A Békési Ipartestület tiltakozik az Iparűzési adó emelése miatt.


Közlemény:

A Békési Ipartestület sajnálattal állapítja meg, hogy azok a képviselők, akiknek a választási szórólapján nemrég még a kisvállalkozások támogatása szerepelt inkább taszítottak rajtuk, mintsem segítenék a még meglevők működését.
Világosan látjuk, hogy mindenkinek nehezebb körülmények közt kell gazdálkodni, de elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az Önkormányzat ahelyett, hogy a saját háza táján vezetne be hatékony takarékossági intézkedéseket, folyamatosan a helyi vállalkozások sorsát nehezítik.

Mindezt azért is fontos figyelembe venni, mert ma Békésen a legnagyobb foglalkoztató az Önkormányzat, tehát a lehetőségei is – noha különböző törvények által meghatározottan - a legnagyobbak.

Az Ipartestület távol tartja magát a pártok politikai vitáitól, de a közvélemény megtévesztésére alkalmas a fél információ sajátos kiragadását is károsnak tarja. A Békés MÁTRIXON ez év január 3.-án tartott FIDESZ sajtótájékoztatójára adott Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Kör válasza a valóság elkendőzésére alkalmas.

Máshol ezt tudatos csúsztatásnak, vagy olcsó választási propagandának tartják, amikor arra hivatkoznak, hogy 10 Millió Forinttal támogatják a vállalkozókat, miközben 2006-hoz viszonyítva a gazdasági nehézségek ellenére mégis emelkedő összegű adót szedtek be a vállalkozóktól ahelyett, hogy ezt a vállalkozás fejlesztésére fordíthatták volna. Rossz üzenete van annak a ténynek, hogy a jelenlegi testületben is van olyan leleményes Jobboldali Összefogást erősítő képviselő aki éppen a magas adók miatt jegyeztette be más településen a cégét.

Az elvárható egy nyilatkozótól, hogy felkészült legyen, és pontos adatokat adjon!

Amíg 2006.-ban az MSZP-s városvezetés alatt az 1,5% iparűzési adóból 171 Millió folyt be,

Addig 2011-re a mostani városvezetés csökkenő vállalkozói körtől, de a 2%-os adókulcs mellett 270 Millió Forintot tervez beszedni. Ugyanakkor egy kedvezőbb vállalkozói környezetben, növekedne a vállalkozói kedv és egy nagyobb vállalkozói körből könnyebben beszedhető lenne a tervezett adóbevétel.

A tájékoztatás úgy lett volna korrekt, ha nem csak azokat a városokat ragadják ki, ahol a maximum Iparűzési adót vetik ki, hanem azokat is, akik éppen csökkentették. Lásd Mezőberény, vagy Gyula példáját, vagy akár Békéscsabát is, ahol 2 Millió Forintig 50%-os tőketámogatást adott az önkormányzat ugyanezekben az években, s kimaradtak azok a települések, ahol ennél kevesebb. Sajnáljuk, hogy az előterjesztés készítői a példaként felhozott városok vásárlőerőit tartalmazó adatokat sem tették a döntéshozók elé.

A Békési Ipartestület bízik benne, hogy a Jobboldali Összefogás alkotta önkormányzat komolyan veszi a választási ígéretét és a jövőben tetten érhetjük a helyi vállalkozásokat segítő döntéseit! Szeretnénk, ha a különböző munkák megrendelésénél előnyben részesítenék a helyben dolgozó, békési alkalmazottat foglalkoztató és itt adót fizető vállalkozásokat!

Elvárjuk, hogy az önkormányzat nem csak előírná a vállalkozók kötelezettségeit, hanem az ezzel kapcsolatos törvények rá vonatkozó részét példamutatóan be is tartaná! Ismételten felhívjuk a figyelmet 1999. évi CXXI. Törvény VI. fejezetének 4. pontjára: "Gazdasági előterjesztésnek a helyi önkormányzat képviselő-testületéhez való benyújtása előtt meg kell kérni a helyi önkormányzat területén működő, érdekelt gazdasági érdek-képviseleti szervezet, valamint a gazdasági kamara véleményét."

Az Önkormányzat csak akkor tud nagyobb bevételeket szerezni a feladatai ellátására, ha segíti a területén működő vállalkozókat a jobb üzleti környezet kialakításával. Szeretnénk a korábbi rossz trendet megfordítani és ehhez a felelősségteljes munkához ezúton is felajánljuk együttműködésünket!

Békés, 2011. január 7.


Juhos János sk.
a Békési Ipartestület elnöke


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!