Dr. Gyimesi András főorvos tartott előadást Békésen


A Réthy Pál Kórház belgyógyász osztályvezető főorvosa, diabetológussal Szűcs Gáborné készített interjút a Békés Mátrixnak.

A Cukorbetegek Világnapja minden esztendőben november 14., az inzulin egyik felfedezője, Frederick Banting születésnapja. Világszerte ekkor összejövetelek, megemlékezések hívják fel a figyelmet a cukorbetegségre. A Békési Cukorbeteg Klub is hagyományosan megemlékezik a Világnapról, ezúttal egy orvosi előadás keretében. A meghívott előadó dr. Gyimesi András, a Réthy Pál Kórház belgyógyász osztályvezető főorvosa, diabetológus volt, aki több mint 30 éve dolgozik a megye cukorbetegeinek korszerű ellátásáért.

Előadásának címe „Cukorbetegség gyógyszeres kezelésének kockázata” volt, amit nagy érdeklődéssel hallgattak a jelenlévők. A téma kapcsán kérdeztük főorvos urat.

Szűcs Gáborné: Milyen új ismeretek befolyásolják a 2-es típusú cukorbetegek korszerű kezelését?

Dr. Gyimesi András: Az elmúlt 3 évtizedben nagy vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a betegek életét 10-15 évvel lerövidítő 2-es típusú cukorbetegség korántsem enyhe megbetegedés, még ha a felismerés időszakában gyakran elegendő a diéta tartása. Progresszív megbetegedés, azaz a mai kezelési lehetőségek ellenére előbb-utóbb kimerül a páciens saját inzulintartaléka, és külső inzulinadásra szorul. Ma azonban a jól vezetett kezeléssel úgy tolható ki ennek időpontja, hogy közben esély van a lehető legjobb anyagcsere-állapot elérésére és megtartására. Ez pedig azért alapvetően fontos, mert szoros összefüggés van az anyagcsere állapot minősége (amit az előző 2-3 hónapról tájékoztató HbA1c, azaz hemoglobin A1c jellemez) és a szövődmények, a várható életkilátások között.

Szűcs Gáborné: Ez azt jelenti, hogy mindig jó, tehát 7% alatti HbA1-c-re kell törekedni, de mit jelent ennek során a kezelés biztonsága?

Dr. Gyimesi András: Klasszikus orvosi irányelv a „nil nocere”, tehát a „ne árts”, azonban az is tudott, hogy ma a hatékony kezelés gyógyszerekkel, azaz igenis mellékhatásokkal bíró készítményekkel történik. Jó lenne azt mondani, félre a „mérgekkel”, csak a természetes gyógymódokra támaszkodjunk. Utóbbi azonban messze elmarad a modern orvoslás bizony sok gyógyszerrel elért hatékonyságától, egyes kórképekben pedig naivitás alternatívaként gondolni a természetesnek mondott módszerekre. Egyre erősödő azonban az igény, hogy az egyes gyógyszerek, kezelési módok hatékonyságán túl a hosszútávú kockázatukról is biztos képet kapjunk, és ezeket a szempontokat is figyelembe véve vezessük betegeink kezelését. Így fontos, hogy az egyes gyógyszerek hogyan befolyásolják a szív-érrendszeri kockázati tényezőket, hatnak-e a szívinfarktus vagy az agyi érkatasztrófák kialakulására, vagy fokozzák-e egyes daganatok előfordulását. Sok tízezer beteg sok éven át tartó tudományos megfigyelése eredményeként vannak következtetések, melyek a kedvezőtlen hatások veszélyét jelzik, ezért fordul elő, hogy esetenként sikeres gyógyszerek is lekerülnek a polcról. Ma már nem csak a hatékonyság, hanem ezek a szempontok is befolyásolják, milyen gyógyszert választunk.

Szűcs Gáborné: Vannak a vércukorszint csökkentők között olyanok, amelyek fokozzák a szívinfarktus kockázatát, vagy daganatképződésre hajlamosítanak?

Az infarktus-veszély tekintetében a jelenleg forgalomban lévő készítmények többségéről éppen ellenkező megfigyelések láttak napvilágot, és az új, főként a betegség korai fázisában új távlatokat nyitó szereket is szorosan követik a biztonságosság tekintetében. Számos, cukorbetegek körében is kiterjedten használt készítménye, mint pl. koleszterin-csökkentők, vérnyomáscsökkentők fő hatásán túl van érrendszeri védőhatása is. A daganatképzés kockázatát éppenséggel csökkentő hatás látszik néhány szernél, azonban egyes esetekben annak fokozódását is megfigyelték. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a 2-es típusú cukorbetegség, túlsúly önmagában is (a kettő együtt még kifejezettebben) hajlamosít bizonyos daganatok, elsősorban nőknél a mell, a méh, mindkét nemben a máj, hasnyálmirigy és az alsó tápcsatorna rosszindulatú folyamatinak kialakulására.

Szűcs Gáborné¨mit tehetünk, mit tehet az orvos a megelőzés érdekében?

Dr. Gyimesi András:Az érrendszer katasztrófák megelőzésének, elodázásának 2-es típusú cukorbetegségben van bizonyítottan bevált receptje: minél korábban fel kell ismerni a cukoranyagcsere zavarát (túlsúlyos, magasvérnyomásos, magas vérzsírszintű egyedek szűrése), és kezdettől a lehető legintenzívebben, a kívánatos anyagcsere állapot elérése és fenntartása törekedve, minden eltérést a célértékre törekedve kell kezelni. Ez a jelenlegi gyógyszerekkel lehetséges, melyek közül az orvos mindig a hatékonyság és biztonságosság szempontja alapján választja ki az egyedileg legmegfelelőbbet. Ez akár az inzulin korai bevezetését is jelenti. Az igazi eredményességhez azonban a beteg legalább 50%-os „hozzájárulása” elengedhetetlen. A daganatképződés kockázata miatt mindent meg kell tenni a módosítható hajlamosító tényezők befolyásolása érdekében: a túlsúly csökkentése, a dohányzás elhagyása, egészséges táplálkozás bizonyítottan csökkenti a rizikót. Természetesen a vércukorcsökkentő és egyéb gyógyszerek megválasztásban az is fontos orvosi szempont, hogy a kezelés ne növelhesse a rizikót például ismert daganat esetén. Nagy kockázat fennállásakor (korábbi daganat, családban előforduló rosszindulatú daganatok) a daganat-szűrés kiemelten fontos cukorbetegek körében.

Szűcs Gáborné Köszönöm az interjút.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!