Átadták a Nefelejcs Díjat!


Farkas Lászlóné és Barócsi Attiláné kapta a békési hagyományőrző egyesület elismeréseit!

A két díjazott bemutatása és méltatása:

Farkas Lászlóné

Békésen született, alap- és középfokú iskoláit szülővárosában végezte.

Már családjában magába szívta a kultúra, a tudományok iránti érdeklődését, tiszteletét. Elsősorban pedagógus édesanyja példája keltette fel benne a tanári pálya iránti elkötelezettségét.

Az érettségit követően két évig Murony község általános iskolájában tanított képesítés nélkül. 1972-ben felvételt nyert a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakára, ahol 1976-ban vehette át diplomáját.

1973-tól már a békési 1. Sz. Általános Iskolában folytatta oktató-nevelő munkáját, s ez az intézmény volt egész pedagógusi pályafutásának színtere.

Tevékenykedett tanárként, osztályfőnökként, munkaközösség-vezetőként, pályaválasztási felelősként, alsós majd felsős igazgatóhelyettesként. Szaktanárként kellő figyelmet fordított a tehetséggondozásra, versenyeztetésre, de a lemaradók felzárkóztatására is. A felső tagozaton elsőként alkalmazta a Zsolnai-programot a magyartanításban. A tantárgyi követelmények teljesítésén túl fontosnak tartotta a személyiségfejlesztő, közösségépítő munkát is. Színvonalas szakmai munkája elismeréseként 1983-ban Miniszteri Dicséretben részesült.

Innovatív személyiségét leginkább elsőszámú vezetőként bontakoztathatta ki, előbb az Eötvös József Általános Iskola igazgatójaként, 2007-től pedig az összevont Békési Kistérségi Iskola intézményvezetőjeként. Több hazai és uniós pályázat támogatója, megalkotója, megvalósítója. Tevékenysége nyomán kezdődött a kompetencia alapú oktatás előbb az Eötvös Iskolában, majd szerveződtek csoportok a másik két békési általános iskolában is.

Sokat tett az iskolák korszerű tanítási eszközökkel való ellátásáért is.

Vallja, hogy a tisztes munka és a műveltség érték. Mindig fontosnak tartotta, hogy az általa vezetett intézmény oktató-nevelő munkáját az erkölcsi és szellemi értékek határozzák meg.

Elkötelezett híve az integrációs oktatásnak-nevelésnek, fontosnak tartja, hogy a tudás és műveltség megszerzése mindenki számára elérhető legyen.

Békés város közéletének aktív szereplője volt. Részt vett az Oktatási-Kulturális és Sport Bizottság munkájában. Tagja volt a Pedagógusok Szakszervezete Intézményvezetői Tagozatának.

Segítője a város civil szervezeteinek, így megalakulása óta figyelemmel kíséri a Nefelejcs Egyesület munkáját, részt vesz programjain, személyes bátorításával, kedves együttgondolkodásával segíti a tagság tevékenységét. Ő terjesztette fel az egyesületet a Békés Városért kitüntető címre.

Kérjük és igényeljük további figyelmét, támogatását.

A kultúra terjesztésében végzett kiemelkedő munkájáért jutalmazza az egyesület Farkas Lászlónét Nefelejcs Díjjal.

Barócsi Attiláné

Heves megye szülötte. Tanulmányait a Szarvasi Óvónőképző Főiskolán végezte, ahol elkötelezett híve lett a gyerekek néptáncoktatásának, a népi gyermekjátékok elsajátíttatásának.

Barátnői invitálásának engedve – immár családjával együtt – lett Békés város egyik megbecsült néptáncoktatója. A Művészeti Iskolában kezdte itteni pályafutását. Már ez idő alatt is sokat tett azért, hogy az óvodás gyermekek megszeressék és életkori sajátosságaiknak megfelelően megismerjék a népi hagyományokat és a néptáncot.

2007 óta a Végvári Tagóvodában folytatja óvónői és néptánc oktatói munkáját, s elmondható, hogy azóta tevékenysége nélkülözhetetlen lett az intézmény számára.

Néptánc oktatói szakvizsgáját maximálisan kihasználva, munkaidején túl is sokat tesz a gyerekek neveléséért.

Szabadidejét feláldozva több tagóvodában is tart foglalkozásokat, hogy a gyerekek még jobban megismerjék és megszeressék kultúránk e szeletét.

Szívesen tesz eleget felkéréseknek, legyen az városi rendezvény, vagy például a Nefelejcs Egyesület valamelyik programja. Óvodásaival rendszeres fellépője a város életét színesítő eseményeknek. Gyakori szervezője táncházi foglalkozásoknak is. Óvodásaival, sőt személyesen is gyakran alkotója egy-egy hagyományőrző pályázatnak.

Segítőkész, kedves személyét kollégák, gyermekek és szüleik egyaránt elismeréssel illetik.

Mivel még nagyon fiatal, reméljük évtizedekig számíthat rá településünk, s annak gyermek lakói Barócsi Attiláné tudására, kultúra iránti elkötelezettségére.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!