Nyereséges gazdálkodás jellemzi az idei esztendőt


Megjelent: 2011 December 13. ( Kedd ) 11:14
Módosítva: 2011 December 21. ( Szerda ) 21:35
A Békés Megyei Tisza Kálmán Intézmény tangazdasága összesen 300 hektár szántóterületet foglal magába Békésen, Tarhoson, Orosházán és Gyomaendrődön Az integrációnak köszönhetően az orosházi oktatási egységgel (jelentős része legelő) együtt 450 hektárral nőtt az intézmény használatában lévő terület az idei évben.

A növénytermesztést a térséget sújtó aszály ellenére a korábbi évekhez képest gyengébb átlagtermés, magasabb árbevétel és kevesebb költség mellett nyereséges gazdálkodás jellemezte. Összesen nyolcszáz mázsa malmi minőségű búzát és 1200 mázsa takarmány kukoricát értékesített az intézmény. Emellett az állatállomány részére a raktárakban 1000 mázsa kukorica, közel ötszáz mázsa búza, négyszáz mázsa tritikálé, 170 mázsa takarmányborsó valamint 100 körbála gyepszéna, kétszáz körbála lucerna és közel 100 db kisbálás lucerna van. Az értékesítés az állattenyésztés terén még folyamatban van. Az ősz folyamán 250 db hízó sertést adtak el, értékesítésre vár továbbá nyolcvan bárány, 12 db hízó marha, így az állattenyésztés eredményét még pontosan nem lehet meghatározni.
Bálint Imre, a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény tangazdaságának irányítója elmondta, az őszi munkálatok során elvetettek közel száz hektár kalászos gabonát, kiszórásra került 12 ezer mázsa szerves trágya, viszont a szárazság miatt Békésen és Gyomaendrődön összesen 60 hektár szántatlan terület van még hátra. A tangazdaság vezetője kiemelte, a vetőmagok jelentős részét szakképzési fejlesztési támogatás keretében vásárolták meg és ugyanilyen keretből tíz bika borjú és 82 mázsa komplex műtrágya fog érkezni az intézménybe . Bálint Imre hozzátette, a tangazdaság minden munkaterületén a szakmai képzés keretében gyakorlaton (naposi, hetesi gyakorlat, gépek üzemeltetése) vesznek részt az intézmény tanulói. A tangazdaság gépeinek szabad kapacitású kihasználása érdekében a környező gazdák igényeinek megfelelően különböző szolgáltatásokat végeznek az oktatók és a diákok egyaránt. Így többek között ötven hektár szántás, 100 hektár tárcsás talajművelés, kétszáz hektár aratás, 50 hektár vetés és ezer darab bála készítés elvégzése során 5 és fél millió forint nettó árbevételt értek el az idei évben. A 2011-es év folyamán (Gyomaendrődön csak szeptembertől számítva) a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény állattartásból közel 9 millió forintot, terményértékesítésből 14 millió forintot és mezőgazdasági szolgáltatásokból 5 és fél millió forintot ért el, amit 6,5 millió forint területalapú és anyajuh támogatás egészített ki. A növénytermesztés az eladott és raktáron lévő készletek figyelembe vételével eredményes évet zár, számszerűsítve mintegy 10 millió forinttal.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!