A Helyi Választási Iroda Tájékoztatója az EP választásról!


A legfontosabb tudnivalók:

A Magyar Köztársaság Elnöke 2009. június 7-re tûzte ki az Európai Parlament tagjainak választását.

Az Európai Parlamenti képviselõ választáson csak listás szavazás van. Listát azok a pártok indíthattak, amelyek legalább 20 000 érvényes ajánlást gyûjtöttek össze. Az Országos Választási Bizottság nyolc listát vett nyilvántartásba, és sorsolta ki, hogy milyen sorszámmal szerepelnek a szavazólapon. Szavazni kizárólag személyesen és – igazolás kivételével – csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazóhelyiségben lehet. Az a választópolgár, aki Magyarországon, de a lakcímétõl eltérõ helyen kíván szavazni, a lakcíme szerint illetékes helyi választási iroda vezetõjétõl igazolást kérhet.

Igazolást kérni személyesen vagy meghatalmazott útján 2009. június 5-én 16.00 óráig, ajánlott levélben pedig úgy lehet kérni, hogy az 2009. június 2-ig megérkezzen a választási irodához. Igazolást legkésõbb 2009. június 5-én 16.00 óráig lehet kiadni.

Ha az igazolás kiadását követõen a választópolgár meggondolja magát, és mégis a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben szeretne szavazni, 2009. június 4-ig kérheti a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetõjétõl, hogy – az igazolás bevonásával egyidejûleg – vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. A választópolgár az igazolással a szavazás napját megelõzõen az igazoláson feltüntetett településen, a helyi választási irodában, vagy a szavazás napján az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben kérheti a névjegyzékbe vételét.

Igazolással szavazni csak a kijelölt szavazókörben lehet, mely Békésen az 5. számú szavazókör, Zeneiskola, Petõfi S. u. 1. sz.

A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel. A szavazatszámláló bizottság nem vehet fel senkit a névjegyzékbe. ( Kivéve az igazolással szavazásra kijelölt szavazókör szavazatszámláló bizottságát).

A választópolgárok a névjegyzékbe történt felvételükrõl 2009. április 10-ig kaptak értesítést. Az értesítésen szerepel annak a szavazókörnek a címe, ahol az értesítésen szereplõ személy szavazhat.

A szavazáson megjelent választópolgártól a szavazatszámláló bizottság köteles elkérni a személyazonosság és a lakcím megállapítására alkalmas igazolványát, ezért ezeket vigyék magukkal.

Erre a következõ érvényes igazolványok alkalmasak:

Lakcímet tartalmazó személyazonosító igazolvány („régi”, könyvecske formátumú) vagy

Személyazonosító igazolvány (kártya formátumú), vagy útlevél, vagy 2001. január 1-jét követõen kiállított vezetõi engedély (kártya formátumú), és mindegyik felsorolt igazolvány mellett a lakcímigazolvány (lakcímkártya).

A személyazonosság igazolására alkalmas az ideiglenes személyazonosító igazolvány is, a lakcímet pedig tanúsítja a lakcímigazolvány igénylésének átvételérõl szóló elismervény is.

Vissza kell utasítani azt, aki személyazonosságát és lakcímét nem tudja igazolni, vagy nem szerepel a névjegyzéken.

Szavazni 2009. június 7-én (vasárnap) reggel 6.00 órától este 19.00 óráig lehet.


A mozgásában gátolt választópolgár mozgóurnát írásban kérhet a szavazás napja elõtt a Jegyzõtõl (Helyi Választási Iroda vezetõjétõl), illetõleg a szavazás napján a lakóhelye szerinti szavazatszámláló bizottságtól.

A szavazás ideje alatt a választópolgárok a szavazóhelyiségben csak a szavazatuk leadásához szükséges ideig tartózkodhatnak. A választópolgárnak a szavazáshoz szavazófülke áll rendelkezésre, azonban ennek használatára nem kötelezhetõ. A szavazólapok kitöltésének ideje alatt csak a szavazó tartózkodhat a szavazófülkében.

Érvényesen szavazni csak egy listára lehet, a neve felett elhelyezett körbe tollal írt X vagy + jellel. Egyéb megjelölés érvényes szavazatként nem vehetõ figyelembe.

Ha a választópolgár a borítéknak az urnába helyezése elõtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, egy alkalommal kérheti annak cseréjét.


Dr.Heinerné Dr. Kecskés Aranka (Békés Város Jegyzõje – Helyi Választási Iroda Vezetõje)


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!