilágosító tevékenységeknek a gyerekek személyiségfejlõdésében, önbizalom, problémamegoldó készség és egyéb készségek fejlesztésében, a nemet mondás képességének kialakításában, éppen ezért a módszerünk a kreatív fejlesztõ tevékenység.
Többször akadunk ellenállásba, de az adott foglalkozás végére mindig megtörténik a feloldás. A személyes odafigyelés, az alkalmankénti pozitív kiemelés, feladattal való megbízás jó hatást gyakorol a gyerekekre. Jól érzik magukat, ami látszik a hiányzások alacsony számán. A csoport 25 fõvel indult, a lemorzsolódás már az elsõ két alkalommal megtörtént.
A tréning végére a csoport tagjai ismereteket szereznek önmagukról, felelõsségteljesebb és könnyedebb hozzáállást tanúsítanak a mindennapi élet adta helyzetekhez, hozzájárulunk a személyiség pozitív irányú fejlõdéséhez.

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!