Nyári tábor 11. alkalommal


Salgótarjánban jártak az idén a gyerekek

11 éve döntött úgy az Karacs Teréz Általános Iskola tantestülete, hogy a gyerekek számára a nyári szünet ideje alatt egyhetes tábort szerveznek. A táborozások célja tartalmas kikapcsolódás biztosítása, új ismeretek szerzése és – talán a legfontosabb – a közösség építése volt, s maradt a mai napig. A program mellé állt az iskola alapítványa is, a Diákjainkért Alapítvány, amely évről évre anyagi támogatást nyújtott a kirándulások megszervezéséhez.

A kezdetektől nagy volt az érdeklődés a nyári táborok iránt. Rendszeresen 70-80 diák vett részt bennük, de volt olyan év is, amikor 100 fő fölött volt a táborozók létszáma. A csoportok bejárták az egész országot. Nagybörzsönyben kezdődött, majd Balatonalmádi, a Zala megyei Egervár, utána Várgesztes következett. A legnagyobb csoport Harkányban nyaralt. Ezeket a táborokat Kovács Arthúrné, Anci néni szervezte nagy sikerrel. Mindig voltak vállalkozó kedvű pedagógusok, akik szívesen kísérték a gyerekeket ezekre a kirándulásokra.

Hat évvel ezelőtt Balog Vilmos vette át a szervezési feladatokat. Először Szilvásváradon jártak, majd a Balaton partján Pálköve következett. A tatai tábor is jól sikerült, majd a Velencei- tó következett, ahol újabb felejthetetlen élményeket szerezhettek a résztvevők. Tavaly Tokajban járt a csoport, ami az egyik legjobb visszajelzéseket kapta a gyerekektől.

S legutóbb, idén júniusban Salgótarjánba indult a 70 fő fölötti csapat.

Már több éve segíti a Békés Mátrix a tábort azzal, hogy naponta képes beszámolót közöl, így a szülők jól nyomon követhetik gyermekeik tevékenységét.

A salgótarjáni táborról is láthatóak voltak a fotók a Békés Mátrix honlapján. Az első napon megmászta a csoport a Karancs hegyét, ahol a kilátóból körbetekintve megcsodálhatták a környező tájat. Másnap Szlovákiába, a füleki várba vezetett az útjuk. A jellegzetes palóc nyelvjárást beszélő idegenvezető beszélt az észak- magyarországi várakról, Fülek múltjáról. Délután a somoskói várat tekintették meg. A másik vár, Salgó vára a hirtelen támadt felhőszakadás miatt kimaradt a programból.

A harmadik napon Salgótarján városával ismerkedtek a gyerekek. A Bányamúzeumban betekintést nyertek e nehéz szakma világába. A délutánt a strandon töltötték a táborozók. Szerencsére az eső elkerülte ekkor a csoportot.

A következő nap nagy részét Hollókőn töltötték. Ezt az érdekesnek ígérkező programot a Diákjainkért Alapítvány segítségével valósíthatták meg. A várban rendhagyó történelemórán vettek részt a gyerekek, ahol a fegyverekkel, a várak szerepével ismerkedhettek. Majd egy ostromjátékban vehettek részt. Sajnos az időjárás nem fogadta kegyeibe a csoportot, hatalmas eső zúdult a várlátogatókra. A világörökség részét képező falu bejárására, megismerésére így csak egy rövid, esőmentes idő maradt, az újabb zápor elriasztotta a csapatot. Még Szécsényben megtekintették a Kubinyi Múzeumot, ahol a szécsényi országgyűlés eseményeivel is ismerkedhettek a diákok. Az esti programok szervezését ismét keresztbe húzta az időjárás, hiszen újabb eső zúdult a táborra. Viszont Kindli János tanár úr vezetésével kézműves foglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők. Réz karkötők készültek, a hét élményeit rajzokon örökítették meg a gyerekek. Volt idő egy kis sportolásra is, esténként rendszeresen röplabdáztak, tollasoztak, fociztak a gyerekek.

Az utolsó napon szerencsére kisütött a nap, így a várva várt számháború következett. Nagy sikere volt a játéknak, kicsik, nagyok egyaránt aktívan vetették magukat a "csatába". Vetélkedővel folytatódott a nap, ahol tréfás feladatokat kellett megoldaniuk a csapatoknak. A délután folyamán az esti Ki mit tud? vetélkedőre készültek a gyerekek. Érdekes előadásokkal rukkoltak ki a szereplők. A végén sor került a tábor értékelésére, jutalmakat osztottak a tanárok.

A szombati nap pedig az utazásé volt. De azért ezen a napon is volt program, Budapesten a Közlekedési Múzeumban járt a hazatérő csoport.

A gyerekek felügyeletét, a programok megszervezését, megvalósítását Budai Gáborné, Povázsainé Bartók Éva, Szeverényi Valéria, Domokos Julianna, Bőhm József, Balog Lajos, Kindli János pedagógusok végezték.

A tanárok egybehangzó véleménye szerint jól sikerült a tábor, a tervezett programok jelentős részét sikerült megvalósítani, csak az időjárással, az esővel nem tudtak mit kezdeni.

Nagy pozitívuma ezeknek a táboroknak, hogy 2. osztályos gyerekektől 8. osztályosig együtt vannak. Jó barátságok születnek, amelyek a szorgalmi időszakban is megmaradnak. Talán ezek a táborok is szerepet játszanak a Karacs Iskola jellegzetes családias hangulatának kialakulásában.

Hazafelé a vonaton a gyerekek már a jövő évi tábor helyszínéről faggatták a pedagógusokat, ami azt jelezte, hogy Ők is jól érezték magukat.

Remélhetőleg a következő években is lesz folytatása ennek a városunkban egyedülálló kezdeményezésnek.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!