A képzési lehetőségek széles palettája


Közel 3200 diák kezdte meg az új tanévet a mai napon a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézményben. Orosházai és gyomaendrődi iskolák integrálásával a meglévő békési és dévaványai oktatási egységek mellé, a megye egyik legjelentősebb szakképző komplexuma jött létre, amely szeptembertől Tisza Kálmán nevét viseli. A székhely Békésről Orosházára került.

A békési oktatási egységben mintegy 800 diák számára indult el a tanév, közülük gimnáziumi osztályokban 64-en, szakközépiskolai osztályban 30-an, szakiskolai képzésben 42-en elsősök. Az érettségi után szakképzésekre (mezőgazdasági gépésztechnikus, bútoripari technikus, protokoll ügyintéző) még várják a jelentkezéseket, eddig 36-an iratkoztak be, míg kilencen a szakiskolai végzettséggel rendelkezők közül érettségit adó képzésre jelentkeztek. A békési gyógypedagógiai egységben az óvodától az általános iskolán keresztül a szakiskoláig, a jelenlegi adatok szerint 232 beiratkozott növendék kezdi meg vagy folytatja tanulmányait szeptembertől.

A dévaványai oktatási egység 313 diákkal kezdi a tanévet, közöttük 24 kilencedikes gimnazistával. A hagyományosan meghirdetett szakmák közül továbbra is a szobafestő, a fodrász és az eladó a legnépszerűbb. Az idei tanévben két új szakképesítés is indul: a hegesztő és a panziós, falusi vendéglátó. Mindkettőnél gond nélkül sikerült betölteni a helyeket.

A gyomaendrődi oktatási egységben, a korábbi Bethlen Gábor Szakképző Iskola átvételével 471 diák csatlakozott a Tisza Kálmán Közoktatási Intézményhez. A hároméves úgynevezett előrehozott szakképzésre, lótartó-tenyésztő, panziós-falusi vendéglátó, gazda és pék szakmákra 21 diák jelentkezett az első évfolyamra. Szakképzésben 59-en a most induló osztályokba nyertek felvételt pincér, szakács, pék-cukrász, géplakatos, gazda, asztalos szakmákra. A szakközépiskolai osztályban 26-an most kezdik a 9. osztályt.

Az orosházi oktatási egységben, számos szakközépiskolai és szakiskolai képzési lehetőség közül választhatnak a diákok, akik érettségihez és/vagy szakmai bizonyítványhoz juthatnak. A már érettségizetteknek a banki ügyintéző szakot indítják. A képzési palettán új színfoltot jelentenek az ügyviteli szakmák, itt mintegy 50 diák kezdte meg az új tanévet, a tanítás helyszíne, színvonala, a tantestülete, a profil változatlan. Az eddigiek alapján az egyéves telefonos és elektronikus ügyfélkapcsolati asszisztens, és a kétéves ügyintéző titkár képzésre a legnagyobb az érdeklődés, utóbbi különlegessége, hogy megtanítják a diákokat gyorsírni is. 9. vagy 10. osztályból kimaradtak számára az irodai asszisztens szakmát tudják ajánlani. Felnőttképzésre továbbá szintén magas a jelentkezők létszáma. A kollégium felújítási munkálatai két éve zajlanak és mára telt házzal működik, jelenlegi tanulólétszám 65 fő.

A színvonalas, minőségi oktatás fenntartására törekednek minden oktatási egységben. Az intézmény beiskolázási stratégiája továbbra is a munkaerő piaci igényeknek történő megfelelést tartja szem előtt.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!