Hazaérkezett Magyarittabérõl a városi küldöttség!



Augusztus 8-án, szombaton ismét megrendezték a magyarittabéi falunapot, amelyre az elszármazottak mellett a békési testvértelepülés delegációját is meghívták.

A delegáció tagja volt Mucsi András önkormányzati képviselõ, a református gyülekezet presbitere, aki találkozott Szakáll Ferenc polgármesterrel és Marton Károly református esperes-lelkipásztorral is. A delegációban helyet foglaltak a Városvédõ és Szépítõ Egyesület, valamint a Nefelejcs Kulturális Egyesület képviselõi is.

A kicsiny bánáti magyarajkú falu a Béga-folyó partján fekszik, és már a középkorban is lakták. A feljegyzések szerint kolostora is volt, de a háborúkban elpusztult. Mester Péter tanár, a Városvédõ Egyesület elnöke elmondta: a települést a 18.század végén többnyire békési, másrészt vésztõi, füzesgyarmati és már környékbeli településekrõl származó telepesek alapították. A békési származás tudata napjainkig fennmaradt, a környékbeli szerb lakosság a „bikisi” jelzõvel illette õket. A hivatalosan Novi Itebej nevet viselõ, Tarhos-méretû, ezer lakosú falu közvetlenül Szerbittabé mellett fekszik, és a magyar-szerb tanítási nyelvû általános iskola is közös. A lakosság magyarajkú, református, bár Marton Károly lelkész elmondása szerint egyre több a vegyesházasság, és ha magyar lány megy férjhez szerbhez, a gyerekek is szerbbé válnak. Templomuk nagyon hasonlít a békésire.

A falunak apropót szolgáltat arra, hogy hazahívják az elszármazottakat, akik közül sokan hazaértek ebben az évben is. Élnek ittabéiek Németországtól kezdve az Egyesült Államokig. A színes vásár mellett református istentisztelet és kakaspörkölt-fõzõ verseny várta a vendégeket, este pedig koncertek várták a fiatalokat. A Vajdaságnak ezen része mindig is toleráns volt, békében éltek itt évszázadokig magyarok, szerbek, bolgárok, németek, szlovákok, románok, ruszinok - mondta Szakáll Ferenc polgármester.

A békésiek is részt vettek azon az istentiszteleten, amelyet Marton Károly esperes tartott a 84.zsoltár alapján. Utalt arra, hogy nagy öröm számára az elszármazottak érkezése, akik közül minden bizonnyal nagyon sokat régen látták gyermekkoruk színhelyét, köszönthettek régi barátokat. Isten is hazavár bennünket, és örök hajlékot készített nekünk a mennyben. Az istentiszteleten a gyülekezeti énekkar is szolgált.

A délutáni program fénypontja a több tucat csapat pörköltfõzõ-versenye volt, amelyre a békésiek is beneveztek. A különbözõ települések csapatai mind-mind sajátos ízvilágot jelenítettek meg a bográcsokban. Helyezést ugyan nem értek el, de emlékserleget hozhattak haza. Az esti vacsora az elkészített alkotások elfogyasztása volt.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!