Átadták a Nefelejcs Díjakat a Békési Galériában!


Több százan köszöntötték a három díjazottat : Gellénné Körözsi Eszter, Kállai Jenőné és Takács Istvánné

Gellénné Körözsi Eszter

Békésen született, itt járt középiskolába. 1980-ban kapta meg magyar-ének szakos tanári oklevelét a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, Szegeden.
Az akkori 2. Sz. Általános Iskolában helyezkedett el, ahol 1989-ig tanított, s közben egyetemi oklevelet szerzett a József Attila Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom szakán.
1989-ben a békési Ipari Szakközépiskolában helyezkedett el, majd 1991-ben a Szegedi Kis István Református Gimnázium tanára lett, ahol a mai napig is dolgozik.

Eddigi élete – kisgyermekkorától kezdve – a kultúra szolgálata és közvetítése körül forgott.
Már iskolásként is kiváló művelője volt a zenének, hegedülni tanult, s ezt később munkája során is kamatoztatni tudta és tudja.

Felkészült tanára a magyar nyelvnek és irodalomnak, diákjai számos eredménnyel büszkélkednek szavaló- és szépkiejtési versenyeken.
Folyamatosan mélyíti, korszerűsíti nyelvészeti szakmai felkészültségét. 2006-ban bekapcsolódott az ELTE magyar nyelvi tanszékén Dr. Szathmári István professzor vezetésével indult stilisztikai kutatócsoport munkájába, melynek eredményeképp megjelent Alakzatlexikonnak társszerzője volt.

Nevéhez kötődik és szervező munkáját dicséri a minden évben megrendezésre kerülő Magyar Napok rendezvénysorozat, mely mostanra a gimnázium falain kívül is ismertté és elismertté vált. Egy hétig diákok, tanárok, vendégek kerülnek még közelebb anyanyelvünk szépségeihez változatos előadások, csapatversenyek közben.

Kimagasló zenei tevékenysége is: vezeti az iskolai férfikórust, énekel a református gyülekezet énekkarában, sikeresen készíti fel tanítványait zenei versenyre, pl. a zsoltáréneklő versenyre.

Mint kultúraközvetítő személyiség, szívesen és gyakran vállal előadásokat pl. a Városi Püski Sándor Könyvtárban, iskolai programokon, rendezvényeken. 2010-ben elvállalta a Békés-Tarhosi Zenei Napok anyanyelvi táborának titkári feladatait.


A gimnázium diákjai számtalanszor az ő szervezésében megvalósuló kirándulásnak köszönhetően jutnak el hangversenyekre, színházba, kiállításokra, vagy egy-egy opera előadásra.
Koordinálja az iskolai újság szerkesztőségének a munkáját, ötleteivel, tanácsaival formálja annak arculatát.

A református gimnázium tantestületének egyik meghatározó tagja. Tudásával, szerénységével, segítőkészségével kivívta kollégái elismerését.

A kultúra szolgálatában végzett kiemelkedő munkájáért jutalmazza a Nefelejcs Egyesület Gellénné Körözsi Esztert Nefelejcs Díjjal.

Kállai Jenőné

Békésen született, 1945-ben a Nagyváradi Állami Magyar Királyi Tanítóképzőben kapta meg első oklevelét.
1945. szeptember 1-jétől dolgozott az akkori 1. Sz. Általános Iskolában. Itt töltött 50 évet 1995-ig, kisiskolásokat tanított a magyar nyelvre, matematikára, a természet és a kultúra szeretetére. Mindig nagyon jó közösségteremtő pedagógus volt. Jó hangulatú, lendületes tanórákat, foglalkozásokat tartott tanítványainak, akik felnőttként is szeretettel, hálás szívvel gondolnak rá.
Kísérletezett a Lovászné-féle magyar és a Demeter Lénárd-féle matematika tanítással 1973-től 1978-ig.
A közösségteremtés mellett a kultúra megszerettetését is fő feladatának tartotta, ezért – a tanórákon túl – számos gazdag szabadidős tevékenységet szervezett tanítványainak, így pl. 1972-től 1979-ig Gyula Városerdőn tábort vezetett, 1980-tól 2005-ig pedig Békés-Dánfokon napközis tábor szervezett a gyerekeknek.

Munkája során a Debreceni Tanítóképző Főiskolán gyakorló iskolai tanítói diplomát szerzett, nagyon sokat segített a kezdő pedagógusoknak és a tanítójelölteknek. Tevékenységével kivívta kollégái, tanítványai szeretetét és tiszteletét.

Számos elismerést, kitüntetést kapott, melyek közül csak néhányat említünk meg:
· Az Oktatásügy Kiváló Dolgozója
· Kiváló Pedagógus
· "Gyermekekért" kitüntetés
· Eötvös József – emlékérem arany fokozata
· 1999-ben Békés Városért kitüntetésben részesült,
· 2010-ben pedig vasdiplomát vehetett át.

Nyugdíjasként is rendkívüli aktivitás jellemzi.
Országjárásokat, kulturális programokat szervez nyugdíjas kollégáinak, amelyekre mindig lelkiismeretesen felkészül. 1996-tól vezeti a Nők Klubját (BÖTYE), 1998-tól pedig a tanügyi dolgozók nyugdíjas klubját. Kedves feladata volt 1997-től (2010-ig) a színházszervezés.
Minden évben fővédnöke a férjéről elnevezett emlékversenynek, alapítója és kuratóriumi tagja a Kállai Jenőről elnevezett sportalapítványnak.

Nyugdíjasként is fontosnak tartja a művelődést.
Sokat olvas, rejtvényt fejt, kötöget, televíziót néz. Részt vesz a könyvtár rendezvényein.

Volt kollégáival napi kapcsolatot ápol, kedves, derűs személyét szinte az egész város ismeri. Egy hálás tanítványa szakdolgozatában örökítette meg gazdag életútját.
Igényes szakmai munkája, a civil társadalom körében végzett tevékenysége példaértékű. Ezért is tartja méltónak a Nefelejcs Kulturális Egyesület Kállai Jenőnét a Nefelejcs Díjra.

Takács Istvánné


Kisteleken született, férjhez jött Békésre. Szegeden a Tanárképző Főiskolán végzett biológia-földrajz-mezőgazdasági ismeretek szakon.
Oktató-nevelő munkáját 1965-ben kezdte az akkori 3. Sz. Általános Iskolában.
1983 szeptemberétől 1988 júliusáig az akkori 2. Sz. Általános Iskola igazgatójaként dolgozott, majd visszatért a 3. Sz. Általános Iskolába, ahol nyugdíjazásáig tanárként tevékenykedett.

Munkáját mindig nagy odaadással, lelkiismeretesen végezte. Tantárgyait sohasem elszigetelten tanította, hanem az emberi kultúra egészébe ágyazva. Óráit gyakran színesítette irodalmi szemelvényekkel. Számos olyan munkaformát alkalmazott, amely ma is népszerű: csoportmunka, differenciált feladatadás, egyéni fejlesztés. Újító, mindig megújulni tudó pedagógusként tevékenykedett, ezért is volt városi munkaközösség-vezető, hosszú ideig a megyei biológiai alkotó munkaközösség tagja.
Vöröskeresztes szakkörösei országos helyezettek voltak.

Munkája elismeréseként 1979-ben Kiváló Munkáért kitüntetést kapott.
Békés városért végzett áldozatos munkája, példaértékű szakmai felkészültsége, gazdag életútja alapján 1998-ban Békés Városért kitüntetésben részesült.

Munkatársaira odafigyelő, rendkívül segítőkész ember, érzékeny mások és a társadalom problémáira. Több évtizede dolgozik szakszervezeti vezetőként, jelenleg is a Pedagógus Szakszervezet Városi titkára.

A kultúra közvetítése, segítése terén nyugdíjas korában is nagy lelkesedéssel dolgozik, főleg az ifjúság körében. Tagja a békési Városvédő- és Szépítő Egyesület vezetőségének, az ifjúsági tagozat munkáját koordinálja. Ebben a minőségében évente találkozunk vele a városi szavalóversenyeken, ahol meleg szavak kíséretében tesz hitet a kultúra fontossága mellett.
Az október 6-ai aradi megemlékezésekre utazó békési gyerekek útjainak szervezője.
2010 októbere óta a városi német kisebbségi önkormányzat vezetőségi tagja.

Őszinte, barátságos, rendkívül segítőkész ember, akinek sok barátja, sok jó ismerőse és még több tisztelője van. Művelt, a világ dolgai iránt érdeklődő, s az értékeket átadni tudó személyiség.

A gyermekek és a felnőttek körében végzett munkája elismeréseként jutalmazza a Nefelejcs Kulturális Egyesület Takács Istvánnét a Nefelejcs Díjjal.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!