Izsó Gábor független polgármester-jelölt Választási Programja.


Együtt, összefogva Békésért!

Izsó Gábor független polgármesterjelölt
Választási Programja
2010-2014

Békés városa az elmúlt négy év közös munkájának köszönhetően elmozdult a holtpontról, mondhatni úgy is, hogy a tetszhalál állapotából. A több mint 3 milliárd forint értékű beruházások illetve a közösségi munka fejlődésének eredményét valamennyien érzékeljük. Természetesen ez az időszak csak egy hosszabb terminus kezdő szakaszaként értékelhető. Fontos lesz a jövőben, hogy hogyan tudjuk kihasználni új fejlesztéseinket, az inkubátorházat, az uszodát vagy a bölcsődét stb.
Az elkövetkező évek egyik legfontosabb feladatának azt tartom, hogy az új és természetesen a régebbi létesítményeket „megtöltsük élettel”, beüzemeljük úgy, hogy új munkahelyeket, vállalkozásokat hozzunk létre és mindeközben megőrizzük a város működőképességét.
Békés földrajzi hátrányait a kormányprogramban szereplő 44-es út négysávossá tételével, illetve a Mezőberény-Békés-Doboz-Sarkad-Arad 46-os számú közút megépítésével küzdheti le. Erre reális lehetőség mutatkozik a közeljövőben.

Gazdaságfejlesztés

Az előző ciklusban leraktuk az alapjait a kis- és középvállalkozások támogatásának. Azon kívül, hogy újabb vállalkozások létrehozását támogatjuk, az inkubátorházban olyan vállalkozói központot fogunk létrehozni, ahol megfelelő szakemberek segítenek eligazodni a pályázatok, hitelek, piackutatás, üzleti kapcsolatok létrehozása terén.
A település adottságainak megfelelően maximálisan ki fogjuk használni a II. Széchenyi Terv nyújtotta lehetőségeket.
Tovább folytatjuk az ipari terület kialakítását Békéscsaba irányába, illetve a téglagyár területén, ezzel kedvező feltételeket biztosítunk újabb üzemek, vállalkozások megtelepedésének.
Szándékunkban van egy elsősorban csökkent munkaképességűeket alkalmazó Kht.-t létrehozni, ahol főleg önkormányzati feladatokat oldanánk meg állami támogatással.
Kezdeményezzük a mezőgazdaságból élők (gazdák) támogatását, a helyben előállított termékek tárolókapacitásának és helyben feldolgozásának elsősorban pályázati úton történő megvalósítását.

Városi infrastruktúra fejlesztése

Folytatjuk és befejezzük az előző időszakban megkezdett fejlesztéseinket.
Elsőbbséget kapnak az útalapos utcák aszfaltozásai, a monolit betonos járdák javításával egyetemben.
Továbbra is támogatjuk az új útalapok létrehozását, illetve a belterületi földes utcák javítását.
Ki szeretnénk javítani és szélesíteni a régebbi belterületi kerékpárutakat.
Meg fogjuk építeni a külterületi kerékpárutak összekötő szakaszait (Berényi út, Csabai út). Pályázatokat nyújtunk be a Békés-Tarhos illetve a muronyi kerékpárút folytatására.
Folytatjuk a parkolási koncepciónk megvalósítását elsősorban a belvárosban.
Bővítjük a városi közvilágítást és a város illetve a kistérség tulajdonában lévő szélessávú internet hálózatot, úgy, hogy ez utóbbi esetében kedvezőbb és gyorsabb szolgáltatásokat tudjunk elérni.
Folytatjuk a piac környékének rendezését.
A pályázati lehetőségek kihasználásával önkormányzati lakásokat szeretnénk építeni.
Továbbra is keresünk befektetőket a tarhosi kastély és zenepavilon idegenforgalmi célú hasznosítására.

A városkép további javítása

Sokat fejlődött Békés ezen a téren, hiszen tisztább, gondozottabb, virágosabb, mint négy éve.
A következő időszakban még többet fogunk fordítani parkosításra, fásításra.
Folytatjuk a középületek felújítását, tatarozását.
Folytatjuk a Fáy utca és az Erzsébet Liget illetve környékének parkosítását, pavilonokkal, játszóterekkel.
A városbelső azaz a Városháza a Román templom és a Szabó Dezső u. közötti terület háromszögét kiterjesztjük a Borz u., a Csíkos u., a Rákóczi u. 8. (volt 2. sz. Ált. Isk.) területére, intenzívebb gondozással – virágosítás, fűnyírás, locsolás, utcabútorok – mintegy megnöveljük a belváros területét.
Tovább folytatjuk a lakossági virágosítási, és környezetvédelmi akciókat.
Folytatjuk a Peremkerületi Program keretében a járdák és utak karbantartását.
Továbbra is támogatjuk a lakossági útalap építést, és pályázatot adunk be legalább 15 utca leaszfaltozására.
Valamennyi önkormányzati épületnél kötelezővé tesszük a parkosítást, virágosítást.
Rendbe hozzuk a városba vezető utak mentén a közterületet. (Táblák felújítása, közterület rendszeres karbantartása.)

Természeti adottságaink jobb kihasználása

Folytatjuk a Termálenergia Programot.
Befejezzük a járóbeteg-szakellátó intézményt, illetve teljes mértékben befejezzük a volt strand területének rekonstrukcióját az új élménymedence építésével.
A dánfoki üdülőközpont továbbfejlesztése, ifjúsági élményparkkal történő kiegészítése újabb szálláshelyek létesítésével a turizmus további megerősödését fogja szolgálni.
A kishajó-kikötő szolgáltatásainak bővítésével a körösi vízi turizmus központjává tesszük Békést.
Turisztikai szakemberek bevonásával tematikus turisztikai attrakciókat szervezünk, melybe valamennyi helyi értékünket, látványosságunkat bevonunk. (Vízi turizmus, termál turizmus, horgász-vadász turizmus, kulturális turizmus, fesztivál turizmus, pálinka turizmus, élő cigányzene, gasztronómia stb.) Ezen a területen erősítjük az összefogást Gyula és Békéscsaba hasonló kezdeményezéseivel.

Iskolák, kultúra, sport

A Békési Kistérségi Általános Iskola megalakításával sikerült megtalálni azt az iskola szerkezetet, mely hatékonyan tud működni úgy, hogy a korábbi iskolák is megőrizték arculatukat.
Az iskolák felújítása megkezdődött a Dr. Hepp Ferenc Tagintézménnyel, de az épületek korszerűsítése természetesen a jövőben is folytatódni fog.
Fontosnak tartjuk továbbra is, hogy a felzárkóztatás mellett kiemelt szerepet kapjon intézményeinkben a tehetséggondozás. Ennek része az iskolai oktatás keretében megvalósuló zenei képzés, néptánc és sporttagozat.
Az új oktatási törvény pozitív elmozdulást jelent az iskola, a pedagógus presztízsének helyreállítására. A művészeti képzések és az egészséges életmódra nevelés hozzátartozik a kiegyensúlyozott emberré válás folyamatához, ezért tartjuk nagyon fontosnak és támogatjuk a zenei és néptánc képzést.
Szeptembertől az alsó tagozatban fokozatosan bevezetjük a heti öt testnevelés órát.
Az ingyenes úszásoktatás a továbbiakban is jár minden békési gyermeknek. Tovább szükséges erősíteni a kapcsolatot a mások, így például a Református Egyház vagy a Békés Megyei Önkormányzat által fenntartott középfokú iskolákkal.
A városi kulturális élet szerteágazó területeit minden fórumon segíteni kívánjuk, és továbbra is támogatjuk hagyományos nagy rendezvényeinket.
Kiemelten támogatjuk azokat a szervezeteket, akik hivatásszerűen, vagy társadalmi munkában végzik feladatukat. A kulturális élet jelentősebb eseményeit be kívánjuk emelni a turisztikai attrakciók közé.
A sporttámogatást szinten kívánjuk tartani. A jelentős hagyományokkal rendelkező és komoly utánpótlás nevelést végző egyesületeket kiemelten kívánjuk kezelni.
A sportegyesületeket arra ösztönözzük, hogy hazai versenyzőkkel vegyenek részt a bajnokságokon.
Tovább erősítjük a tömegsport támogatását ezzel is elősegítve a rendszeres testmozgást, ezáltal az egészséges életmódra szoktatást.

Civilek

Az, hogy Békés programokkal teli, élhető várossá lett sok tekintetben a civileknek köszönhető. A jövőben erősíteni szükséges ezt a területet, hiszen nagyon sok önkormányzati feladatot vesznek át. A civil terület lokálpatrióta módon – érdek nélkül – szolgálja a várost, ezért véleményeik, javaslataik elfogulatlanok. A politikai döntéshozatalok előkészítésébe a jövőben fokozottan be kívánjuk vonni a civil szervezeteket.

Egészségügy

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az egészségügyi ellátás továbbra is jó színvonalú legyen a városban.
A fürdőnél megépülő új reumatológiával Békés megye legkorszerűbb mozgásszervi szakrendelője jön létre. Ezzel a fejlesztéssel párhuzamosan korszerűbb lesz valamennyi röntgen átvilágítást illetve felvételt igénylő szakág diagnosztikája is (tüdőgyógyászat, sebészet, belgyógyászat, gyerekgyógyászat, fül-orr gégészet). Szükségesnek tartjuk az orvosi ügyelet javítását, illetve a gyógyszertári ellátás igényekhez történő alakítását.
A szakrendelők korszerűsítésével tovább kell erősítenünk a rendelőintézet pozícióját, valamennyi szakrendelőnket meg fogjuk őrizni, hogy csak a problémásabb esetekben kelljen vidékre utazni.
Egyre több az idős, magányos és szociális gondoskodásra szoruló ember városunkban. A költségvetésből többet kell erre a területre fordítanunk, úgy hogy az állami normatív segítség maximálisan igénybe vehető legyen.

Környezetvédelem

Fokozatosan be fogjuk vezetni a szelektív hulladékgyűjtést az egész város területén.
Támogatjuk a kertes házaknál a saját komposztálók létrehozását, illetve városi szinten komposztáló telepet építünk.
Csökken a Békésről elszállítandó hulladék mennyisége, ezzel párhuzamosan lehetőség lesz a kommunális adó csökkentésére.
A környezetkímélő energiahordozók közül a térségben jelenlévő termálvíz segítségével (pályázati pénzből) fokozatosan 20-25 nagyobb méretű önkormányzati ingatlan fűtését korszerűsítjük. A termálfűtéssel 30-40 millió forint éves megtakarítást tudunk elérni.
Bízunk abban, hogy a 25 db építési engedéllyel rendelkező szélerőmű elkezdheti működését.

Biztonság

Fontos hogy minden békési biztonságban érezze magát, ezért továbbra is szorosan együttműködünk a rendvédelmi szervekkel.
A polgárőrséggel és az általunk irányított mezőőrséggel illetve a településőrökkel.
Bízunk abban, hogy a kormány – ígéretének megfelelően – erősíti a rendőrséget, mely vonatkozhat az állomány növelésére és az intézkedési hatáskörök kiszélesítésére egyaránt.
A rendőrség bevonásával kerékpáros KRESZ oktatást vezetünk be az általános iskolákban. Fokozatosan elérjük, hogy csak az ebből vizsgát tett gyerekek járhassanak kerékpárral iskolába.
Térfigyelő kamerákat szerelünk fel a város legkritikusabb pontjain.

Közösségerősítés

Az, hogy városunk az elmúlt időszakban megőrizte működőképességét, sokban köszönhető a közösségnek. Ez alatt konkrétan azt értem, hogy nagyon sok olyan feladatot láttak el szűkebb vagy tágabb közösségek, melyek „terhet” vettek le az önkormányzattól. A közösségek által végzett társadalmi munka (önkéntes munka) értéke sok százmillió forintra tehető.
Közösségek alatt gondolok itt a legszűkebb és legtágabb közösségekre, így a baráti-, bölcsődei-, óvodai közösségekre, a szülői-, munkahelyi közösségek, vállalkozók, az egyházak önkéntes munkáira és adományaira, Békés város intézményeiben dolgozó munkatársaink és a civil szervezetek több ezer órányi önkéntes munkájára, a sportolók segítsége.
A jótékonysági rendezvények, adakozások, a város takarítása, de mondhatnám azt is, hogy az utcák rendbetartása, faültetések, az állatvédők által megmentett több mint 500 kutya, a polgárőrök munkája stb. az eszmei értéken túlmenően mind otthagyta nyomát a városon.

Az önkormányzat feladata, hogy észrevegye, értékelje, és segítse azokat, akik tenni akarnak városunkért. Ezért kell a polgármesternek az emberek között élnie. Akciókkal, rendezvényekkel, ösztönzésekkel tovább fogjuk erősíteni közösségeinket. Intézményeinket és a civil szervezeteket arra ösztönözzük, hogy továbbra is nagy számban szervezzenek rendezvényeket és lehetőleg a különböző igénnyel fellépő valamennyi békési megtalálja a neki tetsző lehetőséget.
A szép tiszta város mindannyiunk érdeke, hiszen kellemesebb így a mindennapi élet, és sokkal több látogató tölti el városunkban a szabadidejét.
Kérem Önöket, Békési Polgárokat, hogy támogassanak engem és a Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Kör képviselőjelöltjeit, hogy a fentebb vázolt programunkat megvalósíthassuk!

Izsó Gábor
független polgármesterjelölt


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!