A Malomasszonykert lakosai ismerkednek a házi szelektív hulladékgyûjtéssel!


Mint már ismert, 2009. július 15-én bezárt a békési hulladéklerakó telep és az ezt követõ idõszakban keletkezõ lakossági hulladékot a Gyomaendrõdi Regionális Hulladéklerakó Telepre kell szállítani, ami a közbeszerzési eljáráson a legalacsonyabb összegû ajánlatott tartalmazta - figyelembe véve az ártalmatlanítási és a szállítási költségeket , amely nagyban megnöveli a hulladék ártalmatlanítás költségeit.

Békési mintaprojekt a szelektív hulladékgyûjtésre


A fentiek miatt Békés Város Önkormányzata és a Békési Hulladékgyûjtõ Kft. egy mintaprojekt bevezetését valósítja meg, hogy megismerhessék milyen lehetõségek vannak a jövõben a hulladék mennyiségének csökkentésére. Elõzetesen szórólapok és a helyi újságban megjelentetett cikkek segítségével tájékoztatták a lakosokat a változásokról. A mintaprojekt bevezetésének elsõ lépéseként 2009. július 29-én lakossági fórumot tartott Izsó Gábor polgármester az érintett terület lakosainak.


A projekt lényege, hogy a Malomasszonykerti újosztáson, a Zöldfa utca egyes szakaszán a Hársfa, a Darab, a Szilva, a Málna, a Tölgy, a Malomasszonykert és a Róna utcán lehatároltak egy területet. Az érintett területen megközelítõen 100 ingatlan található.

A gyûjtési módszer az úgynevezett három gyûjtõ-edényes rendszer, amelynek lényege, hogy a lakosság a keletkezõ hulladékokat három csoportban gyûjti: külön a hasznosítható hulladékokat, külön a komposztálható hulladékokat és külön a nem hasznosítható hulladékokat, amelyeket ártalmatlanítani csak végleges lerakással lehet.

A mintaprojekt keretében a lakosok egy 120 literes hulladékgyûjtõ-edényzetet kapnak használatra ingyenesen (csak a szelektív gyûjtést kell vállalniuk) a hasznosítható hulladékok gyûjtésére (az edényzet az önkormányzat tulajdonában maradna). A komposztálható hulladék gyûjtésére zsákot kapnak szintén ingyenesen. A gyûjtés a következõk szerint alakul:

- nem hasznosítható hulladékok gyûjtése továbbra is hetente egyszer pénteken történne, az érintett lakosság a jelenleg meglévõ 110 illetve 120 literes edényzetébe helyezheti ki a hulladékait.

- hasznosítható hulladékok gyûjtése kéthetente hétfõi napon történne az érintett lakosság a kiosztott 120 literes edényzetekbe helyezheti ki a hulladékait (elsõ gyûjtés idõpontja 2009. augusztus 10.).

- komposztálható hulladékok gyûjtése hetente hétfõi napon történne, az érintett lakosság a kiosztott zsákokba helyezhet ki a hulladékait (elsõ gyûjtés idõpontja 2009. augusztus 10.).

A hulladék tömegét a begyûjtést követõen minden esetben mérlegeljük, és az eredményeket rögzítjük, majd értékeljük.


Az akció területén kívül élõ lakosok továbbra is elhelyezhetik a hulladékaikat a szelektív hulladékgyûjtõ szigeteken, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy csökkentsék a hulladékszállítás költségeit.


A hasznosítható hulladékok típusai illetve a szükséges teendõk


Papír hulladék


Mik tartoznak ide?

Újság, könyv, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz, italosdoboz, képes újság, katalógus, prospektus, levelek, levélpapír, füzetek, könyvek, telefonkönyvek, mélyhûtött ételek (mûanyag bevonat nélküli) kartondobozai, papírzsák, karton, papírdoboz, hullámpapír.


Mivel ne keverjük!

Higiéniás okokból ne dobjuk bele: az élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyezõdéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papírzsebkendõt, szalvétákat, a mûanyag bevonatú kartoncsomagolást, stb. (ezeket a vegyes hulladékgyûjtõ edényzetbe helyezzék el).


Tanácsok

A dobozokat hajtsuk össze, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak el, s, így minél több papírhulladék férjen a tartályba.


Mûanyag hulladék

Mik tartoznak ide?

Ásványvizes PET palack, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (samponos, habfürdõs, stb.), háztartásban elõforduló tiszta fólia(szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák, stb.) nagyobb csomagolófólia (mint pl. elektromos készülékek, háztartási gépek, bútorok csomagolása) nagy mûanyagzacskó, szatyor, mûanyagból készült, egyszer használatos italospalack, ill. -doboz, mosószeres és tisztítószeres flakon, tartály, samponos, fürdõhabos és folyékony szappanos tégely, tisztítószeres szóródoboz.


Mivel ne keverjük!

Ne dobjunk bele: zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó mûanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb mûanyagnak ítélt hulladékot (pl. nylon harisnya), mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott! A motorolajos flakont (ezeket a veszélyes hulladékok gyûjtõhelyén adjuk le), festékes dobozok (pl. mûanyag 16 literes falfesték).


Tanácsok

A tejes, joghurtos poharakat öblítsük ki bedobás elõtt! Tekerjük le a PET palackok kupakját, szorítsuk ki a levegõt belõlük és tekerjük vissza a kupakot, hogy a hulladékgyûjtõ edénybe ne foglaljon sok helyet.


Italos flakonok


Mik tartoznak ide?

A többrétegû italos-kartondoboz ún. társított csomagolóanyag, hiszen háromféle anyagtípusból készül. (Tejes, üditõs, gyümölcsleves).


Mivel ne keverjük!

Higiéniás okokból ne dobjuk bele: az élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyezõdéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papírzsebkendõt, szalvétákat, stb a mûanyag bevonatú kartoncsomagolást.


Tanácsok

Kilapítva gyûjtsük az üres italos-kartondobozt, hogy a hulladékgyûjtõ konténerben ne foglaljon sok helyet. Ha a dobozban bomlásra hajlamos termék volt, öblítsük el annak érdekében, hogy a pl. konyhában történõ szelektív gyûjtés ne okozzon kellemetlen szagot.


Zöld hulladék (komposztálható hulladék)


Mik tartoznak ide?

Levágott fû, lomb, gyom, avar, ágnyesedék (legfeljebb 5cm hosszú és 5 cm vastag ágdarabok), gyümölcs- és zöldségmaradék, illetve -héj, virágok, kávézacc, teafû (filterrel együtt, amennyiben abban nincs más anyag) tojáshéj (apró darabokra törve) elhalt szobanövény, használt virágföld, megmaradt kenyér.


Mivel ne keverjük!

Építési törmelék, vegyszerrel kezelt faáru, fõtt étel, hús, üveg, fém és mûanyag hulladék, a porzsákok tartalmát, a macskaalmot, hulladékokat (elemek, vegyszerek, lakkok, festékmaradékok, fáradt olaj, használt étolaj, gyógyszerek stb.).


Textil hulladék


Mik tartoznak ide?

Bármilyen már nem használatos mûanyag és természetes anyagból készült tiszta ruházati termékek.


Üveg hulladék


Mik tartoznak ide?

A tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált üvegek (befõttes, parfümös, stb.) tejesüveg, üdítõs üveg. A színtelen boros- és szeszesital, bármilyen színtelen és színes üveg-palack.


Mivel ne keverjük!

Ne dobjunk bele: tükröt, ablaküveget, villanykörtét, szemüveget, nagyítót, drótszövetes üveget, kerámiát, porcelánt, neoncsövet. Az ezüstpapírt pl. pezsgõs- vagy habzóboros üvegekrõl (dobjuk a fémgyûjtõ kukába).


Tanácsok

Kérjük, hogy az üveget mossák el illetve az üvegekrõl távolítsák el a fémkupakot.


Fém hulladék


Mik tartoznak ide?

A fém csomagolódobozok (üdítõs, sörös, konzerves, stb.) és a háztartási kis fémhulladékok (pl. evõeszközök, stb.).


Mivel ne keverjük!

Nem csomagolási fémhulladékot, barkácsolásból megmaradt hulladék fémdarabot, mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott!


Tanácsok

Kutya-, macskaeledeles és egyéb dobozokat csak elmosva dobjuk be!


Az akció területén kívül élõ lakosok továbbra is elhelyezhetik a hulladékaikat a szelektív hulladékgyûjtõ szigeteken, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy csökkentsék a hulladékszállítás költségeit.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!