Roma Jazz Békésről - Budapesten szerepelt a Varga Kvintett!


Surman Zoltán vezetésével roma tehetségkutató fesztiválon léptek fel a békési formáció tagjai!

Immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Athe Sam! azaz Itt vagyunk!

Ez a két szó magában rejti az egyhetes fesztivál lényegét: itt vagyunk, megmutatjuk magunkat, romáknak és nem romáknak bemutatkozik az ezerarcú cigány kultúra megannyi művészeti ágban magas színvonalon, a főváros közepén a Gödörben.

A fesztivál célja, hogy a művészet eszközeivel teremtsen kereteket az interkulturális párbeszédnek, hozzájáruljon a hétköznapi félreértések csökkentéséhez és az emberi méltóság tiszteletben tartásához. Mindezek alapfeltétele az ismeret. Az Athe Samon találkozik roma és nem roma, oláh, beás és magyar cigány, ismeretségek, barátságok, szerelmek köttetnek, együttműködések, kezdeményezések alakulnak, új tehetségek kerülnek reflektorfénybe, hol sírva, hol nevetve szembesülünk a cigány lét problémáival, értékeivel és szépségével. A szervezők reményei szerint programjaik hosszútávon hozzájárulnak a roma társadalommal kapcsolatos káros előítéletek leküzdéséhez.

A programok több síkon közelítenek a roma kultúrához és a cigányság aktuális kérdéseihez. A hangsúlyos zenei programok mellett, kiállítások, irodalmi estek, kézműves bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, filmvetítések, színházi előadások, táncházak és gyerekprogramok egyszerre teszik lehetővé a megismerést és a szórakozást. Programjaik között nagy hangsúllyal szerepelnek a roma és nem roma művészek közös produkciói és a tehetség-gondozás; fórumot biztosítanak civil szervezeteknek és egyéni kezdeményezéseknek modellértékű programjaik bemutatására; a kerekasztal-beszélgetésekkel a roma társadalom érdekérvényesítő képességének fejlődéséhez kívánnak hozzájárulni. Az Athe Sam fejlődéstörténetében fontos állomás volt a tavalyi év; tapasztalatcserét, közös gondolkodást kezdeményezve 2010-ben több hazai és külföldi összművészeti fesztivállal vették föl a kapcsolatot annak érdekében, hogy a hasonló tematikájú fesztiválok együttműködésével határon kívül és belül egyaránt hatékonyabban tudják népszerűsíteni a befogadó társadalom értékeit.

Ezen fesztivál keretében lépett zenei színpadra 2011. április 3.-án a Békési kötődésű Varga Kvintett, amely zenei formáció vezetője Surman Zoltán. A zenekar tagjai (Farkas Mihály; Krinács Norbert; Rádai Krisztofer; Surman Zoltán és a névadó Varga Pál) már évek óta zenélgetnek különböző rendszerességgel együtt rendezvényeken, és ennek köszönhetően gondolták úgy, hogy ezen a tehetségkutató fesztiválnak is ebben a formációban vágnak neki. Fellépéseiket az ország egész területén egytől-egyig nagy siker övezi. Előadásukat nagymértékben a Bárzene és a Jazz határozza meg, de nem áll tőlük távol a modern cigányzene és egyéb mulatós műfajok sem. A hétvégi fesztiválon való megjelenést követően, sikerének köszönhetően több meghívást kapott a zenekar és az is szinte biztos, hogy a budapesti Gödör közönsége is még sokszor viszontláthatja a fiúkat.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!