Csukatelepítés a Kettős-Körösön (is)


Kocsor Attila beszámolója a Békés Mátrixon!

A tegnapi napos délutánon a Körös Halász Szövetkezet szakemberei csukaivadékot helyeztek ki a kezelésükben lévő horgászvizekbe.

A szövetkezet vizeibe összesen 71000 db, 4 cm nagyságú előnevelt csuka került. A Kettős-Körösbe a békési közúti hídnál (23,4 fkm) 9100 db kis csuka jutott új élőhelyhez.

A telepítést többen is figyelemmel kísérték. Jelen volt a megyei halászati felügyelő, a szövetség elnöke és több helyi horgász is.

Miután a jelenlévők meggyőződtek a telepíteni kívánt halak állapotáról, és ezt írásban rögzítették is, végre a helyükre kerültek a jövő ragadozói.

Békés, 2011. április 27.

A levegő hőmérséklete 21 oC, a vízé 16,6 oC, a vízállás 116 cm volt.

Forrás: met.hu, korkovizig.hu

A csuka (Esox lucius L.) igen jó étvágyú ragadozó, ezért fejlődésének üteme is gyors. Optimális esetben egy 171 napot megélt csuka már 45 centi. Hazánkban a csuka növekedését Harka Ákos vizsgálta a Tisza tiszafüredi szakaszán 1981-ben. Az adatok önmagukért beszélnek.

Életkor (év)

Testhossz (mm)

Teljes hossz (mm)

Testtömeg (g)

1

259

293

182

2

376

423

542

3

475

533

1076

4

558

625

1724

5

628

703

2438

Forrás: Polyák Csaba, haldorado.hu

Természetes körülmények között a csuka február-március közé esik, amikor is a sekély part menti, növényekkel, gyökerekkel sűrűn benőtt helyeken rakja le ikráit. Ivásának idejét tekintve egyik legkorábban ívó hal Magyarországon. Ilyenkor a hímeknek nincs meghatározott területük. Amikor a hímek összetalálkoznak az ívóhelyen, fenyegető tartást öltenek, meggörbített háttal, de ritkán kerül sor verekedésre. Ha egy nőstény fogadja a hím udvarlását, előreúszik. A hím melléúszik úgy, hogy a szemük egy magasságba kerül. A parthoz úsznak, a sűrű fűbe, amely felizgatja őket. A hím a nősténynek odacsap a farkúszójával, ez a "párzási ütés". Ekkor a nőstény kibocsátja az ikráját, a hím pedig kifecskendezi a tejét. A farkúszó újabb csapása segít az ivarsejtek keveredésében. Az ikra körülbelül 3 milliméter átmérőjű és ragadós. A nőstények testkilogrammonként 40 000-45 000 ikrát raknak. Pár nap (10-30 nap) múlva ezekből kikelő lárvák életük első szakaszát itt a sekélyben töltik, ahol először zooplanktonokra, majd kisebb vízibolhákra és egyéb ízeltlábúakra vadásznak. 3-5 centiméteres korukban kezdenek el a mélyebb, de növényekkel sűrűn benőtt részekre húzódni, majd átállnak a főként apróhalakból, lárvákból álló táplálkozásra. A fiatal csukák szája óriási, saját testhosszuk 80 százalékát elérő zsákmányt is lenyelnek. Egy 15 centiméteres kis csuka majdnem ugyanilyen hosszú testvérét is le tudja nyelni. De rengeteg csukaivadékot esznek meg más halak.

Forrás: wikipedia.hu


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!