Durkó Mihály: A Bodensee (Bódeni-tó) és környéke


A képes élménybeszámolók során mostmár eljutottunk Ausztria legnyugatibb csücskéig, Vorarlberg tartományig, majd államhatárokat átlépve Németországban és Svájcban is teszünk néhány lépést, sőt az út során nem maradhatott ki Liechtenstein sem.

Ezen a környéken mászkálva sokszor nem is tudja az ember, hogy melyik ország területén tartózkodik, annyiszor kell a jelképesnek nevezhető államhatárokat átlépni.

A tavat három ország veszi körül: Ausztria, Németország, Svájc. A tó használatának szabályait nem az adott államok szabályozzák, hanem az érintett tartományok, illetve kantonok.

A legszebb látvány a tóra Vorarlberg tartomány székhelyéről, Bregenzből, a Phander-hegyről (umlautos "a" betű lenne a helyes a hegy nevében) nyílik, ahová kabinos felvonóval lehet feljutni.

Maga a város hozza az Ausztriában megszokott hangulatot és rendet, szép város! (A tartomány nevezetessége a Dornbirn városban található Rolls-Royce Múzeum is, amely a belépőjén "a világ legnagyobb Rolls-Royce Múzeuma"-ként hírdeti magát. Van is ott a Rolls-Royce babakocsitól a luxuslimuzinokig minden, ami a márkához köthető.)

A legtöbb látnivaló viszont a német oldalon van, a legnagyobb város pedig ott Konstanz. A tavat nevezik Konstanzi-tónak is. Német területen fekszik a csodálatos Mainau-sziget, amely egy hatalmas botanikus kert, igazi virágsziget. A német terület nevezetes települése Friedrichshafen is, ahol szinte minden viseli a Zeppelin nevet. Itt építette Zeppelin a léghajókat, és itt van a Zeppelin Múzeum.

A tó fölött ma is állandóan lebegnek a zeppelinek - tehetős gazdáikkal. Nevezetes helye még a németországi partszakasznak Lindau városa, amely eredetileg egy apró szigeten épült, amelyet egy keskeny gát és híd kött össze a parttal. A fejlődés során a sziget kicsinek bizonyult és a közeli parton terjeszkedett tovább a város. Szorosan értelmezve tehát félszigetnek nevezhető ez a hely.
Svájci oldalon a Stein am Rhein nevű városkánál lép ki a Rajna a Bodeni-tóból. A városka ódon, de gondozott és lakott házai között szinte templomban érzi magát az ember, annyi a házak falát díszítő freskó. Itt adódik lehetőség a Rajnában való fürdésre, ami kellemesen langyos nyáron. Említést érdemelnek még ezen a részen a tótól kissé távolabb eső helyek: Rajna-vízesés, Schaffhausen, St. Gallen. (Schaffhausenről bizonyára mindenkinek a svájci óra jut az eszébe, joggal! Sokan ezt az órát tartják a legpontosabbnak, a genfiek bizonyára másként vélekednek.

Van egy mondás Svájcban, miszerint ha egy vonat késik, akkor vagy a vonat, vagy az óra nem svájci.)

A közbenső miniállam, Liechtenstein túl sok látnivalót nem tartogat, egyedül a herceg várkastélya érdekes, de az meg nem látogatható. Kb. egyórás úttal a kisvonatnak dekorált járművel be is járható a főváros, Vaduz minden nevezetes része.

Az errefelé megszokott tiszta, rendezett hely egyébként Vaduz - modern épületekkel, elegáns üzletekkel és kávézókkal.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!