Dr Pálmai Tamás pohárköszöntője a Magyar Kultúra Napján


Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Kondor Zsuzsa: A szó eredetét tekintve a latin "colere" igéből származik, mely jelentésében valamifajta művelést (kezdetben elsősorban a föld művelését), gondozást, ápolást, gondoskodást jelentett. Az igét használták még a lakni valahol, az ékesíteni, díszíteni, valamint a tisztelni (cultura deorum) értelmében is. A szó értelmének lényeges változását, mely a mai szóhasználathoz való közeledés első döntő lépéseként tartható számon, a Cicero által megfogalmazott "cultura animi ... philosophia est" állítása jelentette, amely a filozófiát a lélek műveléseként határozza meg. A "colore" metaforikus jelentésének bizonyítékát adja a belőle képzett "cultus" szó, aminek használatából kiderül, hogy a kiművelés, jobbítás értelmét nemcsak anyagi létezőkre vonatkoztatták, hanem lélekkel, műveltséggel kapcsolatos értelemben is használták.

Geert Hofstede szerint a kultúra “a gondolkodás kollektív programozása, amely megkülönbözteti egy csoport tagjait másoktól, a környezet változásaira adott emberi válaszokat befolyásoló közös jellemzők összessége" Kultúra mindaz, amit az emberek tesznek, gondolnak, és amivel rendelkeznek, mint a társadalom tagjai.

Fons Trompenaars szerint "A kultúra az a módszer, ahogyan az emberek egy csoportja megoldja a problémáit és eldönti dilemmáit – majd ezek a problémák, amelyeket rendszeresen megoldanak, eltűnnek a tudatukból és alapvető feltételezéssé változnak, nyilvánvaló premisszává válnak. Ezek az alapvető feltételezések azután definiálnak fogalmakat, amelyeket a csoport tagjai ugyanúgy értelmeznek."

Kroeber és Kuckhohn definíciója: "A kultúra (explicit vagy implicit) viselkedésmintákból áll, amelyeket szimbólumok közvetítenek. Ezek a szimbólumok a különböző embercsoportok kiemelkedő teljesítményei, magukban foglalják a művészeti termékeket is. A kultúra lényege a tradicionális (történelem során leszűrődött és kiválasztott) gondolatokból, ötletekből áll és főként a hozzájuk tapadó értékekből. A kultúra rendszereket egyrészt tekinthetjük a cselekvés termékeinek, másrészt a jövőbeli cselekedetek feltétel rendszerének."

Mi a mai feladatunk a fentiek értelmében? Tudatosítani elsősorban önmagunkban, majd társadalmunk minden tagjában, hogy az értelmiség sokat emlegetett árulása jóvátehető, ha a mai magyar értelmiség elfogadja kötelező feladatának a magyar nemzettudat ápolását, a magyar nemzet fogalma szépségének és fontosságának közéletbe sulykolását, e fogalom emberi agyakba való újraplántálásával annak mintegy újraélesztését.

Hát Isten minket ezek teljesítésének mértéke szerint segéljen, de addig is áldjon minden jóravaló magyar embert. Jó kedvvel, bőséggel. Egészségükre!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!